La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat estrenarà dos productes propis del certamen

ACN

Una coca de mató i xocolata elaborada pels flequers del municipi i un mató de cafè són les novetats gastronòmiques d’aquest any
La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat arriba aquest cap de setmana amb l’estrena de dos productes propis com a principal novetat. Durant aquesta 22a edició es presentarà una coca de mató i xocolata elaborada pels flequers del municipi i un mató de cafè. Aquestes noves propostes gastronòmiques es podran trobar entre el centenar de parades que hi haurà al centre de la vila, una vintena d’elles dedicades exclusivament als dos productes estrella de la fira, la coca i el mató. Aquest any també es potencia l’espai ‘showcooking’ que comptarà amb la presència de les cuineres Montserrat Estruch, guanyadora d’una estrella Michelin i l’Àvia Remei, coneguda per les seves aparicions televisives.

L’espai firal a la Font Gran es convertirà en el centre neuràlgic del certamen que se celebrarà aquest cap de setmana a partir de les 10 del matí tant dissabte com diumenge. A part de les parades de coca i mató, els visitants també trobaran una àmplia oferta de productes agroalimentaris i d’elaboració artesanal. Fanni Santcristòful, regidora de Turisme de Monistrol de Montserrat, ha explicat que hi ha parades noves, “tenim un públic potent i els paradistes aposten per la fira per mostrar el seu producte”. Per altra banda, Santcristòful també ha anunciat que l’espai de les parades de coca i mató estarà “millor senyalitzat” perquè “costava de trobar”.

Durant el cap de setmana també es podran degustar els plats que ofereix el Restaurant de la Gastronomia del Montserrat, una iniciativa que es va crear fa dos anys i que ara busca la “consolidació”, segons ha explicat Montserrat López, representant de l’Associació Gastronomia del Montserrat. Entre els plats hi ha el caneló de brandada de bacallà amb salsa de cama-secs, la botifarra de senglar amb mongetes del ganxet o la coca de bolets, una mostra de l’oferta dels restaurants del voltant de la muntanya. L’any passat es van comercialitzar 800 tiquets i aquest any, segons ha explicat López, s’ha adequat l’espai perquè “els comensals puguin estar més còmodes en hores punta”.

El Restaurant de la Gastronomia del Montserrat també inclou una proposta de dinamització que aquest any anirà a càrrec de la xef del restaurant El Cingle, Montserrat Estruch. Ella serà l’encarregada dissabte de fer una demostració de les tècniques i de la cuina que li han permès guanyar una estrella Michelin. Per altra banda, diumenge serà el torn de la televisiva Àvia Remei, que explicarà trucs i donarà consells per a les receptes més clàssiques.

L’alcalde de Monistrol de Montserrat, Joan Miquel Rodríguez, ha manifestat que aquesta fira “és molt esperada per la gent del poble” i que també vol ser “un referent al Bages i a les comarques veïnes”. Rodríguez ha explicat que un dels principals focus de promoció és l’àrea metropolitana. Xavier Aparicio, gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, ha assegurat que la fira està “consolidada” i s’ha referit a les 22 edicions del certamen dient que “si no es fa bé no es pot arribar a aquesta xifra”.

Mostra de cultura popular

A banda de l’oferta gastronòmica, la Fira de la Coca i el Mató també comptarà amb una mostra de cultura popular durant els dos dies que dura el certamen. Un dels protagonistes serà l’Esbart Monistrol Dansaire que aquest anys celebrà el seu 25è aniversari. Per commemorar aquesta efemèride diumenge al migdia comptarà amb la companyia de l’Esbart Dansaire de Sabadell i l’Esbart Maragall d’Arenys de Mar. Al llarg del cap de setmana també es podran veure les actuacions de la colla de Geganters de Viserta o de la Colla de Diables Els Tronats de Monistrol de Montserrat.

FIRA