Un mapping amb dansa aèria i musica en directe per inaugurar a Vic la Capital de la Cultura Catalana 2016

ACN | VIC

S’han programat un centenar d’activitats de diferents disciplines artístiques

Imatge de l'espectacle 'Engeguem' que inaugurarà a Vic la Capital de Cultura Catalana 2016 aquest dissabte a la tarda. (Horitzontal)
Imatge de l’espectacle ‘Engeguem’ que inaugurarà a Vic la Capital de Cultura Catalana 2016 aquest dissabte a la tarda

L’espectacle multidisciplinari ‘Engeguem’ serà l’encarregat de donar el tret de sortida aquest dissabte a la tarda als actes de Vic Capital de Cultura Catalana 2016. Es tracta d’un muntatge que combina un ‘vídeo mapping’ que es projectarà a diverses façanes de la plaça Major acompanyat per música en directe i dansa aèria. Amb una durada de vint minuts, es mostrarà de forma visual, poètica i metafòrica la programació que es desenvoluparà al llarg de tot l’any. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha apuntat que la programació s’ha confegit de manera molt àmplia i transversal amb la participació de més de 150 persones i creu que la capitalitat de cultura catalana ajudarà a donar visibilitat a allò que fa temps que es fa a Vic.
Aquest dissabte Vic agafarà el relleu a Vilafranca del Penedès a la Capital de Cultura Catalana 2016. A les set de la tarda tindrà lloc l’espectacle inaugural ‘Engeguem’, que comptarà amb la presència del flamant conseller de Cultura, Santi Vila. El muntatge pretén arribar a molts públics diferents i ser un espectacle àgil i dinàmic que es proposa provocar la ciutadania. La Farinera Centre d’Arts Visuals de Vic ha estat l’encarregada d’elaborar el ‘vídeo mapping’, mentre que la companyia Delrevés s’encarregarà de la dansa aèria i la composició musical ha anat a càrrec d’Arnau Tordera (Obeses), que l’interpretarà en directe conjuntament amb el cor de noies Naiades. La direcció artística de l’espectacle ha anat a càrrec de Joan Roura.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, s’ha mostrat molt satisfeta en declaracions a l’ACN que la capital d’Osona pugui ostentar aquest títol al llarg de tot el 2016 i ha recordat que hi haurà més d’un centenar d’activitats. Serà un gran reconeixement a moltes coses que ja tenim, però també en presentarem d’altres de noves, ha apuntat Erra. L’alcaldessa ha explicat que la programació s’ha elaborat gràcies a la participació de més de 150 persones amb l’objectiu, entre d’altres, de fer visibles moltes disciplines que, normalment, no són tan visibles. Per això, cada mes de l’any es dedicarà a una disciplina diferent.

Per Erra, la capitalitat de la cultura catalana és molt important per donar visibilitat a allò que ja tenen totes les ciutats. Vic té una tradició històrica molt àmplia en cultura i, per això, ens ha agradat el fet de dedicar casa mes a una disciplina diferent, ha relatat. A més, ha volgut destacar que s’ha treballat amb totes les entitat i associacions culturals de la ciutat, fet que ha permès realitzar un projecte molt transversal perquè en gaudeixi tant la gent de la ciutat com la que pugui venir de fora.

Una disciplina diferent per a cada mes

La ciutat de Vic acollirà al llarg del 2016 al voltant d’un centenar d’activitats que ompliran la capital d’Osona de cultura de diferents disciplines com el teatre, la música, les lletres o el disseny gràfic. La programació del VICCC 2016, que és el nom de marc que engloba totes les activitats del projecte, s’ha liderat des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, tot i que s’ha buscat la complicitat del sector cultural i de més de 150 persones.

L’oferta cultural s’estableix a partir d’un codi de temporalitat i temàtica i d’aquesta manera cada mes de l’any se centra en una disciplina artística diferent. En aquest sentit, el mes de gener es concentra tot en l’espectacle inaugural que tindrà lloc el 16 de gener a la Plaça Major. El mes de febrer tindrà com a fil conductor la fotografia, i omplirà d’imatges els espais emblemàtics de la ciutat. El març està dedicat al traç, i es podran visitar exposicions d’obres de primer nivell com ‘Un segle de pintura catalana’. El mes d’abril, les lletres prendran importància i es podran fer visites guiades a espais literaris de la ciutat que normalment estan tancats al públic.

El mes de maig serà el torn del disseny amb un ampli ventall d’exposicions on es mostrarà una radiografia d’aquesta disciplina artística de la ciutat i comarca. Les formes seran les protagonistes del mes de juny donant rellevància a l’escultura i l’arquitectura. El juliol i amb la festa major de la ciutat de fons es dedicarà a la cultura tradicional i popular.

L’agost serà el mes de descans i els actes culturals tornaran de la mà de la música aprofitant el marc del Mercat de Música de Vic. Destaca una cantata de 200 alumnes de les escoles de música d’Osona que seran els encarregats de fer el concert de clausura del mercat a la plaça Major. Els joves reinterpretaran clàssics del rock al costat de la formació Ass Trio.

El mes d’octubre serà el mes de l’escena, fent una crida als teatres de la ciutat amb l’estrena de produccions pròpies. A l’Atlàntida s’estrenarà l’obra ‘Nador’, inspirada en els relats de l’escriptora vigatana Laila Karrouch. L’Institut del Teatre presentarà ‘R3’ i l’espai ETC portarà a escena una revisió de l’obra d’Emili Teixidor, ‘Laura a la ciutat dels sants’.

La part visual serà la protagonista del mes de novembre amb projeccions de documentals, pel·lícules i creacions digitals, amb el festival de curts Julius com a gran atractiu. I, finalment, el dia 17 de desembre tindrà lloc ‘Apaguem’ que comptarà amb un musical de Verdaguer a càrrec d’Obeses i on es podrà veure una lectura diferent d’un dels màxims exponents de les lletres catalanes.