Setmanari digital i cultural

Dilluns, 30 gener 2023

La història de Florència a través dels Mèdici en un seminari virtual i en català

Guies turístics com la Silvia Coll Bayo es reinventen en temps de pandèmia gràcies a les possibilitats que ofereixen algunes plataformes d'internet

|

Més notícies

- Publicitat -

El sector dels guies turístics, fortament castigats pels efectes de la Covid-19, busca alternatives per continuar treballant i mantenir viva la seva passió; ensenyar-nos els racons més secrets i narrant històries dels nostres destins, encara que sigui de manera virtual. Un exemple és la iniciativa de la catalana Silvia Coll Bayo, guia turística oficial de Florència i Siena, que per aquest diumenge 7 de febrer al matí proposa un seminari virtual  en català a través de la plataforma Zoom en la que convida a conèixer Florència mitjançant una de les famílies més influents per a la història de la ciutat del Renaixement; els Mèdici.

La seva proposta permetrà descobrir la visió històrica i artística, però també pràctica i quotidiana, com per exemple la moda del temps o l’alimentació, passant per algunes anècdotes i secrets. Durant el seminari, els espectadors descobriran els personatges més importants, allò que van encarregar i el que s’ha perpetuat durant segles. I no només d’allò més material, també els possibles contactes amb altres famílies o gent de prestigi de l’època, com per exemple el papat.
Les explicacions es recolzaran amb material multimèdia com fotografies de tot tipus, dels personatges, obres i monuments, per explicar-nos de manera amena la història d’aquesta nissaga que va portar a la ciutat de Florència a ser coneguda arreu del món. Tot plegat, amb una sorpresa que s’ha reservat per el final.

- Publicidad -

La xerrada, que es durà a terme des d’un espai tancat, per evitar interrupcions externes, tindrà una durada aproximada de dues hores, i per al final la guia es reservarà un temps per compartir amb els espectadors, com fa en les seves visites presencials, per ampliar o resoldres dubtes en un torn obert per als assistents.

Per participar-hi virtualment, només caldrà disposar d’un dispositiu connectat a internet, ja sigui un ordinador, una tauleta o el mòbil. Encara hi ha places disponibles i la inscripció, amb un cost de 10 euros, es pot tramitar escrivint un correu a info@florenciacat.com, des d’on s’enviarà tota la informació sobre l’esdeveniment i les instruccions per conectar-nos-hi.

- Publicidad -

Una experiència amena

La Silvia defensa aquest tipus d’iniciatives virtuals que permeten les noves tecnologies “perquè poden donar molta més informació i ser molt més generals, i perquè es poden considerar especialitzades”. La clau, afegeix, “és fer-les sempre de manera amena, intentant que qui està a l’altra part de la pantalla es pugui sentir dins del lloc, dins de la ciutat, i que pugui sentir cada una de les sensacions de manera quasi física”. La Silvia reconeix que aquesta experiència virtual és impossible poder fer-la exactament igual que quan és presencial, “però ens hi acostem molt”.

La Silvia amb un grup de turistes durant una visita per Florència
- Advertisement -

Des de que va canviar el Penedès per la Toscana, ara fa 15 anys, aquesta guia turística oficial de Florència i Siena s’ha especialitzat en la simbologia de l’art amb una tesi on descriu i analitza alguns llocs específics de Florència. Al llarg d’aquest temps, ha acompanyat a turistes d’arreu del món en diversos idiomes, entre ells el català. De fet, la Silvia es troba molt a gust amb el turista de casa nostra, que el descriu com a curiós i que li agrada aprendre. “L’atmosfera és molt natural, tot és molt més espontani, es crea un clima relaxat, divertit, i òbviament aconsegueixo donar moltes més explicacions perquè és un públic més receptiu”. Diu que conèixer l’humor, el gust i l’interès dels catalans facilita les coses “perquè és com recordar les meves primeres impressions d’aquesta ciutat, la primera vegada que vaig posar-hi els peus. El turista català m’ajuda a recordar les meves sensacions sobre Florència i per a mi això és or”.

A les xarxes socials de FlorenciaCat queda sobradament demostrada la passió que la Silvia Coll sent per la seva feina i per la ciutat bressol del Renaixement. La trobareu tan a Instagram com a Facebook, canals que utilitzarà per donar a conèixer iniciatives com la d’aquest diumenge i altres sorpreses que té enllestides.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Florenciacat (@florenciacat.tours)

- Publicitat -