Dilluns, 19 abril 2021

LLIBRES

La sala Hiroshima qüestiona la “idealització del passat” amb l’obra ‘Before’ de la companyia portuguesa Teatro Praga

El dramaturg i actor Pedro Penim estrena a Barcelona una obra en la qual un dinosaure representa la nostàlgia de la humanitat

|

La sala Hiroshima acull el 14 i 15 de febrer l’obra ‘Before’ de la companyia portuguesa Teatro Praga que estrena a Barcelona el text del dramaturg Pedro Penim. L’autor protagonitza també l’obra, acompanyat d’un dinosaure i un terapeuta als quals dona veu. A través de l’animal prehistòric, Penim reflexiona sobre la idealització que la humitat fa del passat en un present en crisi, amb un recorregut per diferents esdeveniments tràgics de la història que completen el “mapa de la melancolia”. “El dinosaure ens representa com a humanitat. Sempre va tornant enrere perquè li sembla millor”, ha dit l’autor aquest dimecres a la presentació de l’obra, que es va estrenar el 2017 a Lisboa i ha viatjat a París, Istambul, Madrid i Salamanca. La sala Hiroshima ha assegurat haver descobert una “joia teatral” i ha ressaltat la importància de vincular la seva programació amb Portugal.
A través d’un drama personal però amb un to còmic encarnat per la figura d’un dinosaure a l’escenari, ‘Before’ fa un recorregut per fets tràgics i alhora claus de la història com les guerres mundials, la caiguda de l’imperi otomà o Estat Islàmic. El text aborda el sentiment portuguès de ‘saudade’, o nostàlgia del passat, a través d’un personatge –el dinosaure- que “no està bé” en un present dolorós i en crisi. Aquest va remuntant-se a èpoques passades, fins a l’època de la seva espècie, un neguit es representa a través d’un diàleg amb segon personatge, una mena de terapeuta que també pot interpretar-se com una antiga parella o un amic.

“Són dues posicions molt extremes, i mentre un vol tornar al passat l’altre li diu que s’ha de concentrar en el present”, ha dit Penim. Ell mateix posa veu als dos personatges, en anglès amb subtítols en català, amb una posada en escena molt minimalista que dona espai a la interpretació àgil d’un diàleg trepidant.

Aquest anhel de retorn al passat és, segons l’autor, una malaltia compartida per moltes civilitzacions al llarg de la història.

Eclosió de la dramatúrgia portuguesa

Amb la col·laboració del consolat general de Portugal a Barcelona, la sala Hiroshima s’obre a la nova dramatúrgia portuguesa que representa la companyia Teatro Praga. El col·lectiu va néixer el 1995 a Lisboa i s’ha erigit com un dels referents de la creació contemporània del país lusità.

El director de la sala Hiroshima, Gastón Core, ha destacat precisament la contemporaneïtat de la peça com l’element que entronca l’obra amb la línia artística de la sala, que malgrat s’enfoca en gran part a la dansa, no deixa de banda la representació teatral. “És una pena no tenir més presencia d’artistes portuguesos”, ha lamentat.

En aquesta línia, el director de l’obra, Pedro Penim, ha celebrat que dos països “que s’han donat l’esquena”, ara “es descobreixin”. “És un moment de gran eclosió artística”, ha assegurat el dramaturg respecte l’auge de creativitat en les arts escèniques portugueses. El cònsol portuguès a Barcelona, Miguel Silvestre, ha afirmat que l’obra ‘Before’ marca un “inici prometedor” pel que fa a la relació de la sala Hiroshima i Portugal, on pretenen col·laborar amb més espectacles.

Innovació i projecció internacional

La companyia Teatro Praga la formen quatre directors que realitzen obres la gran majoria de nova creació, allunyant-se “del que feien els seus mestres”. En el cas de reeditar clàssics, sempre ho fan “amb un nou llenguatge, per diferenciar-se”. Les seves obres s’han programat a festivals i teatres de tot Europa o la Xina, i ‘Before’ segueix el seu recorregut després d’haver-se representat recentment al Théatre de la Ville de Paris o La Casa Encendida de Madrid.

La vida de l’obra ha passat al cinema a través de la pel·lícula ‘Past perfect’, del director Jorge Jácome i que es va estrenar aquest dimarts a la Berlinale. Jácome ha realitzat el film a partir de les imatges que va idear per a les projeccions a l’escenari de ‘Before’.

Per la seva banda, la sala Hiroshima ha canviat aquesta temporada el seu model de treball i amb aquest gir han presentat 17 propostes que els han permès mantenir “un nivell alt en totes les seves peces”, ha apuntat Core. La sala s’ha pogut enfocar en l’acompanyament professional d’artistes residents i associats, una “necessitat real del sector”, i a fer un recolzament a artistes nouvinguts com Teatro Praga.

Publicitat