Dimarts, 11 maig 2021

LLIBRES

Mor el músic i fundador del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas

Creu de Sant Jordi l'any 2020, va ser un dels artífex de la recuperació de la música popular catalana

|

Jordi Fàbregas Canadell, músic i fundador del Centre Artesà Tradicionàius, ha mort aquest dijous als 69 anys, segons han confirmat fonts de l’entitat a l’ACN. Fàbregas ha mort per problemes de salud que arrossegava de feia anys. Fàbregas, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2020, va ser un dels artífex de la recuperació de la música popular catalana, influït des del principi pels Setze Jutges o per Jacques Brel. També va ser fundador del grup de cançó catalana Coses o del grup de música folk La Murga, entre d’altres. El 1988 va crear el festival Tradicionàrius i el 1993 el Centre Artesà. També va confundar la formació El Pont d’Arcalís, centrada a divulgar la música i la cançó tradicional dels Pirineus.

Fàbregas ha estat al darrera de nombroses iniciatives culturals amb la música com a rerefons, com ara el festival Saraus de Primavera o Mercè Folk. També va formar part del Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa.

En la faceta de músic va compondre balls de gegants de diferents colles i va participar en gravacions de diferents grups de música popular i tradicional. A banda de la Creu de Sant Jordi l’any passat, també havia estat reconegut amb el Premi Nacional de Música el 1991, el Premi Nacional de Cultura Popular el 1995 i amb la Medalla d’Or de Barcelona el 2006.

La vetlla per les despulles de Jordi Fàbregas tindrà lloc el 23 de gener a partir de quarts de dotze del migdia al Tanatori de les Corts de Barcelona. El lloc de la cerimònia serà a l’Oratori de les Corts.

Publicitat