Festival Zero: teatre alternatiu i de proximitat per captar nous públics del territori

AKA (Also Known As) reflexiona al voltant de la identitat (Foto Festuval Zero)

Els municipis que integren Teatres en Xarxa impulsen i acullen la primera edició del Festival Zero, una iniciativa que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i que, entre el 16 de febrer i el 8 d’abril, ofereix tres propostes escèniques arriscades i no convencionals, adreçades especialment al públic jove, que volen eliminar la distància entre espectadors i artistes, i conviden a viure experiències immersives.

Els espectacles amb què debuta el Festival Zero abasten tres gèneres ben diferents, dos dels quals amb dificultats d’exhibició, especialment fora de Barcelona: AKA (Also Known As) és una producció teatral de la sala alternativa barcelonina Flyhard que reflexiona al voltant de la identitat; Conseqüències és un espectacle de dansa de la Companyia Moveo, guardonat amb el Premi del Públic a Fira de Tàrrega 2017, que difumina la línia entre intèrpret i espectador i explora els límits entre la realitat i la ficció: i, per últim, Mi gran obra és una proposta de teatre d’objectes a càrrec de David Espinosa en què un grup reduït de 20 espectadors assisteix a un espectacle pensat en gran però fet en petit.

L’espectacle “Conseqüències” difumina la línia entre intèrpret i espectador i explora els límits entre la realitat i la ficció (foto: Festival Zero)

Teatre alternatiu, de proximitat i per a públic jove

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, afirma que el suport al Festival Zero és una mostra més de l’especial atenció que la corporació té amb les arts escèniques i destaca que «aquest no és un festival més» i que es distingeix per ser «una proposta sorgida del territori per programar teatre alternatiu, de proximitat i per a públic jove, que és el que costa més de portar al teatre». En aquest sentit, Puigcorbé valora molt positivament «la voluntat del Festival Zero per mancomunar projectes i socialitzar pèrdues i guanys», alhora que està convençut que «crearà sinergies que permetran que el territori sigui a curt termini una fàbrica de creació i producció».

El diputat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació de la Diputació de Barcelona, i alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares, considera un gran pas endavant que Teatres en Xarxa, que fins ara portava al territori produccions del Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya, «hagi ampliat el ventall a les produccions de sales alternatives», alhora que puntualitza que «aquest festival es diu Zero per la proximitat de les obres, i també perquè ofereix produccions no convencionals als espectadors de fora de Barcelona, partint de zero per captar públic nou».

A “Mi gran obra” un grup reduït de 20 espectadors assisteix a un espectacle pensat en gran però fet en petit. (foto: Festival Zero)

Precisament, amb la voluntat de fomentar la implicació i participació del públic a què fan referència els dos diputats, cada espai escènic participant organitza activitats complementàries de dinamització, creació i fidelització previs o posteriors als espectacles a càrrec d’entitats locals.

AKA, Conseqüències i Mi gran obra es podran veure a sis espais escènics de la demarcació de Barcelona que formen part del projecte Teatres en Xarxa: Teatre Mercè Rodoreda (Sant Joan Despí), Teatre Núria Espert (Sant Andreu de la Barca), Teatre Municipal Cooperativa (Barberà del Vallès), Teatre Clavé (Tordera), Can Massallera (Sant Boi de Llobregat) i Teatre Auditori de Llinars del Vallès. Les entrades individuals per a cada espectacle així com els abonaments a tots tres es poden adquirir a través dels sistemes de venda de cada teatre. Podeu consultar les dates i horaris de les funcions en aquest enllaç.