Dissabte, 23 gener 2021

Les Caramelles surten al carrer per Setmana Santa

|

18.04.2014 16:38h
Súria viurà aquest cap de setmana una de les festes locals més esperades de l’any i que es remunten al s.XVI |
A altres indrets, com a Esparreguera, també sortiran al carrer durant la Pasqua

suria

[dropcap]L[/dropcap]es Caramelles més grans de Catalunya tornaran a Súria el Dissabte i Diumenge de Pasqua, 19 i 20 d’abril, amb la previsió de consolidar l’increment de participants que s’ha registrat en les darreres edicions de la festa fins a superar l’any passat més de set-centes caramellaires. Els carrers i places de la vila tornaran a convertir-se en l’escenari d’una gran festa de música i dansa amb les actuacions de nou colles formades per persones de totes les edats. Les nou colles participants de les Caramelles d’enguany seran el Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l’Agrupació Sardanista, Infantil de l’Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu, Coral L’Esplai i Coral Sòrissons.

El programa de les Caramelles manté els actes habituals del Dissabte i Diumenge de Pasqua com a dies centrals de la festa. Com és tradicional, l’activitat caramellaire s’iniciarà durant la tarda del dissabte 19 d’abril amb actuacions a diferents barris de la vila i a les masies de Súria i del seu entorn.

L’acte caramellaire més destacat del Dissabte de Pasqua tornarà a ser la trobada al pavelló d’esports (21.30 h.), en la qual participaran totes les colles. La trobada acabarà amb una aixecada de pilars amb la colla castellera Salats de Súria i la interpretació conjunta d’El Cant del Poble.

Seguint la línia de les darreres edicions, en el programa d’enguany es consoliden els actes del dissabte a la nit, amb una cercavila-xaranga pels carrers del centre urbà a càrrec dels Grallers d’Artés (00.30 h.) i un concert del grup Lucky Lucke al pavelló d’esports (2.00 h.). Altres actes del Dissabte de Pasqua seran la celebració de la Vetlla Pasqual a l’església parroquial de Sant Cristòfol (20.00 h.) i el sopar per a caramellaires a la nau de Ca l’Agut (20.15 h.).

- Advertisement -

Els punts centrals de les actuacions caramellaires del Diumenge de Pasqua seran la plaça Major del Poble Vell (de 9.30 a 11.30 h.) i el centre de la vila (d’11.00 a 14.30 h.). Com és habitual, el tram comprès entre la plaça de Sant Joan i la plaça de la Serradora serà tallat al trànsit de vehicles per convertir-se en illa caramellaire i de vianants.

Al llarg del Diumenge de Pasqua tindran lloc altres actes tradicionals d’aquesta jornada, com l’esmorzar de Pasqua a la plaça Major del Poble Vell (a partir de les 9.00 h.), la missa solemne de Pasqua a l’església parroquial de Sant Cristòfol (12.00 h.), el sopar de Caramelles a la nau de Ca l’Agut (22.00 h) i un concert de nit al pavelló d’esports, que enguany serà a càrrec dels grups Bruno Marcel, La Pegatina i Séptimo A (23.30 h.).

- Advertisement -

Entre les 9.00 i les 14.30 h. del Diumenge de Pasqua, la plaça de Sant Joan acollirà el punt d’informació de les Caramelles, una parada de coca i mistela i les exposicions ’Segles de Pasqua a Súria’ i ’Colors de Caramelles’. Aquesta segona mostra aplega les obres participants al primer concurs de cartells de les Caramelles de Súria, que va ser guanyat per la dissenyadora surienca Muntsa Codina i Pich. D’altra banda, el centre d’interpretació del Castell i l’exposició del 44è Concurs Nacional de Fotografia a Cal Balaguer del Porxo seran oberts de 9.30 a 14.30 h.

Les Caramelles de Súria són la festa més representativa de Súria, amb una tradició documentada des del segle XVI. La seva organització és a càrrec de la comissió de Caramelles, formada per representants de les diferents colles i de l’Ajuntament de Súria.

A Esparreguera, Caramelles de la Passió

Un any més, els cantaires de les caramelles de la Passió d’Esparreguera, organitzen la tradicional cantada. Seguint la tradició de Pasqua, els grans sortiran a cantar el dissabte 19 d’abril a les 18h pels carrers de la vila, i a l’església en acabar la Vetlla Pasqual a la nit.

El diumenge 20 d’abril a les 11h matí, serà el torn de la mainada pels carrers de la vila i acabant a l’esglèsia al migdia.
També cantaran tots junts, petits i grans, a l’Aplec que se celebra a l’Ermita del Puig el dilluns de Pasqua al matí.
El repertori de cançons, seran variades com cada any, totes escrites i composades pel mestre Josep Borràs, amb la novetat de tres noves cançons.

Les Caramelles de la Passió d’Esparreguera, també s’han adherit als actes del Tricentenari que es celebra a tot Catalunya, i que a Esparreguera s’ha programat pel cap de setmana del 10 i 11 de maig.
Diumenge 11 de maig, al Teatre de la Passió d’Esparreguera, s’oferirà el Concert de Caramelles Patriòtiques, amb lletres de diferents poemes catalans i musicades pel mestre Josep Borràs, emmarcat dins els actes que es duran a terme a la vila per commemorar el Tricentenari.

cartell2014
Cartell de les Caramelles de la Passió d’Esparreguera

- Advertisement -