Divendres, 10 juliol 2020

Més de 200 caps de colles de diables i agrupacions de bestiari festiu es formen per poder comprar i manipular pirotècnia

La Delegació del govern espanyol i el departament de Cultura organitzen la jornada  

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

Prop de 200 caps de colles de diables i agrupacions de bestiari festiu van assistir aquest dissabte a una jornada de formació obligatòria que els reconeixerà com a “consumidors experts” del material pirotècnic emprat en les seves actuacions. Un examen al final de la jornada va certificar els seus coneixements que els autoritza, entre altres, a poder comprar i manipular la pirotècnia. La formació, que s’imparteix dues o tres vegades l’any, està dissenyada per l’Àrea d’Indústria i Energia de la Delegació del govern espanyol, en col·laboració amb el departament de Cultura i les dues associacions de colles de diables i bestiari festiu de Catalunya. Els darrers cinc anys uns 4.000 caps de colla s’han format i certificat els seus coneixements en jornades com la que se celebra des de primera hora d’aquest matí al Centre Cívic Sant Martí de Barcelona.
La Delegació del govern a Catalunya és l’encarregada d’oferir aquesta formació obligatòria als caps de colla, amb dues jornades anuals com la d’aquest dissabte. En paral·lel, el departament de Cultura és l’òrgan encarregat dels cursos destinats a la resta dels components dels grup. En total ja són uns 4.000 els diables i membres d’agrupacions de bestiari festiu certificats per desenvolupar les seves respectives activitats.

Tot plegat va començar l’any 2010 amb la transposició a l’Estat de la nova normativa europea sobre pirotècnia. Per salvar les restriccions a Europa, el nou reglament va excloure del mercat general una sèrie de productes pirotècnics, però a canvi va exigir uns “requisits extra” a les entitats i agrupacions que en fan ús. És a dir, una formació i certificació expressa com la que obtindran avui els assistents al curs.

El director l’Àrea d’Indústria i Energia de la Delegació del govern espanyol, Luís Terrades explica que en els cinc anys de vigència d’aquest cursos, ha comprovat que els caps de colla arriben “molt preparats” malgrat no haver tingut una formació tècnica específica. “En el fons, el que tots perseguim es poder continuar gaudint de les nostres tradicions amb la màxima seguretat”, expressa sobre la finalitat de la certificació d’aquesta activitat.

La formació d’aquestes jornades inclou una part tècnica sobre la composició i les propietats bàsiques dels diversos artefactes pirotècnics, així com tècniques de preparació i utilització, mesures de seguretat aplicables als membres de les colles i a les poblacions on se celebren les activitats. Complementàriament, els assistents també reben una formació general sobre la tradició festiva vinculada amb el foc a Catalunya.

Publicitat

La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya col·laboren en aquestes formacions, i la d’aquest dissabte ha comptat també amb la col·laboració de l’Associació Professional de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya. Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, ha manifestat en declaracions a l’ACN que des de la seva agrupació “impuslen” la participació en aquestes formacions “per donar compliment a la legislació vigent en matèria d’us d’articles pirotècnics, però també perquè és important fer bé les coses i que les festes siguin el més segures possibles”.

De la seva banda, un dels caps de colla del Drac de Granollers, Esteve Rodríguez, valora que després de 30 anys d’existència sense gaires reculacions “és necessari tenir el curs” per, d’aquesta manera, poder ajudar els membres de la colla i tenir més coneixement del món del foc. “Tot ha canviat molt, i ara hem decidit que tothom ha de tenir unes nocions i coneixements. Al final tot ha de tenir una normativa, hem de saber com funcionem i què toquem. No estem jugant amb aigua, sinó amb foc”, assumeix.