L’urna del 9-N, la Grossa de Cap d’Any o el diputat David Fernández, nous caganers per aquest Nadal

04.11.2014 ACN
La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí treu al mercat una quarantena de figuretes de personatges individuals i de col·lecció

925467

 

D’ençà del 1992, l’empresa familiar Caganer.com reformula la tradició pessebrista catalana. Des del seu taller de Torroella de Montgrí, la família Alós-Pla crea nous caganers amb la cara i el cos de personatges polítics, mediàtics i del món de l’art i de l’esport.

A l’hora d’idear les figuretes, és innegable que l’actualitat mana. Però el catàleg de caganers (que ja compta amb més de 350 peces) també es va engruixint d’altres maneres. Com explica un dels dissenyadors i propietari, Marc Alós, la pluja d’idees mai s’atura. Un suggeriment per part d’un client, una petició dels fills o simplement tots aquells personatges que els ronden pel cap sempre són susceptibles d’acabar-se convertint en caganers.

Per a aquest 2014, la família de Torroella de Montgrí ha tret al mercat una quarantena de figueretes noves. A l’hora d’escollir, n’hi ha per a tots els gustos. I entre les novetats, en destaca una d’estretament lligada al procés: l’urna del 9-N. Una figureta que s’incorpora a d’altres similars que en els darrers anys han sortit del motlle, com el caganer independentista amb l’estelada.

Per vestir la consulta amb un toc nadalenc, els Alós-Pla han convertit en caganer una urna de color groc, amb cara i ulls, que té pintades quatre barres en forma de ‘V’ (simbolitzant el passat Onze de Setembre). La figureta incorpora també una butlleta amb la resposta ‘Sí/Sí’ a la doble pregunta. “D’alguna manera, volíem convertir en caganer allò que estem vivint en aquests moments; la gent té moltes ganes de votar i l’urna ens va semblar la insígnia perfecta d’aquesta voluntat”, concreta Marc Alós.

925464

Política catalana i internacional

L’actualitat política també ha pesat a l’hora de crear nous dissenys. El diputat de la CUP David Fernández se suma a les rèpliques que ja tenen tots els líders polítics del Parlament i, a més, els Alós-Pla també ha renovat la figureta del president Artur Mas (ara, amb ulleres i més cabells blancs).
Caganer.com tampoc ha volgut oblidar la història política de Catalunya. Per això, ha tret figuretes del General Prim i dels Miquelets, a més de reformular el caganer independentista i pintar-li la bandera negra que va onejar durant el setge de 1714.

Els Alós-Pla tampoc han volgut oblidar la cultura (ni l’economia) catalanes. Per això, una altra de les novetats per a aquest 2014 és el caganer de la Grossa de Cap d’Any. La figureta, quan es compri, no vindrà sola. Ho farà acompanyada d’un bitllet per al sorteig del proper 31 de desembre (concretament, Caganer.com vendrà els números 28962, 01374 i 37779). Del món cultural català, tenen el seu caganer per a aquest Nadal l’arquitecte Antoni Gaudí, Sant Jordi i el drac o el caramellaire.

30.000 caganers

Els caganers es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 4 i els 16 euros, depenent de quina sigui la figureta. Es poden comprar tant a la seu de l’empresa, a les típiques fires nadalenques (com Santa Llúcia o Espinelves), a botigues o bé per Internet.

Tot i que el gruix de les vendes continua essent per Nadal, el cert és que els caganers d’aquesta empresa de Torroella de Montgrí tenen sortida tot l’any. Actualment, se n’arriben a vendre entre 30.000 i 35.000, un 15% dels quals a l’estranger.

Aquest 2014, aquests particulars caganers -que porten el distintiu de Producte Artesà Qualificat (PAQ)- entraran amb més força a l’Àsia, gràcies a dos nous distribuïdors del Japó i de Corea del Sud. A banda de vendre les creacions de la família gironina, els dos distribuïdors també fan encàrrecs de noves figuretes a la família Alós-Pla (com per exemple rens, l’ós panda o un samurai).

Creació artesanal

La família Alós-Pla elabora tots els caganers de manera totalment artesanal. D’entrada, allò que compta és la idea. Després d’un disseny acurat del personatge, se’n fa un motlle amb guix. A partir d’aquí, cada peça es fa manualment amb fang, es cou al forn a una temperatura de 1.000 ºC i es pinta a mà.

Per enllestir les figuretes, Caganer.com compta amb la col·laboració del Centre Tramuntana de Palafrugell i de la Fundació Altem de Figueres, que donen feina a discapacitats. Els usuaris d’aquestes entitats contribueixen al procés de fabricació pintant a mà les figuretes dels caganers.