Setmanari digital i cultural

Dijous, 1 juny 2023

ARTS ESCÈNIQUES

FiraTàrrega 2022 vol trencar la “quotidianitat” dels espectadors amb propostes artístiques inesperades

La directora del certamen admet que no hi ha pressupost per fer un espectacle inaugural de gran format

|

FiraTàrrega 2022 vol trencar la “quotidianitat” dels espectadors, programadors i fins i tot mitjans de comunicació que en fan la cobertura, amb propostes artístiques que sorgiran de forma inesperada en diferents punts de la ciutat. La directora artística del certamen, Anna Giribet, ha explicat en una entrevista a l’ACN que aquest és el leitmotiv d’enguany, amb l’objectiu de recuperar l’efecte sorpresa, després des dos anys on la pandèmia ha motivat un excés d’organització en diferents àmbits del dia a dia, però sobretot en esdeveniments culturals. Giribet també reconeix que amb un pressupost “congelat” és complicat fer un espectacle inaugural de gran format per a 5.000 persones i aposta per mantenir el volum de companyies.

A poc menys d’una setmana per tornar a aixecar el teló, FiraTàrrega es prepara per viure una edició que tornarà “definitivament a la normalitat” sense cap tipus de restricció amb un “desplegament” per tots els espais de la ciutat. Després de la no edició de 2020, i la fira restringida de l’any passat, amb espectacles limitats en aforament i mascaretes en interiors, la d’enguany recuperarà l’essència de la del 2019, quan Anna Giribet es va estrenar com a directora artística del certamen.

Convençuda que de les situacions de crisi se n’acostuma a treure coses bones, Giribet destaca que a FiraTàrrega han descobert coses durant la pandèmia que “han vingut per quedar-se”, com el treball en digital entre els professionals del sector, que es consolida amb la plataforma FiraTàrrega.pro. També el contacte entre municipis, festivals, espais i organitzacions que es va generar amb el Circuït Nòmada, que ara s’aglutina en un projecte que porta per nom ‘Còmplices de la Creació’ integrat per més de 40 entitats de tot el territori.

La pandèmia però, ha generat maneres de fer i organitzar-se que en alguns moments determinats esdevenen fins i tot excessives en àmbits com el cultural. Per això Giribet destaca que el leitmotiv de FiraTàrrega 2022 és ‘L’Inesperat’, perquè consideren que el carrer “té molt d’això”. L’objectiu és recuperar l’efecte “sorpresa” entre els espectadors, programadors i fins i tot mitjans de comunicació, i per això hi ha 5 espectacles al catàleg que no tenen ni lloc, ni hora, ni dia previstos i sorgiran de forma inesperada durant els dies de la fira. A més a més, encara hi haurà alguns espectacles més, “guardats amb molt de secret”, que no surten al programa, que els espectadors també es podran anar trobant per sorpresa mentre passegin per Tàrrega.

Giribet ja avança que si aquesta proposta de “ruptura amb la quotidianitat” funciona, i la gent ho rep bé, es mantindrà en properes edicions perquè creu que el fet que hi hagi una part de la programació que sorprengui “ens pot donar punts a favor”.

Pressupost congelat

Anna Giribet lamenta que el pressupost de FiraTàrrega estigui “congelat” en els 1,2 MEUR i això impossibiliti programar un espectacle de gran format per a 4.000 o 5.000 persones com el que es mereixeria Tàrrega. Si es volgués fer, tal com es plantejava a les fires dels anys 90 i 2000, ara caldria “sacrificar” entre 15 i 20 companyies del programa. Per aquest motiu, la direcció artística ha aprofitat l’aturada forçada per la pandèmia per replantejar l’espectacle inaugural i en aquesta 41ena edició, senzillament no n’hi ha cap.

Per contra, el dijous 8 de setembre, quan es dona el tret de sortida a la fira, s’han programat a dos quarts de deu de la nit dos propostes “a mig gran format”, de forma “expressa” per tal que el públic es pugui dividir i anar a veure com si es tractés d’un espectacle inaugural. Una serà al parc de Sant Eloi, a càrrec de la companyia Insectotròpics, ‘Orpheus’, un espectacle entre la performance, el live art i el concert. L’altra serà a la plaça Major, a càrrec de Lali Álvarez i porta per nom ‘The Unfinished Manifesto (El Manifest inacabat de la Humanitat)’, que compta amb la participació d’una vintena de joves de la capital de l’Urgell que mostraran en públic les seves inquietuds.

Propostes artístiques per revaloritzar el territori

FiraTàrrega aposta de nou per desplaçar fora de la ciutat algunes de les propostes artístiques del programa. Ho fa als pobles agregats al municipi i segons Giribet, és una formula que serveix per “revaloritzar i estimar una mica més” un territori “únic i singular” com és el de l’Urgell, amb paisatges d’oliveres, colors ocres i rústics.

Així una de les companyies participants del projecte de Suport a la Creació ha fet la seva residència artística als pobles d’Altet i la Figuerosa. Es tracta de la companyia Artista Salchichas que faran una peça estrenada al Festival Sismògraf abans de la pandèmia i que han adaptat en aquest entorn urgellenc. ‘Hablar con las plantas para llegar a un paisaje’ proposa un recorregut de 4 quilòmetres amb bicicleta on una parella parla de paisatge i com aquest ens afecta al nostre dia.

La fira però, compta amb un total de 62 propostes de 60 companyies. D’aquestes, 36 són catalanes, 12 espanyoles i 12 internacionals. És una xifra que Giribet assenyala que difícilment es podrà superar, sobretot perquè no hi ha suficient capacitat logística per absorbir-ne més.

Ja s’han venut més d’un 40% de les entrades dels 12 espectacles de pagament que hi ha programats i la directora artística s’olora que serà una bona edició perquè la gent té ganes de recuperar el carrer i s’ha pogut veure al llarg de l’estiu amb la diversitat de festivals i esdeveniments que hi ha hagut arreu del país amb assistències multitudinàries.

En l’àmbit professional, hi ha més de 950 professionals acreditats de 472 entitats. Com cada any, es trobaran a la Llotja, per fer intercanvi de propostes i negoci. S’hi sumaran dos espais nous, el Jardí i la Carpa, on s’hi faran activitats i meetings, entre d’altres.

Publicitat