Dimarts, 19 gener 2021

La 18a edició de Tarraco Viva s’endinsarà en les relacions entre l’antiga Roma i l’Egipte faraònic

ACN

|

El Festival programa un total de 124 activitats repartides en 33 espais del 15 al 29 de maig

L’antiga Roma i l’Egipte faraònic es donaran la mà en la XVIII edició de Tarraco Viva, que se celebrarà del 15 al 29 de maig a Tarragona. El certamen enceta una nova etapa en què vol presentar les relacions que van mantenir les grans civilitzacions del Mediterrani clàssic. El Festival de recreació històrica ha programat 124 activitats, 27 de les quals són novetats, amb un total de 436 actes. Les representacions tindran lloc en 33 espais diferents de Tarragona, Altafulla, Constantí, Falset, Porrera i Vila-rodona, que enguany s’incorpora al programa. Com a novetat, se celebrarà un acte inaugural en forma de debat sobre les relacions entre les civilitzacions antigues. Al seu torn, la cloenda divulgarà els retrats funeraris egipcis d’El Fayum realitzats a l’estil romà. Tarraco Viva, que compta amb un pressupost d’uns 300.000 euros, va superar l’any passat els 107.000 espectadors.

‘Roma i Egipte, una fascinació mediterrània’ és el pretext del festival de recreació històrica de Tarragona, que enguany arriba a la seva majoria d’edat. “Pretenem presentar un món més multicultural i no només romà, veure com es troben i s’interrelacionen dues cultures com l’antiga Roma i l’Egipte d’època romana i faraònic”, ha subratllat el director de Tarraco Viva, Magí Seritjol. Sense treure protagonisme a Roma, el certamen obre una nova línia que es pretén mantenir en els propers anys, com és la relació entre l’imperi i altres civilitzacions del món antic.

Durant dues setmanes es podrà gaudir de 124 activitats divulgatives amb un total de 436 actes repartits en diversos espais de Tarragona com el Pretori, l’Amfiteatre, el Circ, el Fòrum de la Colònia i les Muralles, així com a Constantí, Altafulla, Cambrils, Falset, Porrera i Vila-rodona, que enguany incorpora el seu columbari al ventall de localitzacions del festival, tal com ha avançat la regidora de Patrimoni i Festes, Begoña Floria. Del total d’activitats, un 40% seran d’entrada lliure i, la resta, costaran entre 2 i 10 euros, aproximadament. Les entrades es posaran a la venda el 26 d’abril.

Com a novetat i amb la intenció de repetir el format en futures edicions, el dia 15 de maig el Pretori acollirà un acte inaugural en què es portaran a debat les relacions d’aquestes dues civilitzacions, amb la intervenció de diversos experts romanistes i egiptòlegs. “Volem veure si entre elles es va produir una trobada o una topada, i com van interactuar”, ha afegit Seritjol. L’acte de cloenda farà incís en els retrats funeraris egipcis d’El Fayum, realitzats també a l’estil romà.

- Advertisement -

Recreacions històriques, tallers de momificació o de jeroglífics, l’exposició permanent Kemet, degustacions, concerts, xerrades o conferències configuren l’ampli programa de Tarraco Viva, que l’any passat va rebre més de 107.000 espectadors. L’organització, però, insisteix que vol mantenir la seva essència, basada en un proposta ‘slow’, sense massificacions i centrada a donar resposta als interrogants que encara presenta la cultura antiga.

Els vuit grups de reconstrucció històrica de Tarragona tornaran a ser presents a la cita, que cada cop més aposta pel talent local davant l’elevada despesa que suposa portar formacions estrangeres. “Aquí ja trobem grups que estan al màxim nivell”, ha destacat Seritjol, qui alhora ha subratllat la voluntat que, en un futur, de Tarraco Viva en puguin sorgir grans espectacles de recreació de la història romana que es puguin representar i girar fora de la ciutat. El consistori, a més, segueix treballant en la Colonia de Tarraco Viva, que pretén esdevenir un espai permanent de recreació. El projecte, que s’estima que tindria un cost de 8 MEUR, es troba encara en una fase inicial, ha indicat Floria.

- Advertisement -