Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

La 34a Fira de Titelles de Lleida comptarà amb 29 companyies que oferiran 95 actuacions

Durant els dies 3, 4 i 5 de maig es presentaran 29 espectacles i 4 curtmetratges, 19 dels quals són estrenes

|

- Publicitat -

La Fira de Titelles de Lleida celebrarà els dies 3, 4 i 5 de maig la seva 34a edició, que comptarà amb 300 professionals i 29 companyies que oferiran 29 espectacles i 4 curtmetratges. En total, el programa ofereix 95 actuacions que es duran a terme en 22 espais de la ciutat, tant a l’aire lliure com tancats. Entre els espectacles, es podran veure fins a 19 estrenes, 4 de les quals són estrenes absolutes. Una d’elles és la del manxec Andrés Beladíez, que presentarà un espectacle que utilitza tècniques d’intel·ligència artificial. Des del certamen han explicat que el programa inclou propostes “tradicionals” i d’altres que estan a “l’avantguarda” amb l’objectiu que hi hagi “el màxim de tècniques representades”.

La programació inclou des de propostes tradicionals, com ara teatre de marionetes de fil, de guants o ombres, fins a d’altres més innovadores que exploren el llenguatge de la intel·ligència artificial. Hi ha propostes per a totes les franges d’edat que es realitzaran en 22 espais d’actuació, tant a l’aire lliure com tancat, amb la previsió d’atreure més de 40.000 espectadors.

Publicitat

La 34a edició de la Fira de Titelles arrencarà divendres amb l’espectacle inaugural ‘ShortStories’ de la companyia francesa DIRTZtheatre, que es durà a terme a la sala Ricard Vinyes de la Llotja. El codirector de la fira, Oriol Ferre, ha destacat que és tracta d’una companyia “molt jove” i que la seva posada en escena “dona la mà tant al món de la dansa i al treball corporal com a la manipulació de titelles”.

En total, al certamen hi participaran 29 companyies, de les quals 13 són catalanes, 8 de la resta de l’estat espanyol i 8 internacionals. Ferre ha remarcat que entre les companyies catalanes n’hi ha 5 de les terres de Ponent, una mostra que, diu, “evidencia el bon estat de salut d’aquesta disciplina teatral a les nostres terres”. Es tracta de Zum Zum Teatre, Xip Xap, Jam, Col·lectiu La Diògenes i el propi Centre de Titelles de Lleida.

Des del certamen han destacat que les propostes escollides per formar part de l’edició d’enguany s’han escollit a partir de diferents paràmetres, com ara la qualitat, la innovació, al públic al qual s’adrecen i l’espai d’actuació. El que han valorat més, però, ha estat el “llenguatge” perquè les propostes siguin “el màxim d’internacionals per facilitar que es puguin exportar a la resta de la península i als circuits internacionals”, ha afirmat Ferre.

19 estrenes, de les quals 4 absolutes

La 34a edició de la fira comptarà amb 4 estrenes absolutes, 3 de companyies lleidatanes i una del manxec Andrés Beladíez. De la banda de Ponent, la companyia Jam presentarà per primer cop ‘L’Actitud’, la companyia Xip Xap estrenarà ‘Rag & bone man’ i el Col·lectiu La Diògenes, l’espectacle ‘Foile à Deux’.

Per la seva banda, el manxec Andrés Beladíez estrenarà de forma absouta ‘Inteligencia artificial, laberintos difusos y otras historias cibernéticas’, un espectacle que utilitza tècniques d’intel·ligència artificial, models en 3D i teatre d’objectes per parlar d’un mateix, dels propis dubtes, pors i obsessions i del lloc que un ocupa i del sentit en un món deshumanitzat.

D’altra banda, la companyia madrilenya Coriolis Teatre de Objetos presentarà per primer cop a Europa l’espectacle ‘Manual’. Aquest treball que només s’ha vist a Uruguai té el seu focus en les mans, autèntiques protagonistes de les històries que s’hi mostren.

Així mateix, bona part dels espectacles es presentaran per primer cop a la península, la majoria d’ells de companyies internacionals. Entre elles, dues companyies catalanes: Twisted Fairground i Cia. eLe. La primera presentarà ‘Los secretos de Ecdisis’, un espectacle per a adults de gran format que inclou titelles mecànics i teatre físic, La segons aproparà ‘L’Extraordinària’, un espectacle que reflexiona sobre què significa ser persones grans.

Des de les Illes Balears, la companyia Manipulats viatjarà amb l’espectacle ‘Trot’, un passatge visual, poètic i salvatge al voltant de la relació home-animal.

Per la seva banda, les franceses La Mue/tte, DIRTZtheatre i Blick Theatre, presentaran ‘Le Faux-Orchestre’, ‘ShortStories’ i ‘ahina’, respectivament, per primer cop a la península.

Fins a 4 estrenes a Catalunya

Aquesta edició compta amb 4 espectacles que s’estrenaran per primer cop a Catalunya. Es tracta de la instal·lació ‘Universos complejos’ d’Andrés Beladíez, que explora diferents aspectes individuals als què les persones LGTBQI+ s’enfronten al llarg de la seva vida, o l’espectacle ‘Entrañas’ de la companyia de la Rioja El Patio.

Des dels EUA, el titellaire Phillip Huber portarà ‘Suspended Animation’, un espectacle sobre titelles que cobren vida de la mà d’aquest virtuós titellaire aclamat internacionalment. La darrera estrena és la de la madrilenya Andrea Díaz Reboredo, que portarà el seu primer curtmetratge ‘Precuela’, una reflexió sobre el confinament.

D’altra banda, el certamen presentarà per primera vegada un ‘work in progress’, és a dir una proposta artística que encara no està acabada i que aprofitarà el marc de la fira per captar la resposta del públic i dels professionals. Es tracta de ‘Vermut Tropical’ de la companyia Mama Calypso, un concert amb traces d’espectacle que tindrà lloc a la plaça Esteve Cuito.

Activitats Paral·leles

A banda de les actuacions, la fira manté l’Espai PRO, com a espai d’intercanvi professional que ofereix activitats adreçades al sector, i les 15es Jornades Tècniques, una trobada professional, un ‘speed meeting’ i un taller i cinc presentacions.

D’altra banda, en el marc de la fira també s’han organitzat dues exposicions. D’una banda, Jesús Atienza presenta ‘Capturar l’alè’, una exposició fotogràfica que recull instantànies on mostra el precís moment en què les titelles cobren vida de la mà del titellaire.

L’altra exposició, amb el nom ‘Vinyl with puppets’, recull portades de vinils en què els titelles i els objectes són els protagonistes dels discs d’artistes de renom.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies