Divendres, 10 juliol 2020

La Pobla de Segur tindrà per primera vegada aquest any dones fallaires

ACN

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

S’ha aprovat per majoria en una assemblea extraordinària de l’associació que organitza la festa

Les falles de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, tindran per primera vegada aquest any presència de dones que baixaran les torxes enceses de la muntanya el pròxim 17 de juny. Així s’ha aprovat per majoria a l’assemblea extraordinària de l’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur que organitza la festa, que ha debatut i votat la proposta que van fer dues sòcies de 18 anys. La tradició de la Pobla té una característica que la fa peculiar respecte les altres baixades de falles del Pirineu, i és que les pubilles esperen els fallaires quan baixen de la muntanya a l’entrada del poble i fan junts l’última part del recorregut fins a la plaça de la Pedrera on llancen les teies a la foguera. A la resta de festes del foc de l’Alta Ribagorça i els Pallars fa anys que la presència femenina està normalitzada, tot i que en poblacions com Taüll, on van baixar dones per primera vegada el 2008, la seva incorporació a la festa no va estar exempta de polèmica. Des de la junta destaquen que “a partir d’ara, a les falles de la Pobla de Segur, tant homes com dones podran exercir el rol que més els convingui, sense alterar l’estructura de la festa, que demana que les parelles estiguin formades per una persona vestida de fallaire i una de pubilla”. A la sortida de l’assemblea les dues noies pioneres han mostrat la seva satisfacció pel resultat i confien que els canvis “cohesionin la festa i la facin més gran”.
(S’han afegit declaracions de les noies que han demanat el canvi i el vicepresident de l’associació)

La petició ha generat controvèrsia i l’assemblea extraordinària s’ha fet a porta tancada i no s’ha permès que els mitjans de comunicació prenguessin imatges ni tal sols de l’inici de la sessió. Malgrat tot, els assistents han destacat que els debats han estat respectuosos i sense crispació.

Les noies que van demanar baixar falles a la Pobla, la Violeta Font (amb samarreta morada) i la Clàudia Plana, davant del local del Molí de l’Oli on s’ha fet l’assemblea extraordinària de l’associació

Publicitat

En una carta adreçada als socis, les joves reivindicaven poder construir una falla i carregar-la encesa igual com ho poden fer els nois considerant que “les tradicions han d’evolucionar tal com evoluciona la societat i s’han d’anar adaptant a les noves circumstàncies que sorgeixen al llarg dels anys, ja que, si no, acaben molt desvinculades de la població i al llarg del temps la gent ja no s’hi sent identificada”. Insisteixen que “el fet que una noia porti falla no suposa un canvi en l’essència de la festa”.

Un cop conegut el resultat de la votació, les noies s’han mostrat exultants d’alegria. La Clàudia Plana ha afirmat que “estem molt contentes perquè al cap i a la fi estem lluitant pels drets de totes”. En aquest sentit, ha afegit que “aquests petits canvis que al principi poden fer molta por s’han d’assumir de la manera més natural possible perquè serveixen per millorar, cohesionar el poble i fer la festa més gran, ja que permeten que tothom s’hi senti còmode. És així com la festa perdurarà”.

La seva companya de reivindicació, la Violeta Font, ha afegit que han volgut “trencar” amb el paper que tradicionalment han tingut els nois i les noies a la festa i d’aquesta manera “nosaltres també podrem viure l’experiència de construir-nos la falla, baixar-la i tirar-la a la foguera”. “Veiem que tot el que hem treballat ha tingut el seu fruit”, ha recalcat. Font ha explicat que elles baixaran amb la indumentària que porten normalment els homes (camisa blanca, texans i faixa vermella) i les rebrà igualment una pubilla a l’entrada del poble per acabar de fer la desfilada.

Segons la junta de l’associació, la qüestió es va voler sotmetre a votació d’una assemblea extraordinària precisament per debatre com podria afectar la presència femenina a la part més característica de la festa, la desfilada de fallaires i pubilles per la població un cop els portadors de les torxes baixaven de la muntanya.

L’assemblea ha començat a les 16h i ha finalitzat a les 18:30h. S’ha obert un torn de paraula i hi hagut una petició, per part dels socis, de fer esmenes a la pregunta inicial que proposava la Junta, per la qual cosa s’ha decidit fer dues votacions. La primera preguntava si ‘estàs d’acord que qualsevol persona pugui ser fallaire’ i la segona si ‘estàs d’acord que qualsevol persona pugui ser pubilla’.

Amb un 27,55% de participació dels 447 socis de l’entitat (123 vots), el sí s’ha imposat en tots dos casos. La primera pregunta ha obtingut 90 vots a favor, 32 en contra i un en blanc. La segona pregunta ha obtingut un resultat més ajuntat, 66 a favor, 58 en contra i un en blanc. En tot cas, tal com destaquen des de la junta, “a partir d’ara, a les falles de la Pobla de Segur, tant homes com dones podran exercir el rol que més els convingui, sense alterar l’estructura de la festa, que demana que les parelles estiguin formades per una persona vestida de fallaire i una de pubilla”.

Imatge general d’un grup de socis de l’Associació de Fallaires de la Pobla de Segur que fa cua a l’entrada del local del Molí de l’Oli per assistir a l’assemblea per decidir si les noies poden baixar falles

El vicepresident de l’entitat, David Garin, ha comentat que a partir d’ara “s’obre la baixada a tothom qui hi vulgui participar però treballarem perquè l’estètica de la festa no variï i la desfilada sigui el més bonica possible”. També ha admès que “ens ha sorprès l’enrenou que ha generat aquesta proposta però al final s’ha votat i el que hem de fer és que tothom se senti la festa com a pròpia i ningú se senti discriminat”.

L’1 de desembre de 2015 les Falles del Pirineu van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La candidatura la van presentar 63 pobles de Catalunya, Andorra i el sud de França, entre els quals hi havia la Pobla de Segur.

La baixada de falles a la Pobla, que es remunta als anys 50 del segle passat, és la primera que obre el calendari d’aquesta tradició ancestral al Pirineu. La festa se celebra dies abans de la revetlla de Sant Joan, el 17 de juny, en honor de la Verge de Ribera, patrona d’aquesta localitat del Pallars Jussà. El descens comença a la muntanya de Santa Magdalena i acaba a la plaça de la Pedrera, on es llancen les teies a la foguera. La falla que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s’aferra amb claus, grampillons i fil ferro a la branca d’avellaner. A la baixada de l’any passat hi van participar uns 160 joves, entre fallaires i pubilles.