Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

Julio Manrique, Anna Sahun, Pau Roca i Katrin Vankova indaguen en les cures amb ‘Cost de vida’ a la Villarroel

Pau Carrió dirigeix l’espectacle amb un text de la dramaturga Martyna Majox

|

- Publicitat -

La Villarroel ha presentat l’espectacle ‘Cost de vida’ sota la direcció de Pau Carrió i amb text de Martyna Majox que es podrà veure des d’aquest divendres fins al 4 d’abril. Julio Manrique, Pau Roca, Anna Sahun i Katrin Vankova protagonitzen una obra que explora en la necessitat humana de connectar i de ser estimats. El drama retrata dues parelles on un dels personatges requereix ajuda. En el primer cas es tracta d’una parella que va trencar i la dona va quedar tetraplègica. La segona parella analitza la relació entre una treballadora de cures i una persona que requereix aquestes atencions. A través d’uns personatges polièdrics i amb contradiccions, la peça teatral tracta la necessitat d’ajuda i com la societat promou l’autosuficiència.

En roda de premsa han explicat que l’obra que li va valdre a la dramaturga el Premi Pulitzer de Teatre l’any 2018, mostra com canvia la vida dels personatges i com han de lluitar per sobreviure i sobreposar-se en aquelles situacions vitals que se’ls plantegen. “La societat promou que siguem autosuficients i mai necessitem a ningú. La peça transita en el sentiment de necessitar a algú per tirar endavant com a espècie”, ha dit el director Pau Carrió.

Publicitat

En aquest sentit, l’actor Pau Roca ha explicat que per fer possible l’espectacle han col·laborat amb l’Institut Guttmann per estar informats del què significa ser cuidat i cuidar i ha constatat com de “desvalgudes” estan les cures en la societat. De fet, tant Sahun com Roca s’han interessat per observar i conèixer les sensacions tant de les persones amb una diversitat funcional com a les que les ajuden amb les cures.

“El que plantegem és com les persones cuidadores i els que necessiten l’ajuda necessiten trobar un espai on acompanyar-se i connectar amb el món perquè tots som vulnerables”, ha comentat Roca.

L’actriu Anna Sahun ha reconegut que li feia “respecte” interpretar el personatge per la “dificultat” que suposa afrontar tot l’iceberg emocional que se’n deriva. “Ha estat un repte enorme estar fins l’últim dia investigant”, ha aplaudit.

Julio Manrique, que en aquesta funció no dirigeix sinó que interpreta un paper, ha dit que el text de l’obra és “singular” i amb “molt sentit de l’humor”. Ha dit que l’obra és un “prodigi” perquè aconsegueix que quatre personatges que són bona gent facin una trama “interessant”.

Pel que fa a Katrin Vankova ha dit compartir l’instint de supervivència dels personatges perquè ella va arribar amb la seva família al país i va haver de sobreviure. Ha celebrat haver treballat en un espai molt humà i ha reconegut que ha trobat situacions que “també li van passar quan era petita”.

Altres qüestions que planteja ‘Cost de vida’ són precisament les despeses que es deriven d’aquestes atencions i com no tothom pot assumir-les. “La vida és com un concurs de competitivitat on ens assistim fins on arriben els diners. El conflicte ve servit per la llei de la selva”, ha dit Carrió. El director ha concretat que l’obra no se centra en les circumstàncies vitals dels personatges si no en què passa a les seves vides davant del dol o l’absència d’algú.

La producció estarà cinc setmanes en cartell a la Villarroel i després farà gira per Catalunya de setembre a gener.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies