Setmanari digital i cultural

Dimecres, 28 setembre 2022

Les Passions d’Olesa i Esparreguera estrenen temporada amb diverses novetats per modernitzar i agilitzar l’espectacle

|

Més notícies

- Publicitat -
09.03.2015 ACN
Entre totes dues sumen més de 2.000 voluntaris que fan possible les representacions
Mar Martí | Esparreguera

[dropcap]L[/dropcap]es Passions d’Olesa de Montserrat i Esparreguera han estrenat aquest diumenge la nova temporada amb diversos canvis i novetats que tenen per objectiu fer les funcions més àgils i modernes. D’una banda, a Olesa han apostat per lligar totes les escenes del primer acte perquè no hi hagi cap fosc durant la representació i aconseguir així que “sigui més àgil i no es faci pesat”, segons ha explicat el seu president, Sam Carrique. D’altra banda, Esparreguera defineix la del 2015 com la “temporada del canvi”, amb una renovació estètica, però també dels personatges. Segons el director de l’espectacle, Jaume Rovira, “les coses amb el temps s’adormen” i “ens calia un canvi sense trencar amb la tradició”.
Prop de 2.000 voluntaris fan possible que les representacions de la Passió d’Olesa de Montserrat i d’Esparreguera (Baix Llobregat) puguin pujar a l’escenari any rere any. Els dos municipis han engegat aquest diumenge la nova temporada, que s’allargarà fins a principis de maig. Aquesta nova temporada està marcada per la nova direcció dels espectacles, en tots dos casos. Al capdavant de la Passió d’Esparreguera s’hi posa per primer cop Jaume Rovira, director d’actors de l’Eòlia Escola Superior d’Art Dramàtic, mentre que la Passió d’Olesa ha apostat per Ignasi Campmany com a director.

Actualització del primer acte i major presència de dones, novetats a Olesa

La Passió d’Olesa de Montserrat ha aixecat el taló aquest diumenge amb diverses novetats. El president de l’entitat, Sam Carrique, ha explicat a l’ACN que els canvis estan pensats per “agilitzar l’espectacle”. Per aquest motiu, s’ha decidit lligar totes les escenes del primer acte, com ja es feia en el segon i tercer, de manera que no hi ha cap fosc durant la representació. Segons Carrique, aquest canvi modernitza l’espectacle i l’adapta al llenguatge teatral del segle XXI.

- Publicidad -

Un altre dels trets destacats de la nova temporada és que el paper de la dona agafa més rellevància en un espectacle tradicionalment marcat per les interpretacions masculines. El nou equip directiu ha triplicat els papers principals interpretats per dones. A més, es dóna la circumstància que l’estrena de la nova temporada coincideix amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona.

954910

- Publicidad -

Olesa també segueix apostant pels efectes especials, ja que, segons Carrique, “és un dels trets distintius” de la Passió d’aquest municipi. A més, els organitzadors han decidit continuar amb l’aposta engegada l’any passat d’incorporar subtítols en castellà i anglès amb l’objectiu de guanyar nous públics i obrir-se al món. Carrique ha expressat que “venim d’uns anys de crisi molt complicats però veiem un petit repunt”. A més, els organitzadors també confien que l’espectacle ‘Fang i Setge. El musical de 1714’ hagi permès que més gent conegui el teatre d’Olesa i serveixi com a reclam.

La temporada del canvi per a Esparreguera

Amb 400 anys d’història, la Passió d’Esparreguera també ha estrenat aquest diumenge la nova temporada. L’espectacle està format per 34 escenes, repartides en dues parts, que s’allarguen tot un dia. El nou director de la Passió, Jaume Rovira, ha explicat que la del 2015 és la “temporada del canvi”, que “feia molts anys que no es tocava la Passió i, evidentment, el temps evoluciona i els espectacles també”. Per això, ha apuntat Rovira, “sense trencar la tradició de l’espectacle, li hem volgut donar un nou impuls i una energia diferent perquè amb el temps les coses s’adormen”.

- Advertisement -

Els canvis principals recauen en els personatges. Una gran majoria d’actors adopten nous rols de personatges i, a més, es realcen noves figures com la Maria Magdalena o la Maria, la mare de Jesús. En general, ha expressat Rovira, “hi ha hagut un canvi estètic global, que s’acabarà de completar l’any que ve en una nova fase amb l’objectiu d’agilitzar i modernitzar l’espectacle”.

La música continua sent un dels trets diferencials més importants de la Passió d’Esparreguera, ja que va íntimament lligada en el desenvolupament de l’espectacle. L’any 1976 es va estrenar la partitura, composada expressament per a la Passió pel mestre Josep Borràs. Una orquestra formada per 30 músics i una coral de 50 veus donen vida a la banda sonora de l’obra. Com passa amb Olesa de Montserrat, a Esparreguera els voluntaris també són la peça clau de l’espectacle: “aquest és el gran miracle de la Passió”, ha subratllat Rovira.

954905
La Passió estrena temporada a Olesa (dalt) i a Esparreguera

 

- Publicitat -