Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

L’espectacle ‘Cantando bajo la lluvia’ lidera el rànquing de nominacions dels Premis Butaca

‘Animal negre tristesa’, ‘L’Oreneta’ i ‘La Honde’ opten a premis en 6 categories diferents

|

- Publicitat -

Els Premis Butaca han anunciat aquest dijous els espectacles nominats a la 28a edició dels guardons. ‘Cantando bajo la lluvia’ lidera el rànquing amb 10 nominacions. ‘Animal negre tristesa’, ‘L’Oreneta’ i ‘La Honde’ en reuneixen 6 i ‘El pes d’un cos’ aspira a 5 nominacions. Tres espectacles compten amb 4 nominacions, ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’, ‘Romeo i Julieta’ i ‘Assassinat a l’Orient Express’. Altres produccions que han rebut diverses nominacions són ‘Hamblet 0,1’, ‘Company’, ‘T’estimo si he begut’ o ‘Harakiri’. Les votacions del certamen s’han obert aquest dijous fins al 7 de novembre. Els guanyadors es donaran a conèixer el 14 de novembre en una gala que recupera la normalitat a Premià de Mar (Maresme).

El premi Butaca al millor muntatge teatral se’l disputen ‘Animal negre tristesa’, ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’, ‘El pes d’un cos’, ‘L’oreneta’, ‘La casa de los espíritus’ i ‘La mala dicció’.

Publicitat

Els nominats al premi Butaca a la millor direcció teatral són Carme Portaceli per ‘La casa de los espíritus’, Josep Maria Mestres per ‘L’oreneta’, Julio Manrique amb ‘Animal negre tristesa’, Sergi Belbel per ‘Hamlet.01’, Victòria Spunzberg amb ‘El pes d’un cos’ i Xavier Albertí per ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’.

El reconeixement al millor musical l’aspiren ‘Cantando bajo la lluvia’, ‘Guillermotta’, ‘T’estimo si he begut’ i ‘Una llum tímida’. Enric Cambray per ‘Hamlet.01’, Dafnis Balduz per ‘L’oreneta’, Francesc Garrido per ‘La casa de los espíritus’, Julio Manrique per L’oncle Vània’, Lluís Soler per ‘Red’ i Pere Arquillué amb ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’ es disputen el Butaca al millor actor teatral. Pel que fa a la millor actriu teatral, els Butaca han nominat a Àurea Màrquez per ‘La dona del tercer segona’, Emma Vilarasau per ‘L’oreneta’, Francesca Piñón per ‘L’habitació blanca’, Laia Marull per ‘El pes d’un cos’, Montse Esteve per ‘Harakiri’ i Rosa Renom per ‘La Victor C.’.

Els nominats pels premis Butaca al millor actor de repartiment i el de actriu en repartiment han estat Carles Pedragosa a ‘El pes d’un cos’, David Bagés a ‘Macbett’, Toni Gomila a ‘Hamlet Aribau’, Xavier Ricart a Romeu i Julieta, Chantal Aimée a ‘La gavina’, Julia Truyol a ‘L’oncle Vània’, Mima Riera a ‘Animal negre tristesa’ i Miriam Iscla a ‘Crim i càstig’.

Finalment, enguany s’ha estrenat la nova nominació com a millor actor revelació i millor actriu revelació. Opten al premi Guillem Balart per ‘Carrer Robadors’, ‘Hamblet Aribau’ i ‘Romeu i Julieta’, Moha Amazian per ‘Carrer Robadors’, Nil Cardoner per ‘Romeu i Julieta’, Àfrica Alonso Bada per ‘Una llum tímida’, Ann Perelló per ‘Nua- radiografia d’un trastorn’ i Emma Arquillué per ‘Romeu i Julieta’. Pel que fa al millor espectacle de dansa, s’ha nominat ‘La Honte’, ‘The Black body’ i ‘Rojos’.

Durant la roda de premsa on s’han fet públiques les nominacions, el director General ICEC de la Generalitat, Miquel Curanta, ha aplaudit la connexió dels premis amb el públic. Ha explicat que abans de finals d’any la Generalitat podrà detallar el Pla Integral del Teatre que té “una mirada cap als públics” i la promoció de la feina que es fa al país.

L’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro, ha explicat que la gala recuperarà la normalitat amb una cerimònia en un pavelló esportiu i un posterior àpat. Navarro ha destacat component emocional dels premis que, segons ha dit, van néixer de la mà de voluntaris de Ràdio Premià de Mar. “Voldríem ser la capital del teatre aquell cap de setmana”, ha dit en relació a la celebració dels premis.

La directora dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya, Glòria Cid, ha celebrat que el certamen arribi a la 28a edició i ha apuntat que és “sostenible” i de “proximitat”.

Cid ha destacat la “independència” dels premis i que es posi en valor la tasca cultural catalana. “Els Premis Butaca sempre han volgut ser la festa del teatre”, ha conclòs. La directora dels Premis ha fet una crida a votar.

Belbel, Barruezo i Clua valoren les nominacions

En declaracions als mitjans, el director Sergi Belbel ha reivindicat el paper del públic i ha fet una crida a la votació en el certamen. “Necessitem al públic”, ha recordat fent constar que després de la pandèmia es percep “certa desmotivació”. Amb la nominació de l’espectacle ‘Hamlet 0,1’ Belbel ha dit que és una producció molt petita i que és una “il·lusió” que l’hagin nominat al costat d’altres produccions més grans.

L’actor del musical Company Roger Barruezo ha indicat que l’equip de la producció està molt “content” amb la nominació. Ha concretat que l’espectacle s’està traslladant a Madrid després d’haver-se representat a Barcelona. Per la seva banda, el dramaturg i autor del text de ‘L’Oreneta’, Guillem Clua, ha exposat que haver rebut “tantes nominacions és una gran alegria”. “Són els Butaca que tenen un gran valor sentimental i ens han acompanyat durant anys”, ha subratllat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies