Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

FESTES I TRADICIONS

La Festa Major de Gràcia recupera la normalitat amb una programació amb més de 900 activitats i 23 carrers guarnits

L’expresidenta de la Fundació de la festa, Carla Carbonell, pregonera d’enguany

|

La Festa Major de Gràcia recupera la normalitat i el format d’abans de la pandèmia amb una programació que inclou més de 900 activitats entre el 15 i el 21 d’agost i 23 carrers guarnits. L’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, és la pregonera de les festes. Enguany es presenta el Lleó de Gràcia, una nova figura festiva de la Festa Major i es faran visites guiades a la Torre del Rellotge. Les places del barri reprendran el seu paper festiu amb els espais de Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic.

Tant la Fundació Festa Major de Gràcia com el Districte de Gràcia han treballat conjuntament durant tot l’any perquè tothom que passi per Gràcia els dies de festa pugui gaudir “d’un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives”.

Pregonera

L’expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, és la pregonera de la Festa Major de Gràcia 2022. Carbonell obrirà la festa amb la lectura del pregó des de la balconada de la seu del Districte de Gràcia, el 14 d’agost a la tarda. Carbonell, estretament lligada a la Festa Major de Gràcia primer com a representant del carrer de Joan Blanques de baix de tot, i posteriorment com a presidenta de la Fundació, ha estat la primera dona presidenta de l’entitat i va exercir aquest càrrec durant 8 anys, des d’abril de 2014.

El Lleó de Gràcia

Enguany tindrà lloc la presentació de la nova figura festiva a Gràcia: El Lleó de Gràcia. La figura es presentarà el dia 15 d’agost durant el Matí de Festa Major i sortirà de la seu del Districte en finalitzar els balls. La nova figura, que s’incorpora al bestiari festiu de la Vila de Gràcia, és iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia.

El 15 d’agost com es tradicional se celebrarà des de la plaça de la Vila la cercavila de Matí de Festa Major amb la participació de la Colla dels Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Colla de Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Colla Vella de Diables de Gràcia, Drac de Gràcia, Atzeries, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll i l’Àliga de Gràcia. Pel que fa a les Diades castelleres, aquestes tindran lloc el 19 i 20 d’agost.

A la Festa Major de Gràcia 2022 les places del barri reprenen el seu paper festiu amb els nous espais de Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic. La Plaça del Sol oferirà una programació per part de l’Associació Cultural Tram, que gestiona el Centre Artesà Tradicionàrius; la Plaça de les Dones del 36, una programació en clau de gènere amb les aportacions del Consell de Dones i de les Minerva i enguany la programació s’allarga passa de tres a cinc dies. Al Carrer Bailèn hi actuaran Damaris Gelabert, Lildami i Maria Jaume.

També hi haurà programació festiva a equipaments de Gràcia com la Biblioteca Vila de Gràcia, l’Ateneu de Fabricació i el Punt Verd Tabuenca.

Pel que fa a actes de recuperació de memòries històriques destaca sobretot l’obertura al públic amb servei de visites de la Torre del Rellotge a càrrec del Taller d’Història de Gràcia. També tindrà lloc la presentació de la placa al carrer Gran de Gràcia, 70 en honor de Rosa Maria Arquimbau (Barcelona 1909-1992), escriptora, periodista, feminista i sufragista. Com ja és habitual durant la Festa Major, s’organitzaran visites al refugi de plaça del Diamant.

Un any més, la Festa Major de Gràcia 2022 es vol consolidar també com una festa sostenible. Es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús. Es manté de la mateixa manera l’aposta per la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i es repetirà la recollida selectiva en la retirada de guarnits. A més, es farà una programació d’activitats d’educació mediambiental.

Per altra banda, la Festa de Gràcia vol tornar a ser “una festa segura i feminista, una festa lliure d’agressions sexistes, treballant la prevenció i amb la inclusió del punt lila a la plaça Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques”.

Publicitat