Setmanari digital i cultural

Dijous, 29 setembre 2022

La farsa de Walworth, l’èxit de La Planeta a Temporada Alta, arriba al Teatre Akadèmia

|

Més notícies

- Publicitat -

Del 27 de gener al 7 de febrer s’estrenarà a Barcelona l’obra La Farsa de Walworth de l’autor irlandès Enda Walsh. Una producció de la Sala Planeta dirigida i traduïda per Pere Puig; i interpretada per Oriol Casals, Yolanda Sey, Jordi Subirà i Pep Vila. Després del seu èxit a Temporada Alta, Teatre Akadèmia vol donar a conèixer aquesta farsa punyent a un públic més ampli.

La Farsa de Walworth del premiat Enda Walsh, reflexiona sobre els valors de la família, la immigració i la pàtria, a través de l’humor cínic de l’autor.

- Publicidad -

L’autor, premiat amb el First del Festival Fringe d’Edimburg per aquest text (n’ha guanyat tres més), ofereix aquí una barreja de farsa i de drama domèstic. Autor de peces teatrals, de guions i d’un musical amb premi Tony. El punt de partida de Walsh per a aquesta obra són aquelles històries dels telenotícies de gent aparentment normal que, imprevisiblement, descobrim són sàdics torturadors. A La farsa de Walworth hi ha esquitxos de poesia i molt humor salvatge. Enda explora la cara amagada de l’entorn mediocre d’una família irlandesa en un pis de protecció oficial i ens fa visible una realitat que amaga monstres.

Pere Puig, director de l’obra, que també ha tingut cura de traduir i adaptar el text original, explica que La farsa de Walworth “és una obra esbojarrada, d’un humor revolucionari, grotesc i obscè, que posa en qüestió les nocions d’ordre, pàtria i família, al mateix temps que explora els límits entre estimar i sotmetre“. Puig també comenta que en aquesta obra “la vida real, la tragèdia, el drama domèstic, va entrant poc a poc dins la representació, dins la farsa, fins que al final convergeixen i són indestriables l’una de l’altra“. Així, doncs, ens trobem davant una obra amb una gran riquesa de registres, que passa del plor al riure, del drama a l’humor grotesc amb una velocitat trepidant i vertiginosa.

- Publicidad -

Sinopsi

Són les 11 en punt del matí en un pis de protecció oficial de Walworth Road a Londres. En dues hores, com és habitual, tres homes irlandesos consumiran sis llaunes de cervesa, quinze torradetes untades amb formatge, deu galetes wafers de color rosa i un pollastre rostit al forn, marinat amb una estranya salsa blava. En dues hores, com és habitual, cinc persones hauran estat assassinades.

- Advertisement -

El dramaturg irlandès Enda Walsh, l’autor de “Disco pigs”, “Misterman” “Ballyturk” va obtenir el premi First del Festival Fringe d’Edimburgh amb aquest peça visceral i tendre, “La farsa de Walworth”, que ara estrena en versió catalana la companyia de la Sala La Planeta. 

Una farsa que es representa a dins d’un inquietant drama domèstic. Un ritual esbojarrat de perruques, taüts de cartró i bitllets del monopoly. Un pare i dos fills empresonats dins els compassos d’una cançó de bressol irlandesa.

La farsa de Walworth ens presenta una família disfuncional en un joc de teatre dins la vida, i de vida viscuda només com a representació.

“Què som, Maureen, sense les nostres històries? La pèrdua i la solitud”. Afirma Dinny; Un home irlandès que viu en un apartament de protecció oficial de Walworth Road, a Londres, completament isolat de la resta del món. Un pare que obliga els seus dos fills, Blake i Sean, a interpretar cada dia la història de la seva família.”

Aquest fanàtic dramaturg-director-actor ha plantejat una posada en escena que és un no parar d’entrades i de sortides, amb malentesos, transvestiments, canvis de perruques i postissos malgirbats. Un devessall de baixes passions, clatellots i riallades. El seu estil d’interpretació s’inspira en el gènere de les slapstick (farcical comedy) que en el cinema van practicar artistes com “Els tres guillats” (The Three Stooges).

- Publicitat -