Dijous, 2 juliol 2020

La Troba Kung-Fú: “La llei d’Educació és un atac a la línia de flotació de la cultura, d’una poca sensibilitat brutal”

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

El Mercat de les Flors projecta una temporada 2020-21 de trànsit per “alliberar-se i tornar a guanyar el cos”

Deborah Hay, Lia Rodrigues, Mal Pelo i Olga Mesa i Francisco Ruiz de Infante, protagonistes de quatre constel·lacions

L’aixecament de l’estat d’alarma dispara els visitants de l’àrea de Barcelona a la ciutat ibèrica d’Ullastret

El centre prepara una exposició permanent dels cranis enclavats aquest estiu, on espera una "bona afluència"

L’escola catalana des de la meitat del XIX fins al franquisme, nova exposició virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals

Per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra cada 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals (XAM) de la Diputació de Barcelona...

El Grec en Obert s’acosta a nous formats i espais de Barcelona amb una quarantena de propostes al juliol

Espectacles convertits en passejos per la ciutat, podcasts o funcions en streaming es programen en paral·lel al festival

El Museu de Ciències Naturals estrena el Terrat Viu, una coberta verda silvestre de 7.100 m2

Consta de tres prats i tres llacunes d'aigua dolça, i es podrà visitar gratuïtament fins al 31 de juliol
El nou disc de la banda, ‘Santalegria’, combina cançons en català i castellà com a reflex de la “riquesa” de la societat

Jordi Pujolar | La Garriga

[dropcap]L[/dropcap]a Troba Kung-Fú és a punt d’estrenar el disc ‘Santalegria’, el seu tercer treball. S’inclouen setze cançons en les que es barreja català i castellà i, inclús, algunes estrofes en anglès o francès. Les lletres dibuixen l’entorn de la banda, el Vallès, acompanyades del ritme de la ‘rúmbia’, un estil propi que, diuen, reflexa el caràcter “de rodalies” de la seva música. Tot plegat, una barreja que, segons el líder de la banda, Joan Garriga, forma part de la “riquesa” de la societat. En el cas de la llengua és especialment contundent. En una entrevista a l’ACN, Garriga assegura que la nova llei d’Educació del ministre Wert és “un atac a la línia de flotació de la cultura, d’una poca sensibilitat brutal”.
“Em sembla lamentable”. Amb aquesta fermesa, el líder de La Troba Kung-Fú ha valorat el contingut de la llei d’Educació que preveu aplicar el govern espanyol o la mesura anunciada pel ministre José Ignacio Wert sobre el pagament de l’escola privada als alumnes que desitgin una escolarització en castellà a Catalunya.

“Quan no vius o no fas teva una cultura és molt complicat entendre segons què. Jo quan vaig a qualsevol lloc m’agrada provar menjar diferents i escoltar llengües diferents i m’interesso per aprendre tant com puc. Ho trobo una riquesa”, ha comentat Joan Garriga. En canvi, no l’interessa, diu, la “uniformització” cap a la que tendeixen els “sistemes colonials culturals”, en relació a l’estat espanyol.

Publicitat

“Perquè la gent que parla àrab a casa no pot estudiar àrab a l’escola? Per què estem a Espanya. Tot es redueix a això. Si volen dir que hi ha llengües millors que altres, que es plantegi aquest debat, però que no es diguin tonteries sobre la llibertat i sobre l’absurditat d’aprendre segons què”, ha etzibat Garriga sobre el pagament de les escoles privades als alumnes que demanin l’escolarització en castellà.

En contra d’aquest plantejament “uniforme”, el nou disc de La Troba combina cançons en català i castellà i, en alguns temes, incorpora també estrofes en anglès i en francès. Segons Joan Garriga, la barreja d’idiomes és el reflex de la curiositat i de les ganes de cantar en altres llengües, i també de la riquesa de la societat. “Canto en castellà perquè és una llengua que m’encanta”, conclou.

‘Rúmbia’ vallesana i “de rodalies”

El nou disc reflexa també l’entorn en el que es viu La Troba Kung-Fú. La seva barreja de rumba i cúmbia, la ja famosa ‘rúmbia’ és, segons Garriga, una manera de veure-la la música i de dur-la sobre l’escenari que és herència de les influències del seu entorn més pròxim: “Som fills d’on som i les influències les tenim perquè hem nascut aquí”.

Fins ara, explica Garriga, era un estil que no tenia una definició clara, però “amb certa distància t’adones que sí que hi és”. Això, matisa, “no és rumba catalana ni rumba gitana”. “Ens encanta i ens influencia molt, però la rumba és dels gitanos”. “Hi ha estils diferents en un mateix gènere i el nostre estil és de rodalies i és del Vallès i això es nota molt”, sentencia.

Les lletres del disc, de fet, són plenes de referències a l’entorn natural i paisatgístic del Vallès: “Expliquem el paisatge que tenim perquè és l’entorn on hem crescut”. “Però les fronteres són diluïdes. Som germans del Maresme i del Penedès i el que expliquem del vallès es pot entendre perfectament a moltes altres comarques”.

Un disc “lleuger” i “domèstic”

Pel que fa al repertori de cançons, el líder de la banda assegura que és el disc més “lleuger” dels que ha fet La Troba Kung-Fú fins al moment: “És un disc de no trencar-se molt el cap a l’hora de plasmar les idees. A nivell creatiu és molt més lleuger que la resta”. Tot i això, és el que més temes conté, fins a setze cançons, un fet provocat per l’agilitat a nivell de ritme de producció.

“Hi havia més cançons al calaix per fer la massa i també portem més temps treballant junts i això és nota. El ritme és més fluid”, explica Joan Garriga. Aquest, apunta, és també un disc més “domèstic” i això ha fet que “es posin moltes cançons sobre la taula i s’hagin pogut posar totes al disc sense que hagi suposat un sobreesforç”. “Estem en un bon moment de ritme. Tot té sentit i tot és fàcil”, afegeix.

El bon moment contrasta amb la dificultat que suposa haver de fer la producció del disc a casa i, a més, compaginar la feina d’estudi amb concerts arreu del món. “Al fer-ho tot domèstic, costa més acabar les coses”, comenta Garriga. Sobre la intermitència a que obliguen els concert, el líder de La Troba té clar que el grup “necessita tocar per viure de la música”. “Només generem diners si toquem”, conclou.

La gira del nou disc no està planificada al detall, però La Troba ja té concerts contractats per a tot l’estiu a festes majors de Catalunya i, també, alguna expedició a l’estranger. El mes de juliol seran a Rússia. “Ara estem recollint la feina dels últims anys. Ens han cridat bastant de fora i també molt més d’aquí dels que ens pensàvem”, celebra Joan Garriga.