Maria del Mar Bonet torna a Barcelona aquest divendres i dissabte per presentar el concert ‘Saba de Terrer. Homenatge al Pare Ginard’, en el marc de la 27a edició del Barnasants i del Festival Folk Internacional Tradicionàrius. En les actuacions, que tindran lloc al Centre d’Art Tradicionàrius i on l’artista s’acompanyarà de Dani Espasa al piano i l’acordió i Borja Penalba a la guitarra, Bonet recuperarà peces del seu cançoner més tradicional per presentar un repertori en clau d’homenatge al Pare Ginard, autor dels quatre volums del ‘Cançoner Popular de Mallorca’, integrat per més de vint mil cançons tradicionals mallorquines. Es tracta del més important fet en català, que va ser premiat per l’Institut d’Estudis Catalans el 1949 i el 1955.
Maria del Mar Bonet sempre ha inclòs música popular i tradicional dels Països Catalans en la seva trajectòria musical i discogràfica. Des del primer EP, ‘Cançons de Menorca’ (Concèntric, 1967), ha saltat de dècada en dècada duent als escenaris les arrels de les Balears, de Catalunya i del País Valencià. També ha fet música popular de Tunísia, Grècia, Síria, Turquia, Itàlia, el Marroc, i fins i tot del Brasil i de Cuba.
Als seus recitals sempre s’hi inclouen cançons populars de Mallorca. Als seus discs de començaments dels setanta hi trobem les cançons mallorquines ‘Cançó de trepitjar raïm’, ‘Cançó d’esterrossar’ i ‘Cançó de la núvia impacient’ i les populars de Menorca ‘Enamorat i al·lota’ i ‘Sa Ximbomba’. Ja a l’Olympia de París va enregistrar en directe l’any 1975 les ‘Tonades de Segar’ i la ‘Tonada d’es Collir Olives’ en un històric concert que posteriorment va agafar forma de disc.
Posteriorment va publicar la popular eivissenca ‘Temps de Calabruix’ (del disc ‘Alenar’, 1977) o la catalana ‘Ànima morta’ (del disc ‘Anells d’aigua’, 1985). El gener de 1988 el Nederlans Dans Theather estrenava mundialment a Amsterdam una de les coreografies més celebrades del ballarí i coreògraf Nacho Duato, ‘Arenal’, amb música i veu en directe de Maria del Mar Bonet, on hi cantava moltes de les tonades esmentades.
El mes de juliol del 2001 Maria del Mar Bonet va celebrar els 25 anys de concerts a la Plaça del Rei de Barcelona i, presenta al Festival Grec de Barcelona l’espectacle ‘Raixa’ durant cinc nits consecutives.
És al disc ‘Saba de Terrer’, l’any 1979, on inclou per primer cop ‘El Cant de la Sibil·la’. I ho torna a fer l’any 2004 en una nova versió amb la Coral Cantiga arranjada pel músic i compositor Feliu Gasull. Aquest cant tradicional religiós que data del segle X i que segons el Diccionario Moll-Alcover ‘representa per a Catalunya el drama més antic dels que coneixem’, es fa la nit nadalenca a la Seu de Mallorca i quasi totes les esglèsies de l’illa.
La Maria del Mar el canta de manera interrompuda des de fa més de vint anys, a la mitjanit del dia 24 de desembre a l’Esglèsia de la Bonanova de Barcelona, i tots els diners que s’hi recapten són per al Casal d’Infants del Raval.