Les Falles 2016 fixen la mirada en les dificultats per formar govern espanyol, la corrupció i el canvi polític valencià

ACN

Les aspiracions sobiranistes de Catalunya i el ‘cas Pujol’ concentren l’atenció d’alguns artistes fallers

Detall d’una escena de la falla Convent de Jerusalem que mostra Oriol Junqueras amb Carles Puigdemont a la seva mà caracteritzat com Darth Vader. Horitzontal. 16/03/2016.
Detall d’una escena de la falla Convent de Jerusalem que mostra Oriol Junqueras amb Carles Puigdemont a la seva mà caracteritzat com Darth Vader

València viu de ple les Falles 2016 amb la ‘Plantà’ dels més de 700 monuments que omplen la ciutat. Turistes i veïns, música i petards per tot arreu així com les tradicionals parades de xurros i bunyols conformen l’habitual ambient faller dels dies grans de les festes. Enguany, els artistes fallers de les seccions d’Especial han fixat la a seva mirada en les dificultats per formar el nou govern espanyol, en la corrupció, el canvi polític al País Valencià, en les aspiracions sobiranistes de Catalunya i en el ‘cas Pujol’. Algunes vegades com a jocs de nens, altres com a personatges malèfics, i en alguns casos com nines russes, o com un Tetris, la política centra l’atenció del món faller. Apareixen també nous ‘ninots’, com el del president Carles Puigdemont, i romanen alguns clàssics com el de l’expresident Jordi Pujol, i de més recents com els d’Artur Mas i Oriol Junqueras. Els nous governants valencians i la corrupció política al PPCV, el president Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera tenen bona part de protagonisme aquests dies als carrers de València.

Pla mitjà del ninot d'Oriol Junqueras com científic i Artur Mas caracteritzat com Gru en una escena de la falla l'Antiga de Campanar que al·ludeix al procés sobiranista fent una al·legoria amb els Minions. Horitzontal. 16/03/2016.
El ninot d’Oriol Junqueras com científic i Artur Mas caracteritzat com Gru en una escena de la falla l’Antiga de Campanar que al·ludeix al procés sobiranista fent una al·legoria amb els Minions.

Així, a la falla Convent de Jerusalem, es representen Rajoy i Sánchez com a mainaderes de Pablo Iglesias, Albert Rivera i Oriol Junqueras. Aquest últim, porta dues joguines a cada mà. Una, el president Carles Puigdemont caracteritzat com ‘Darth Puigdemoor’i a l’altra Jordi Pujol com Yoda.

A la falla de la Plaça del Pilar, un joc de nines russes (matrioskes) amb la cara dels líders polítics representa les dificultats per conformar un nou govern espanyol. En aquest monument, apareix l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus comptat bitllets i un joc de tetris amb Mónica Oltra i Ximo Puig encaixant peces. La falla també representa Rita Barberá fugint del nou alcalde Joan Ribó, que aixeca una catifa.

La comissió L’Antiga de Campanar dedica el seu monument al lema ‘Malèfics’ i representa un conjunt amb un seguit de personatges com Rato, Pujol, Montoro, Bárcenas, Monedero, el regidor valencià Giuseppe Grezzi, Valentino Rossi o Darth Vader.

En aquesta mateixa falla es representa una escena amb el títol ‘Artur Mas i los catalaminions’ on es pot veure Mas com Gru i Oriol Junqueras com un científic. S’hi representen uns minions amb banderes independentistes i altres amb espanyoles.
Una altra escena de L’Antiga mostra Rita Barberá fugint davant la presència de ‘Los Otros’, que són Mónica Oltra, Joan Ribó i Ximo Puig.

Pla mitjà d'una escena a la falla L'Antiga de Campanar que representa Rita Barberá fugint davant la mirada de Mónica Oltra, que acull a Ximo Puig i l'alcalde Joan Ribó espantats. Horitzontal. 16/03/2016.
Una escena a la falla L’Antiga de Campanar que representa Rita Barberá fugint davant la mirada de Mónica Oltra, que acull a Ximo Puig i l’alcalde Joan Ribó

A la falla Almirall Cardarso, el pacte de govern valencià es representa amb un dinar entre Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Montiel (Podem). Aquesta comissió dedica L’Olimp dels Déus a Zapatero, Felipe González i Aznar i reserva una escena per al ‘cas Pujol’. En aquesta, es pot veure Jordi Pujol com un pagès alimentant els seus set fills, representats com a porquets que porten a sobre monedes d’euro.