Setmanari digital i cultural

Dissabte, 4 febrer 2023

ARTS ESCÈNIQUES

La Sala Trono de Tarragona reflexionarà sobre com afrontar les agressions homòfobes amb l’obra ‘Qui estigui lliure’

La producció, fruit d'una col·laboració amb el Teatre de l'Aurora d'Igualada, s'estrena aquest divendres

|

La Sala Trono de Tarragona reflexionarà sobre com afrontar les agressions homòfobes amb l’obra ‘Qui estigui lliure’, del dramaturg Xavi Buxeda. Es tracta d’una producció pròpia entre la sala tarragonina i el Teatre de l’Aurora d’Igualada, que s’estrena aquest divendres i que ha programat tres funcions durant el cap de setmana a Tarragona. L’argument de ‘Qui estigui lliure’ gira al voltant de l’amistat de tres joves, un dels quals es veu involucrat en una agressió contra una parella gai. A través dels personatges de la Carla, l’Àlex i el Pol -interpretats per Paula Jornet, Pau Escobar i Nil Carboner respectivament-, els actors conviden al públic a reflexionar sobre quin marge de perdó té quan coneix a l’autor d’una agressió homòfoba.
L’assessorament del Programa d’Atenció als Homes de l’Ajuntament de Barcelona ha estat clau a l’hora de preparar aquesta producció teatral. A través d’un grup de psicòlegs i educadors, l’equip de ‘Qui estigui lliure’ ha pogut treballar aspectes per combatre el masclisme i traslladar-los a escena. Amb la mateixa intenció, els actors han pogut conèixer els diferents prismes que envolten els agressors, uns elements que els han ajudat a l’hora d’interpretar els seus personatges d’una forma més complexa.

Segons Buxeda, la producció ha de servir perquè el públic se senti “incòmode” davant la idea que en un moment donat, podria arribar a perdonar o entendre el comportament d’un agressor masclista. En aquesta mateixa línia, l’obra no té un final amb una moralina davant d’una problemàtica complexa, tal com ha destacat el dramaturg.

Tant els actors com l’equip directiu de ‘Qui estigui lliure’ van començar a treballar en l’obra durant el confinament de 2020. Ara bé, les darreres agressions homòfobes van obligar a l’equip a variar alguns elements i fins i tot el final de la producció. En un principi, el punt final s’havia plantejat com a molt més “amigable” i finalment es va optar per deixar-lo més obert per donar peu a la reflexió personal de l’espectador.

Un passi especial per a joves adolescents

Tot i que l’estrena oficial és aquest divendres, els primers espectadors que veuran ‘Qui estigui lliure’ a la Sala Trono seran joves estudiants d’instituts, en un passi que es durà a terme aquest dijous a les set del vespre. Segons el director de la Sala Trono, Joan Negrié, es tracta d’una funció “de les més importants” per portar el públic més jove al teatre i tractar una problemàtica tan actual.

Després de les representacions dels propers 5, 6 i 7 de novembre a Tarragona, ‘Qui estigui lliure’ arribarà al Teatre de l’Aurora d’Igualada i al gener de 2022 es portarà a l’escenari de la sala Villaroel de Barcelona. Joan Negrié, director de la Sala Trono, ha insistit en la importància de la descentralització d’aquest tipus de propostes teatrals professionals per arribar a un públic més ampli.

Publicitat