Divendres, 4 desembre 2020

Les llibreries es preparen per un Sant Jordi d’estiu incert

Alguns establiments declinen posar parada a l'exterior i d'altres mantenen les signatures d'autors amb cita prèvia

|

Les llibreries de Barcelona han viscut la vigília del Sant Jordi d’estiu com un dia “normal” dels últims dos mesos de represa. I aquest dijous, 23 de juliol, l’encaren també com un dia “normalíssim” i “desinflat”, segons el llibreter de Laie, Lluís Morral, ja que han decidit finalment no posar una parada a l’exterior ni portar autors que signin llibres. Segons el Gremi de Llibreters, més d’una setantena de llibreries han demanat el permís per posar una parada davant o al xamfrà del local, un aval que està pendent del Procicat. Moltes editorials, llibreries o els mateixos autors han anul·lat les signatures tradicionals del Dia del Llibre, tot i que en alguns casos com la Documenta mantenen amb cita prèvia alguns escriptors.
Un dia abans de la celebració del Dia del Llibre i la Rosa, el Gremi de Llibreters i el de Floristes continua “a l’expectativa” perquè el Procicat doni l’autorització per muntar parades als exteriors de les llibreries.

“Hem decidit que Sant Jordi no existeix, s’han perdut les dues oportunitats que hi havia, i celebrarem santa Brígida, que és el que realment és demà”, ha dit a l’ACN el llibreter de Documenta, Eric del Arco. Al seu parer, la proposta impulsada per la Cambra del Llibre al Passeig de Gràcia s’havia gestionat de manera “excepcional”, però l’alternativa de posar una parada davant no els hi ha convençut. “Implicava moure motos o anar a un xamfrà i hi havia obstacles. La llibreria és la festa, estem tots els dies de l’any”, ha dit del Arco.

La Documenta planteja aquest 23 de juliol, doncs, com un dia de donar “agraïment a tothom” pels dos últims mesos de represa de l’activitat, que valoren molt positivament. Ho faran amb oferint un descompte del 10% i convidant alguns autors darrere una mampara que vinguin a firmar, amb cita prèvia.
Algunes llibreries tenen també exemplars firmats pels autors, una alternativa per aquest Sant Jordi encara que es perdi la trobada presencial amb l’escriptor.
La llibreria Laie tenia previst posar parada als seus locals de Pau Claris i el CCCB, però amb les últimes restriccions ho han descartat.

També, tenien programades signatures amb autors a sales addicionals dels establiments, amb cita prèvia, que també han decidit anular. “Per nosaltres serà un dia normalíssim”, ha afirmat a l’ACN Lluís Morral, llibreter de Laie. Morral considera que quan es va programar el Sant Jordi d’estiu “hi havia bastanta il·lusió” que pogués substituir “mínimament un Sant Jordi normal”, però “s’ha anat desinflant més i a la vigília no hi ha ni un 1% del que és una prèvia de Sant Jordi”.

- Advertisement -

Per la seva banda, la llibreria Ona tampoc portarà autors per signar ni posarà cap parada a l’exterior. Aquest dimecres, els treballadors del local endreçaven amb normalitat les últimes comandes.
Text

- Advertisement -