Setmanari digital i cultural

Dissabte, 28 gener 2023

FESTES I TRADICIONS

La Patum Completa fa vibrar la plaça Sant Pere de Berga després de dos anys de silenci per la pandèmia

La comparsa de Vestidors de Plens i Maces ha celebrat 400 anys amb un salt de Maces plenes que no es veia des del 2006

|

La plaça Sant Pere de Berga ha esclatat de foc i festa aquest dijous a la nit amb la celebració de la primera Patum Completa. Després de dos anys d’aturada per la pandèmia, milers de persones s’han aplegat per celebrar la festa de Corpus. El cant dels Segadors ha obert la celebració a dos quarts de deu del vespre, moment en què també s’ha desplegat una estelada gegant. El moment àlgid de la nit ha arribat amb el salt de Plens, que han omplert la plaça de foc i pólvora. La comparsa dels Vestidors de Plens i Maces també ha sorprès els milers de patumaires amb un històric salt de Maces plenes, una pràctica que no es veia des del 2006. Excepcionalment i per celebrar el 400 aniversari, les Maces s’han vestit de Ple amb fuets a la cua i al cap.

La primera Patum Completa ha començat aquest dijous ben puntual a dos quarts de deu del vespre. Milers de persones han saltat els balls de totes les comparses -els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, l’Àliga, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous- en una plaça plena a vessar. Amb motiu del 400 aniversari de la comparsa dels Vestidors de Plens i Maces, la plaça de Sant Pere ha vist un salt gairebé inèdit. El primer salt de Maces ha estat de Maces plenes, és a dir, que les Maces s’han vestit de Ple amb fuets a la cua i al cap, una pràctica que no es veia des del 2006.

El cap de colla dels Vestidors de Plens i Maces, Joan Sala, ha explicat que han volgut fer la celebració dels 400 anys “amb un retorn al passat”. En aquest sentit, ha relatat que el salt de Maces plenes és la “forma primitiva” en què saltava la comparsa dels diables. Pel que fa a la segona acció amb motiu del seu aniversari -un minut del salt de Plens sense música-, Sala ha exposat que “superar l’insuperable és molt difícil o gairebé impossible i, per això, traiem la música perquè siguem conscients del tresor que tenim”.

Un dels moments més esperats de la festa és poder veure la plaça plena del foc. En total, durant tots els dies que dura la Patum, es cremaran gairebé 260 quilos de pólvora. Aquesta nit, només de la comparsa dels Plens han saltat gairebé 200 persones. Els Plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes que tenen propietats ignífugues -la vidalba- i una màscara. Cada ple porta tres fuets a la cua i sis al cap (tres fuets a cada banya) i van acompanyats d’una persona que els guia enmig de la multitud a la plaça. Un centenar de plens, a les fosques, han saltat el primer salt simultàniament al ritme de la música.

Cada Patum alguna personalitat s’anima a fer un salt de plens. Enguany han estat Josep Rull i Jordi Sànchez. Instants abans de saltar a la plaça, Rull explicava que s’ha de tenir un “punt d’inconsciència per afrontar una experiència com aquesta”. L’exconseller ha relatat que la Patum l’havia vist des del balcó de l’Ajuntament de Berga i també “des de la cel·la”, però “mai l’havia viscut amb aquesta intensitat”.

Publicitat