Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

FESTES I TRADICIONS

Manresa celebra aquest dissabte la Refesta del Camí Ignasià

Es La gran festa de cultura popular, circ, música i llum tindrà lloc aquest dissabte 23 de juliol al Centre Històric i al Pont Vell de Manresa, de la mà de les entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat.

|

Fa 400 anys, un segle després de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, la ciutat es va bolcar en unes festes per celebrar la canonització del sant, que van omplir els carrers de festa i actes populars. Per rememorar aquesta efemèride que va sacsejar la ciutat sencera, arriba la Refesta del Camí Ignasià, una jornada festiva oberta al públic que a partir de les 19h del 23 de juliol fins a la matinada omplirà Manresa de música, cultura popular i tradicional i llum.

Diversos municipis del Bages, entre d’altres Manresa, es troben afectats per l’activació del nivell 3 del Pla Alfa des del dijous 14 de juliol, per perill extrem d’incendi forestal. Per aquest motiu, i donat que l’espectacle piromusical previst dins de l’acte “Camí de Llum i Foc” estava situat al Pont Vell, una zona molt propera a massa forestal, la part pirotècnica prevista no es podrà dur a terme i s’ajorna el piromusical per una nova data dins del programa commemoratiu de Manresa 2022, on sigui segur per a l’entorn realitzar aquesta activitat.

Impulsada per Manresa 2022 i l’Ajuntament de Manresa, #LAREFESTA comptarà amb la participació de diferents entitats de la ciutat com l’Associació Cultural del Bages, el Grup de Dansa Cor de Catalunya, el Casal Cultural Dansaires Manresans, els Geganters de Manresa, la Colla Castellera Tirallongues de Manresa, Xàldiga i l’associació de circ La Crica, a més del suport del Forn de Cabrianes. Per a més informació sobre les entitats col·laboradores, #LAREFESTA o el projecte Manresa 2022, es pot visitar la web www.manresa2022.cat.

#LAREFESTA del Camí Ignasià vol esdevenir un acte amb recorregut en la programació cultural i festiva de la ciutat i, lligat a l’empenta i la projecció del mateix Camí Ignasià, convertir-se en una esdeveniment icònic i singular de Manresa.

Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

#LAREFESTA del Camí Ignasià forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.

De Manresa al món

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.

Programa
19:00 h: TRABUCADA DE SANT IGNASI – Plana de l’Om i Plaça dels Drets
19:15 h: CERCAVILA DEL PELEGRÍ amb Àliga, Gegants, Víbria, Drac, Mulassa, tabalers i tabalons – Plana de l’Om – Carrer Sant Miquel – Plaça Major i Plaça dels Drets – Carrer Sobrerroca – Plaça Major
19:30 h: TRANSFORMACIONS Espectacle de dansa tradicional – Plaça Major
20:00 h:CERCAVILA DEL PELEGRÍ (continuació) Plaça Major – Parc de la Seu
20:15 h: BALLADES DE SANT IGNASI amb Àliga, Gegants, Víbria, Drac i Mulassa – Parc de la Seu
20:45 h: CASTELLS DE SANT IGNASI Parc de la Seu
21:15 h: CERCAVILA DEL PELEGRÍ (continuació) – Parc de la Seu – Plaça Sant Ignasi
21:30 h: ESPURNES DE SANT IGNASI Demostració de foc itinerant de diables i diablons – Plaça Sant Ignasi – Via Sant Ignasi – Inici Camí de la Cova
21:50 h:EL CIRC DE L’HOME DEL SAC – Pont Vell
22:10 h: CAMÍ DE LLUM I FOC Espectacle de llum, làser, mapping i música – Pont Vell
22:30 h: CONCERT FI DE FESTA amb els grups Roba Estesa i Strombers – Passeig del Riu

Publicitat