Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

ACTUALITAT

L’Arxiu Nacional de Catalunya adquireix 35 imatges inèdites de la fotògrafa Dora Maar

L'artista les va fer durant l'estada al país el 1933, i el Govern n'ha pagat 24.700 euros

|

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha adquirit 16 lots amb 35 imatges inèdites de la fotògrafa Dora Maar. L’entitat pública catalana les ha aconseguit en el curs de la subhasta de 750 peces de la seva obra, celebrada els dies 27 i 28 de juny a la sala Artcurial de París. El preu de l’adquisició ha estat de 24.700 euros, i les imatges mostren instantànies que l’artista va prendre durant la seva estada a Catalunya el 1933, concretament a Barcelona i a Tossa de Mar. Són escenes quotidianes de nens, captaires, venedors ambulants i músics, així com pescadors i reparadores de xarxes. Fins ara, les fotografies eren a mans dels hereus de la fotògrafa.

L’adquisició comprèn per a cada peça els negatius originals 6 x 6 de nitrat de cel·lulosa, amb els sobres originals i els contactes de 5,5 x 5,3, així com una còpia actual numerada en paper baritat en format 40 x 30.

Henriette Theodora Markovitch, coneguda com a Dora Maar (Tours, 1907 – París, 1997) va ser una polifacètica intel·lectual i artista plàstica avantguardista, pintora, il·lustradora, escultora i fotògrafa francesa d’origen croat.

Criada a l’Argentina i formada a l’ombra d’Henri Cartier-Bresson, va ser una icona del surrealisme. Com a fotògrafa se la considera una de les autores més originals del seu temps, experimental i pionera de noves formes expressives en la seva mirada estètica i social.

Publicitat