Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

La Mercè s’atomitza per sobreviure a la pandèmia i manté el Piromusical però sense públic

El pregoner de les festes de Barcelona serà el pallasso Tortell Poltrona

|

Més notícies

- Publicitat -

Tortell Poltrona serà el pregoner d’unes festes de la Mercè 2020 diferents, que prioritzen la seguretat en plena crisi sanitària i es descentralitzen i arriben als 10 districtes de la ciutat. Es limita així la mobilitat dels ciutadans, que en tot cas hauran de reservar per accedir a les activitats, cap de multitudinària, com l’emblemàtic Piromusical, que es manté però sense públic. L’Havana ha cedit la condició de ciutat convidada per raó de la pandèmia a la mateixa Barcelona. Amb un programa únicament diürn d’uns 300 actes, i que arriba per primera vegada a la Marina del Prat Vermell, Roquetes o Ciutat Meridiana i espais com el Parc Güell, La Model o el Teatre Grec, “no serà una festa com altres anys”, ha admès l’alcaldessa Ada Colau.
Les festes de la Mercè fugiran de les masses i els grans actes, i es readaptaran a la situació de pandèmia amb uns centenars de petites activitats descentralitzades als barris, per evitar desplaçaments i aglomeracions. Així ho han avançat aquest dijous els responsables municipals, juntament amb el nom del pregoner i el cartell de la festa, però sense concretar encara els detalls del programa. Tot i assumir que el canvi fa difícil parlar d’una autèntica festa major, amb activitats als carrers i moviment, confien que el seu “redisseny” contribueix a mantenir si més no l'”esperit”, en paraules del primer tinent d’alcaldia, Joan Subirats.

La Mercè comptarà amb unes 300 activitats desplegades als 10 districtes de Barcelona, que seran accessibles de forma presencial –asseguts i prèvia reserva de plaça- per a unes 100.000 persones (molt lluny de les xifres de participació d’una Mercè habitual) però que es podran seguir excepcionalment a través de les moltes retransmissions que farà la televisió municipal betevé, principalment. Totes les activitats seran diürnes (de deu del matí a deu de la nit), ha aclarit Subirats, per evitar l’allargament de les trobades un cop acabat el programa.

- Publicidad -

No hi haurà, entre altres, el concorregut Mercè Arts de Carrer al Parc de la Ciutadella, el toc d’inici i seguici popular (potser es manté alguna petita expressió d’aquesta tradició), la jornada castellera, el correfoc i tantes altres tradicions que han quedat arraconades per seguretat sanitària. Quant al Piromusical, l’Ajuntament ha transformat aquesta cita que reunia milers de persones a l’Avinguda de Maria Cristina en un espectacle “descentralitzat” en quatre extrems de la ciutat, tots ells sense públic, i que se seguirà només via retransmissió televisiva.

La programació arribarà a barris on fins ara encara no hi havia tingut presència, com ara el de la Marina del Prat Vermell, Roquetes o Ciutat Meridiana i a espais emblemàtics de la ciutat com el Parc Güell, el recinte de l’Hospital de Sant Pau, La Model o el Teatre Grec. També, segons ha desvetllat abans d’hora Tortell Poltrona, alguns patis d’illa de l’Eixample seran escenari d’espectacles o activitats. El conjunt d’activitats previstes també acollirà espectacles reprogramats de la Quinzena de la Dansa Metropolitana, el Món Llibre i el Grec,

- Publicidad -

El pregoner i el cartell

En roda de premsa celebrada aquest dijous, l’alcaldessa Ada Colau ha avançat aquestes informacions sobre la Mercè, així com el cartell de l’edició i el nom del pregoner, que serà Tortell Poltrona. “Un orgull per la ciutat tenir un dels pallassos més famosos de la història, que ens representa en molts sentits: com a pallasso, amb la feina que fa, amb la llarguíssima trajectòria d’impuls del circ i amb el seu compromís, com a fundador i referent de Pallassos Sense Fronteres”, ha valorat Colau. L’alcaldessa ha explicat que van decidir proposar-li de fer de pregoner després de la seva darrera participació al Festival Grec dins de l’espectacle inaugural del certamen, que va crear la companyia del fill del pallasso (Blaï Mateu), Baró d’Evel.

- Advertisement -

Poltrona (Jaume Mateu) ha expressat al seu torn agraïment i sorpresa per què es designi un pallasso per aquesta tasca, i ha compartit que encara no ha escrit el pregó, i que “està estudiant” els seus precedents (Joaquim Maria Puyal, Manuela Carmena, Marina Garcés, Pérez Andújar, ha mencionat). Però ha lamentat que no podrà culminar amb un “visca la festa major, sortiu al carrer”, cosa que no farà per la pandèmia, ha dit, i “per coses que sembla que aquesta hagi esborrat com que hi ha gent tancada a la presó per causes injustes, que no som capaços d’entendre o que tinguem problemes amb la llengua”.

El cartelleria de la Mercè recupera la història de la patrona de la ciutat i de com va deslliurar-la d’una plaga de llagostes, també recorda el passat llibertari i modernista de la ciutat, i és un cant a la naturalesa. És obra de Reskate, un col·lectiu artístic format per Maria López (1980) i Javier de Riba (1985), artistes visuals de Sant Sebastià i Barcelona, respectivament

Amb tot, la Mercè manté el seu pressupost d’al voltant dels 3,8 milions d’euros. Uns comptes s’han vist reforçats amb aquelles activitats ja pressupostades i que no es van arribar a celebrar de la Quinzena de la Dansa Metropolitana, el Món Llibre i el Festival Grec.

- Publicitat -