El sector dels guies turístics, fortament castigats pels efectes de la Covid-19, busca alternatives per continuar treballant i mantenir viva la seva passió; ensenyar-nos els racons més secrets i narrant històries dels nostres destins, encara que sigui de manera virtual. Un exemple és la iniciativa de la catalana Silvia Coll Bayo, guia turística oficial de Florència i Siena, que per aquest diumenge 7 de febrer al matí proposa un seminari virtual en català a través de la plataforma Zoom en la que convida a conèixer Florència mitjançant una de les famílies més influents per a la història de la ciutat del Renaixement; els Mèdici.
La seva proposta permetrà descobrir la visió històrica i artística, però també pràctica i quotidiana, com per exemple la moda del temps o l’alimentació, passant per algunes anècdotes i secrets. Durant el seminari, els espectadors descobriran els personatges més importants, allò que van encarregar i el que s’ha perpetuat durant segles. I no només d’allò més material, també els possibles contactes amb altres famílies o gent de prestigi de l’època, com per exemple el papat.
Les explicacions es recolzaran amb material multimèdia com fotografies de tot tipus, dels personatges, obres i monuments, per explicar-nos de manera amena la història d’aquesta nissaga que va portar a la ciutat de Florència a ser coneguda arreu del món. Tot plegat, amb una sorpresa que s’ha reservat per el final.
La xerrada, que es durà a terme des d’un espai tancat, per evitar interrupcions externes, tindrà una durada aproximada de dues hores, i per al final la guia es reservarà un temps per compartir amb els espectadors, com fa en les seves visites presencials, per ampliar o resoldres dubtes en un torn obert per als assistents.
Per participar-hi virtualment, només caldrà disposar d’un dispositiu connectat a internet, ja sigui un ordinador, una tauleta o el mòbil. Encara hi ha places disponibles i la inscripció, amb un cost de 10 euros, es pot tramitar escrivint un correu a info@florenciacat.com, des d’on s’enviarà tota la informació sobre l’esdeveniment i les instruccions per conectar-nos-hi.
Una experiència amena
La Silvia defensa aquest tipus d’iniciatives virtuals que permeten les noves tecnologies “perquè poden donar molta més informació i ser molt més generals, i perquè es poden considerar especialitzades”. La clau, afegeix, “és fer-les sempre de manera amena, intentant que qui està a l’altra part de la pantalla es pugui sentir dins del lloc, dins de la ciutat, i que pugui sentir cada una de les sensacions de manera quasi física”. La Silvia reconeix que aquesta experiència virtual és impossible poder fer-la exactament igual que quan és presencial, “però ens hi acostem molt”.

Des de que va canviar el Penedès per la Toscana, ara fa 15 anys, aquesta guia turística oficial de Florència i Siena s’ha especialitzat en la simbologia de l’art amb una tesi on descriu i analitza alguns llocs específics de Florència. Al llarg d’aquest temps, ha acompanyat a turistes d’arreu del món en diversos idiomes, entre ells el català. De fet, la Silvia es troba molt a gust amb el turista de casa nostra, que el descriu com a curiós i que li agrada aprendre. “L’atmosfera és molt natural, tot és molt més espontani, es crea un clima relaxat, divertit, i òbviament aconsegueixo donar moltes més explicacions perquè és un públic més receptiu”. Diu que conèixer l’humor, el gust i l’interès dels catalans facilita les coses “perquè és com recordar les meves primeres impressions d’aquesta ciutat, la primera vegada que vaig posar-hi els peus. El turista català m’ajuda a recordar les meves sensacions sobre Florència i per a mi això és or”.
A les xarxes socials de FlorenciaCat queda sobradament demostrada la passió que la Silvia Coll sent per la seva feina i per la ciutat bressol del Renaixement. La trobareu tan a Instagram com a Facebook, canals que utilitzarà per donar a conèixer iniciatives com la d’aquest diumenge i altres sorpreses que té enllestides.
View this post on Instagram