Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

La 30a Fira de Titelles de Lleida acollirà l’estrena a l’Estat de diferents muntatges de companyies internacionals

El certamen, que tindrà lloc el 3, 4 i 5 de maig, assoleix un nou rècord amb 342 propostes d'espectacles rebudes

|

Més notícies

- Publicitat -

La 30a edició de la Fira de Titelles de Lleida, que se celebrarà el 3, 4 i 5 de maig, acollirà l’estrena a l’estat espanyol de diferents muntatges de companyies internacionals com és el cas de ‘Nomad soul’ de la canadenca Magali Chouinard; ‘Trasfiguration’ del francès Olivier de Sagazan; ‘Boucherie Bacul’ de la companyia belga Pikz Palace, o ‘Ye gods’ dels britànics Whalley Range All Stars. Altres espectacles es veuran a Catalunya per primer cop en el marc del certamen, segons ha avançat l’organització. Enguany, la Fira de Titelles ha rebut 342 propostes d’espectacles, la xifra més elevada de la seva història, fet que evidencia el bon estat de salut del certamen com a plataforma de mercat d’interès per als professionals del sector.

La Fira de Titelles compleix enguany 30 anys de vida durant els quals s’ha erigit com un certamen únic en el seu àmbit en tot l’Estat i com a referent internacional per al sector teatral. Enguany, la fira ha rebut 342 propostes d’espectacles, superant la xifra del darrer any. En concret, 100 companyies catalanes, 99 estatals i 105 estrangeres han presentat els seus muntatges perquè siguin valorats i inclosos en la programació de la pròxima edició de la fira, que organitzen el Centre de Titelles de Lleida i l’Ajuntament de Lleida.

- Publicidad -

A més de la recepció de propostes, la programació també s’elabora amb espectacles que l’equip del Centre de Titelles ha visionat a través de la seva assistència a diverses fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, de l’Estat i d’altres països. Per aquest motiu, la xifra s’incrementa fins a superar les 400 propostes.

Aquest dilluns s’ha donat a conèixer un avanç de la programació que es podrà a veure a la capital del Segrià del 3 al 5 de maig i que, manté els criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió amb els diversos públics que han caracteritzat el certamen en aquestes tres dècades.

- Publicidad -

La 30a Fira de Titelles acollirà diverses estrenes a l’Estat d’espectacles de companyies internacionals, segons ha avançat l’organització, a l’espera d’acabar de tancar la programació definitiva. És el cas de ‘Nomad soul’ de la canadenca Magali Chouinard, un espectacle “que conjuga surrealisme i poesia visual i que convida els espectadors a obrir la mirada cap a les profunditats interiors de la vida”. Des de França, Olivier de Sagazan presentarà ‘Trasfiguration’, un espectacle “potent i arriscat que no deixarà ningú indiferent”.
La companyia belga Pikz Palace viatjarà per primer cop a l’Estat, amb l’espectacle ‘Boucherie Bacul’, “una antiga carnisseria on s’hi despatxa una carn ben particular”. Des del Regne Unit, la companyia Whalley Range All Stars, oferirà l’estrena de ‘Ye gods’, “una ciutat particular, on hi conviuen visuals, instal·lacions de so, enginy irònic, tendresa, erupcions d’irresponsabilitat i una micro apocalipsi”.

Diferents companyies estatals presentaran els seus espectacles per primera ocasió a Catalunya. En aquest sentit, la Fira de Titelles ha anunciat la presència de Nacho Diago, que des del País Valencià aproparà al públic ‘El misterioso caso de Houdini y la habitación cerrada’, “un espectacle de màgia, musica, audiovisual i titelles basat en un dels grans mites de la història de la màgia”. Des de Cantàbria, la companyia Café de las Artes Teatro, portarà al certamen ‘El inolvidable viaje de Nana’, “un viatge en globus que sobrevola el terreny insondable del cicle de la vida”. Els bascos Macarena Recuerda Shepherd, viatjarà a Lleida amb el seu ‘¡Ay! ¡Ya!’, “una il·lusió que porta a percebre la realitat de diferents formes, suggerides per la imaginació o causades per l’engany del sentit de la vista”.

- Advertisement -

Pel que fa a les companyies catalanes, Zero en Conducta presentarà el seu darrer espectacle ‘Eh Man Hé!’, un espectacle coproduït amb la Fira de Titelles i amb la col·laboració del Teatre Foment de Juneda que “narra la història d’un Eh Man Hé i els seus cinc esperits”. “Ballarins, actors físics i titellaires donen vida al cos, les emocions i la imaginació de Nolan, el protagonista que en la seva condició de titella es pregunta què és allò que el mou”, segons han explicat des del certamen.

Altres de les propostes catalanes que ha donat a conèixer l’organització són ‘l’Otto’ de Puppae Company, “un espectacle de titella habitat i guitarra en viu, en que un avi de cap a peus pren vida a escena per mostrar un espectacle tendre i amb humor”. La jove companyia catalana Tercio Incluso portarà a la fira ‘Normalmente o Viceversa’, “un espectacle íntim en que la història no l’expliquen els objectes, sinó que els objectes ens expliquen la seva pròpia història”.

- Publicitat -