Setmanari digital i cultural

Divendres, 31 març 2023

ARTS ESCÈNIQUES

La Villarroel estrena ‘Rita’, una obra que planteja el dilema de morir amb dignitat

|

El teatre Villarroel estrena aquest dimecres ‘Rita’, una obra que parla de la dificultat d’acceptar la mort i afronta el debat sobre morir dignament. La representació està protagonitzada per Sara Espígul i Mireia Portas. La directora i autora del text, Marta Buchaca, ha definit la seva creació com “un homenatge a les mares” i espera que l’obra sigui exitosa perquè “confio en el boca-orella”. L’obra afegeix abundants tocs d’humor tot i la seriositat del tema que aborda. El text va ser guanyador l’any 2019 del Premi Frederic Roda i el teatre acollirà ‘Rita’ durant tres setmanes, fins el proper 22 maig.

L’obra descriu com dues germanes entenen de manera diferent com afrontar l’estat vegetal de la seva mare, Rita, malalta d’Alzheimer des de fa molts anys. L’obra és un debat sobre com actuar davant una situació com aquesta. Si cal acompanyar-la mentre visqui o si seria millor practicar l’eutanàsia . El debat arrenca quan una de les germanes ha de sacrificar la seva gossa, també anomenada Rita.

Les dues actrius s’han mostrat contentes de poder realitzar aquest paper. D’una banda, Espígul ha destacat que “tots ens podem sentir identificats o tenir algun conegut que identifiquis amb qui estàs veient”. A més, ha ressaltat que el millor dels textos de Marta Buchaca “és que connectes”.

Per la seva banda, Portas ha expressat en la mateixa línia que “és molt fàcil aprendre un text de la Marta” per com el guió aconsegueix semblar realista.

Buchaca ha destacat que l’obra és una tragicomèdia, carregada de “molt humor”. “Comencem rient a acabem emocionats”, ha declarat. L’autora i directora ha afirmat que l’obra parla de “preparar la mort en vida”. A més, tota l’escenografia són objectes de la seva àvia, que es troba en situació similar a la que viu la Rita a la l’obra, segons ha explicat.

Finalment, Buchaca ha assegurat que és “angoixant” que l’obra només es representi tres setmanes, però es mostra confiada en què el boca-orella es produirà ràpid i espera que els espectadors assisteixin al teatre fins el 22 de maig.

Publicitat