L’ou com balla, un dels atractius del Corpus Christi a Barcelona, s’ha hagut d’adaptar al context d’emergència climàtica de la sequera. Les entitats que ofereixen l’element genuïnament barceloní han buscat solucions per preservar la celebració de la festa. A Barcelona, les fonts que funcionen amb un circuit tancat i l’aigua es pot reciclar per regar poden fer ballar l’ou amb l’aigua. També ho poden fer aquells espais on hi hagi animals que en depenguin, d’altres hauran de guarnir-se amb flors seques i fer ballar l’ou amb aire. Per primera vegada, la Catedral de Barcelona ha inaugurat aquest dimecres l’ou com balla amb un pregó de la primera síndica de greuges de l’Ajuntament de Barcelona i exdirectora de Càritas Barcelona, Pilar Malla.
A banda de la font de Sant Jordi del claustre de la Catedral de Barcelona, aquest Corpus 2023 l’ou com balla es pot trobar en una vintena de punts com l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, el Museu Marítim o el Museu Frederic Marès.
Pel que fa a la Catedral de Barcelona ha inaugurat l’ou com balla amb una processó al claustre, amb l’acompanyament musical del Cor de la Universitat de Barcelona (UB). S’ha beneït l’ou i s’ha fet, per primera vegada el pregó. Qui ha posat l’ou a ballar ha estat un infant del projecte Glamparetes de Càritas Diocesana de Barcelona, fundat per Pilar Malla, que ofereix un acompanyament integral per al desenvolupament personal i educatiu dels infants i joves.
Relacionats amb el programa festiu de Corpus Christi, també hi haurà les Jornades Eucarístiques amb una exposició, la catifa de flors que es podrà visitar al claustre juntament amb l’ou com balla, així com una jornada de portes obertes el dijous 8 de juny.
Els actes culminaran amb la celebració de la Missa de la Solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist que presidirà l’arquebisbe de Barcelona, Cardenal Joan Josep Omella, al Pla de la Seu, diumenge 11 de juny, a les 18 h. Després es donarà pas a la tradicional processó de la Custòdia sobre el tron del Rei Martí l’Humà, acompanyada del seguici religiós i popular.
En el marc del Corpus també s’impulsarà l’exposició ‘Quan la gent s’ajuda’ al Museu Diocesà de Barcelona. La mostra tracta la importància de les confraries gremials a Barcelona des dels seus inicis.
Una tradició singular des de 1637
L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres.
El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou.
Corpus 2023
Enguany la festivitat del Corpus a Barcelona se celebra des de l’1 de juny però aquest dijous 8 de juny és la data central. Les ornamentacions florals i l’art efímer ocuparan un any més un lloc destacat a l’agenda de la ciutat amb una cinquantena de propostes arreu de la capital catalana. La programació gira al voltant dels gremis i confraries, d’una festivitat amb més de 700 anys i Festa Patrimonial d’Interès Nacional.