Setmanari digital i cultural

Divendres, 20 maig 2022

ARTS ESCÈNIQUES

La programació Off de la Fira Mediterrània de Manresa comptarà amb quinze propostes emergents

Quatre cicles completen l'oferta del festival, que se celebra del 14 al 17 d'octubre

|

La 24a Fira Mediterrània de Manresa, que arrenca el proper 14 d’octubre, comptarà amb 15 propostes emergents en el marc de la programació off. Concretament, enguany, hi haurà quatre cicles complementaris. L’Humus Mediterrani i el Concurs Sons de la Mediterrània, més propers a l’arrel tradicional; el Circuit Estepa Mediterrània, que busca donar visibilitat a l’escena underground; i la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, que remarca la tasca que es duu a terme des del món associatiu. La programació off compta amb la complicitat d’entitats com D’Arrel, Cases de la Música, el Grup Enderrock, el Centre Artesà Tradicionàrius i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.
El Circuit Estepa Mediterrània, que organitza Cases de la Música, és l’off més transgressor, amb propostes underground que també beuen de l’arrel. Se celebrarà el 16 d’octubre i inclourà les actuacions dels joves artistes becats dins del Programa de Suport a la Creació de Cases de la Música. Al cartell hi ha el manresà cantant i guitarrista de The Skyland i Àuria Franch, Borja Olalla, que emprèn projecte en solitari; la cantant, autora, lletrista i compositora Raquel Lúa, que amb la seva veu melismàtica i virtuosa viatja a l’arrel dels gèneres que interpreta; i el grup de Mataró Svart Vin, amb una proposta que balla entre el folk irlandès més tradicional i l’irish punk.

L’oferta de l’Estepa Mediterrània es completarà amb l’actuació de l’artista ja consolidada Ana Tijoux, cantautora, cantant i MC franco-xilena que ofereix una fusió perfecta dels ritmes urbans i el hip-hop amb el folklore andí d’arrel.

L’Humus Mediterrani acull les propostes més properes a l’arrel tradicional. Iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel, se celebrarà el 15 d’octubre i inclourà les propostes ‘Romaní’, el nou projecte de l’acordionista i compositor Pere Romaní, amb el seu concert de gèneres de ball folk catalans i europeus; el grup de La Bisbal de l’Empordà La Puça, que treballa en l’essència del folk de l’Empordà i d’Irlanda amb la que anomenen sonoritat “emporlandesa”, i Es Gall de sa Pastera, un grup integrat per mallorquins, menorquins i una italiana que van coincidir a Barcelona i que moguts per la nostàlgia i la il·lusió van crear aquesta formació per fer música tradicional de ball.

En el marc de la Fira Mediterrània també se celebrarà la final del XIV Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, amb el suport de la Fira. Se celebrarà el dia 14 amb els finalistes Diode, un duet d’Arenys de Mar de violí i guitarra que arranja i interpreta melodies tradicionals; la cantautora folk mallorquina Mar Grimalt; el guitarrista i versador valencià Joan Peiró Aznar, i el sextet La Troupe, fundat el 2020 amb la sonoritat característica del mestissatge dels anys noranta, fusionada amb la música folk de les tradicions, la terra i el ball. El guanyador del concurs obtindrà com a premi la gravació, producció i promoció d’un disc en un estudi professional, una campanya de publicitat i la contractació als principals festivals i cicles de folk del 2022, entre ells la Fira Mediterrània.

El quart dels cicles off d’aquesta Fira Mediterrània és la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, que organitza la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. Se celebrarà el 16 i 17 d’octubre i inclourà les obres ‘Play-off’, del grup de Sant Feliu de Codines Deixalles 81 i que tracta el paper de la dona en el món de l’esport; la comèdia sobre tòpics i estereotips culturals ‘Lapònia’, de l’ACR Fals; l’obra ‘Sospitós habitual’, farcida d’embolics i malentesos, del grup manresà Paranys, i l’obra dramàtica ‘Escac i mat’, dels terrassencs Qollunaka Teatre.

Publicitat