Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

La festa del Pullassu de Torelló es feminitza i incorpora el ‘Xirri’ a la imatgeria de la festa

El Carnaval de Terra Endins mobilitzarà unes 3.500 persones i traurà a desfilar 25 carrosses

|

- Publicitat -

És tradició que la festa del Pullassu doni el tret de sortida a la disbauxa del Carnaval de Terra Endins de Torelló. En aquesta edició, com a novetat, la festa lúdico-sexual incorpora un nou element a la imatgeria de la celebració: el ‘Xirri’. D’aquesta manera, l’aparició d’aquest òrgan femení gegant, al costat del Pullassu, es fa amb la intenció de feminitzar la festa. El tècnic del Carnaval, Blai Marginedas, s’ha mostrat satisfet per haver pogut recuperar la celebració “en la seva normalitat i fer-la quan toca”. L’any passat es va haver d’ajornar un mes per culpa de la pandèmia. El Carnaval mobilitzarà unes 3.500 persones com a participants i traurà a desfilar 25 carrosses. A més, s’espera l’arribada d’unes 22.000 persones de públic.

Des de fa 25 anys, la festa del Pullassu, que se celebra sempre el dijous previ a Carnaval, es fa amb l’objectiu d’explicar què és el Carnaval de Torelló a través d’una llegenda amb un alt component sexual. El tècnic de Carnaval, Blai Marginedas, ha explicat que en aquest relat, el ‘Xirri’ en realitat és la vulva de la Fortiana reina mare, que en el moment de tenir el primer Rei Carnestoltes, li explota la panxa i el ‘Xirri’ també vola cap a l’univers i es perd. Fins aquest any, que s’ha pogut recuperar. D’aquesta manera, els ideòlegs de la festa han integrat la versió femenina del Pullassu a la imatgeria del ritual.

Publicitat

Segons Marginedas, el Pullasso és una de les festes que té “més bona rebuda” a nivell de participació. A més, també ha destacat que és la festa que més creix entre totes les propostes que s’organitzen al voltant del Carnaval.

El tècnic de Carnaval confia que el fet d’haver pogut recuperar la festa en la seva normalitat també es pugui notar en el nombre d’assistents, “especialment a la rua”, ja que l’any passat van notar que hi va haver menys públic comparat amb edicions anteriors. Enguany el nombre de carrosses també ha crescut. De les 19 de l’any passat, aquest 2023 s’ha passat a les 25.

Fa més de 10 anys que el Carnaval de Terra Endins impulsa una campanya de prevenció adreçada no només als participants més joves de la festa, sinó que també es dirigeix als familiars i centres educatius, amb l’objectiu d’evitar l’abús d’alcohol durant la festa. Però no només això, sinó que també ha anat incorporant amb el pas del temps altres aspectes com els punts liles o el protocol lila. Malgrat continuar treballant en la mateixa línia, Marginedas ha explicat que enguany s’ha renovat la imatge gràfica i s’han “repensat” els missatges que es donen perquè siguin “més directes” a nivell de xarxes. “La idea és seguir en aquesta direcció perquè hem vist que ens funciona”, ha explicat Blai Marginedas.

La presentació pública del Carnaval i on s’escull el Rei Carnestoltes s’ha celebrat aquest cap de setmana i s’ha triat Marta Ges com a reina. El Pullassu tindrà lloc el 16 de febrer, mentre que la festa de les Senyoretes i els Homenots serà divendres 17. El 18 de febrer hi haurà la tradicional rua del Carnaval de Terra Endins.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies