Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

ARTS ESCÈNIQUES

FiraTàrrega celebra els seus 40 anys amb un recorregut històric i afectiu amb pastís d’aniversari inclòs

Els carrers de la capital de l'Urgell recuperen el teatre de carrer amb espectacles controlats per les mesures covid

|

FiraTàrrega ha engegat els motors de la 40ena edició amb un acte que ha servit per celebrar aquest aniversari fent un recorregut històric que ha repassat els orígens de la fira. S’ha dut a terme a la plaça dels Comediants conduït per les directores executiva i artística del certamen, Natàlia Lloreta i Anna Girebet. Com tot aniversari, no hi ha faltat un pastís que al final de l’acte s’ha encès. Els carrers de la capital de l’Urgell han recuperat aquest dijous els espectacles de teatre després de l’aturada forçada per la covid-19 de l’any passat. En espais on el públic està controlat i a de seguir les mesures de seguretat, s’han pogut veure obres com ‘The Frame’ de la companyia Eléctrico 19 o ‘Desdèmona’, d’Alba Sarraute & Les Ofèlies.
Un dels impulsors de FiraTàrrega, l’artista Josep Minguell, ha estat l’encarregat de fer el recorregut històric de com van ser els inicis de la Fira del Teatre al Carrer ara fa quaranta anys. Minguell ha recordat com van engegar el certament amb recursos precaris però moltes ganes de transformar la Festa Major en un esdeveniment cultural amb el teatre com a emblema. Eren els anys de després de la dictadura i la situació no va ser gaire favorable per tirar endavant un esdeveniment que al final s’ha convertit en tot un referent i un èxit de pública.

També ha intervingut qui fou director de FiraTàrrega durant 24 anys, Pau Llacuna, que ha volgut destacar especialment el fet que la fira hagi situat el nom de la capital de l’Urgell al mapa de món. La darrera en intervenir ha estat l’alcaldessa i presidenta del Consell d’Administració, Alba Pijoan, que ha repassat alguns dels seus records de joventut vinculats a la fira. Tot seguit s’han bufat de forma simbòlica les espelmes de pastís d’aniversari, creat per un altre dels directors de la fira, Llorens Corbella, on es podien veure tot de fotografies i escenes de companyies que han participat durant aquests anys a FiraTàrrega.

Els carrers de Tàrrega recuperen el teatre

Entre les creacions artístiques que s’han pogut veure ja aquest dijous hi ha algunes propostes experimentals que han requerit un públic actiu i amb espais singulars que prenen veu. Ha sigut el cas dels Eléctrico 28 amb ‘The Frame’, una peça de carrer que parteix de l’observació de la quotidianitat. Els espectadors proveïts d’uns auriculars han contemplat un escenari que s’ha situat a l’avinguda Catalunya i els artistes han implicat en l’obra persones que anaven passant pel carrer amb ironia i gràcia.

Una altra de les propostes d’aquesta primera jornada ha estat ‘Desdèmona’ d’Alba Sarraute & Les Ofèlies, una obra que a través del circ, les acrobàcies, la música i el cos, ha donat forma a la peça teatral d”Otel·lo’ des de la mirada de Desdèmona, l’esposa d’aquest personatge de Shakespeare. L’obra, amb posada en escena de Laia Samartín, s’ha endinsat en els aspectes més dramàtics de la condició humana davant l’atenta mirada dels espectadors.

Així mateix, aquest vespre també s’ha estrenat a la plaça Major la peça audiovisual amb què FiraTàrrega commemora els 40 anys de la fira. El vídeo, elaborat per Calidos, té una durada de 9 minuts i repassa les quatre dècades del certamen a partir d’una mirada contemporània, conceptual i molt centrada en la dimensió humana de l’esdeveniment. En definitiva, és un homenatge a la ciutadania que, des de l’anonimat i des del seu origen, ha estat la veritable protagonista de FiraTàrrega.

Fira excepcional per la covid-19

En aquesta edició s’han acreditat un total de 347 artistes de companyies, 280 dels quals procedeixen de Catalunya, 47 de l’estat espanyol i 19 d’internacional. No és una fira com les que el públic està acostumat ja que tots els espectacles són de pagament per tal de poder controlar els aforaments i respectar les mesures contra la covd-19. Això no obstant, des de l’organització s’ha plantejat de tal manera que s’intenti simular al màxim possible l’essència de que ha estat sempre la Fira de Teatre al Carrer.

Publicitat