La Cavalcada de Reis de Barcelona explicarà un conte amb escenes teatrals distribuïdes pel recorregut

ACN

Els patges reials recolliran les cartes dels infants a la Plaça de Catalunya, que acollirà diversos espectacles previs a la desfilada els dies 2,3 i 4 de gener
foto_940385O
La Cavalcada de Reis de Barcelona explicarà un conte sobre la màgia dels reis d’orient en diferents escenes que es representaran al llarg del recorregut. Així, l’espectacle comptarà amb un relat que combinarà el diàleg amb el teatre gestual, fruit del guió de David Cirici. Aquesta és la principal novetat de la desfilada que tindrà lloc a la capital catalana el dia 5 de gener de les 6 de la tarda a les 9 de la nit, sortint de l’avinguda Marquès de l’Argentera i arribant a l’avinguda Maria Cristina. Abans, la Plaça de Catalunya acollirà espectacles a càrrec d’alguns membres de les comparses de la Cavalcada els dies 2, 3 i 4, i els nens i nenes de la ciutat hi podran portar les seves cartes als patges reials.

“La paraula prendrà importància” ha destacat la directora artística de la Cavalcada de Reis 2016 i cap de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Marta Almirall, que ha afegit que sempre s’ha donat importància a la vessant “musical i de moviment” però aquest any han volgut explicar una història. Concretament, l’origen de la màgia dels Reis d’Orient. Les diferents escenes es representaran en plataformes mòbils on actors i actrius de la companyia Obskené interpretaran el text de David Cirici, amb escenografies d’Efímer i José Menchero, el disseny d’Antigua i Barbuda i acompanyats d’artistes gestuals sota la direcció de Roger Julià.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de Barcelona, Jaume Asens, creu que enguany “es reforça una tradició amb una creació artística que permet la integració de diferents col·lectius. És un instrument de cohesió social”. Asens preveu “un èxit de participació” i ha situat l’assistència d’espectadors prop de les 600.000 persones. A més, la convocatòria de voluntaris per participar en la Cavalcada de Reis 3.171 sol·licituds, el doble que l’any passat, “el que demostra la vitalitat i l’arrelament d’aquesta tradició a la nostra ciutat”, segons Asens. D’aquestes sol·licituds, s’han escollit 210 persones per sorteig.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència ha afegit que la comparsa “és una oportunitat dels ciutadans de Barcelona per recuperar l’espai públic i fer-se’l seu. És un moment d’il·lusió especialment pels més petits, però també és un moment intergeneracional, de fraternitat”.

D’altra banda, la Plaça de Catalunya continuarà sent el centre neuràlgic d’activitats nadalenques també per Reis, amb la programació d’espectacles de dansa i teatre com a prèvia de la Cavalcada de Reis. La comissionada de Cultura, Berta Sureda, ha fet balanç de l’ús de la Plaça de Catalunya durant aquest Nadal, en contraposició a la instal·lació de la pista de gel d’altres anys: “És un espai recuperat per la ciutat, pels nens i les famílies. S’ha demostrat que era un espai públic que pràcticament es reivindicava de tant èxit i participació que està tenint”.

Una altra iniciativa que s’estrena aquest any és l’aplicació ‘BTVReis’, desenvolupada en col·laboració amb la televisió local de Barcelona, que ha recollit vídeos de nens i nenes de la ciutat demanant els seus desitjos. Les gravacions s’emetran durant la Cavalcada a la carrossa de BTV amb un sistema de geolocalització que es pot activar a través del mòbil per fer coincidir l’emissió amb la localització de l’infant al recorregut.

Abans de l’inici de la Cavalcada, a les 16:30h del 5 de gener els Reis d’Orient arribaran al Moll de la Fusta de Barcelona, on els rebrà l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau per fer entrega del pa i la sal com a símbols d’acolliment, i la clau que obre les portes de tota la ciutat. Al Moll de la Fusta també s’hi ha situat un punt de recollida de cartes dels Reis.

La Cavalcada de Reis 2016 compta amb el mateix pressupost que l’any passat, de 590.000 euros. En total, la desfilada recorrerà 5 quilòmetres passant per punts clau de la ciutat com la plaça d’Urquinaona o la plaça d’Espanya. El seguici estarà format per més de 1.300 participants entre artistes, voluntaris i grups de cultura popular i tradicional. “És l’espectacle més gran de teatre de carrer que es fa a la ciutat”, ha afirmat Marta Almirall, directora artística de la Cavalcada de Reis, que també ha destacat que els participants treballen “sense egos per fer una Cavalcada màgica”.

A la presentació de la Cavalcada de Reis 2016, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha reivindicat “que no hi hagi interferències polítiques” en el procés creatiu. “Ho dic pel cas del Xavier Artigues, un dels col·laboradors que durant 5 anys havia treballat per l’ICUB i va deixar de fer-ho per la seva participació al documental ‘Ciutat Morta'”, ha esgrimit. Davant d’això, Asens ha afirmat que “s’ha tornat a comptar amb els seus serveis perquè és un dels millors documentalistes que té la ciutat i crec que això s’ha de posar en valor. Que a la gent no se li demanin carnets ni ideologies i qui treballi en aquesta administració ho faci per la seva vàlua professional i no per les seves idees polítiques”.