Dijous, 11 agost 2022

Publireportatge

La riquesa del nostre patrimoni local, aquestes festes a les exposicions de Cultura de la Diputació de Barcelona

|

La Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona presenta fins a cinc exposicions itinerants, produïdes per l’Àrea de Cultura, amb diferents gèneres i temàtiques que posen a l’abast de tots els públics el nostre patrimoni al territori. Les festes de Nadal són una excel·lent oportunitat per apropar-s’hi i descobrir-lo.

«Caput aut navis. A cara o creu»
Un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers, tot posant de relleu la importància social del joc més enllà de la infantesa. Caput aut navis —en català, “a cara o creu”— era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies amb molts d’altres que s’exposen al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet fins al 9 de gener de 2022.

«El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura»
Prop de 20 mil persones han vist aquesta mostra que s’acomiadarà al Museu de Granollers el 9 de gener de 2022. L’exposició se centra en el paper de la natura com a font d’inspiració de l’arquitectura modernista, la qual va reproduir el món vegetal amb les arts decoratives. A través d’obres, objectes i materials procedents de diversos museus, la mostra treu a la llum el diàleg que el Modernisme va establir amb el món vegetal i la seva presència en elements arquitectònics de molts municipis del país. Per aprofundir en els continguts de la mostra s’ha editat un catàleg il·lustrat disponible a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

«L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat»
El Museu Abelló de Mollet del Vallès acull una mostra que recorre la presència del nu masculí en les col·leccions dels museus locals. Una mostra sobre identitats on obres històriques d’artistes com Fortuny, Picasso, Dalí, Smit o Togores dialoguen amb creacions contemporànies. La podeu visitar fins al 9 de gener de 2022. Tot el discurs reflexiu de la mostra es recull ampliat al catàleg disponible a la Llibreria de la Diputació de Barcelona.

Cartell de l’exposició L’home Nu

«Estiueig de proximitat, 1850-1950»
El Museu Municipal de Montmeló acull fins al 31 de gener de 2022 una mostra que reflexiona sobre l’origen de l’estiueig i com va influir en el paisatge dels municipis propers a la ciutat de Barcelona. A través d’objectes, obres d’art i amb el complement de dos audiovisuals, l’exposició relata com era la vida dels primers estiuejants i els seus habitatges i el llegat d’aquesta pràctica a les poblacions acollidores.

«Visca la República! 90 anys»
Concebuda amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, en aquesta exposició compartida han participat 25 museus de la Xarxa de Museus Locals aportant diferents elements per a la recuperació de la memòria històrica. Actualment es pot visitar al Museu de Sant Cugat i al Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet (fins al 12 de desembre), al Can Serra Història de la Ciutat de Mataró i a l’Arxiu Municipal de Torelló (fins al 19 de desembre), i ja al 2022, al Museu Abelló de Mollet del Vallès (fins al 9 de gener), al Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat (fins al 12 de gener), al VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès (fins al 20 de gener), al Centre d’Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona (fins al 30 de març), al Museu d’Història de Cerdanyola de Cerdanyola del Vallès (fins al 3 d’abril), al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i al Museu de Moià (fins al 15 d’abril). I si teniu curiositat per descobrir totes les peces dels diferents museus participants en la mostra, les teniu al web www.diba.cat/web/visca-la-republica.

Trobareu informació actualitzada de totes aquestes exposicions i d’altres activitats programades pels museus locals a museuslocals.diba.cat