Dilluns, 20 setembre 2021

LLIBRES

Mor l’actriu Montserrat Carulla

|

L’actriu Montserrat Carulla ha mort aquest matí de dimarts als 90 anys. La seva carrera artística d’una de les actrius més importants del país la va desenvolupar al món del teatre, però el gran públic la va conèixer en les sobretaules de TV3 a ‘Secrets de família’ o ‘El cor de la ciutat’, i a la sèrie ‘Hospital Central’.

La Carulla va començar la seva etapa professional als anys 1960 i va rebre diversos guardons al llarg de la seva trajectòria, entre ells la Creu de Sant Jordi el 1995, o la Medalla d’Or al Mèrit Artístic, el 1999. ‘Actriu, catalana i independentista’, com així es va definir durant la recollida del premi honorífic dels Gaudí, el 2013.

Va participar en nombroses obres de teatre, entre les que destaca ‘L’enterrament és a les quatre’, de Joan Vila Casas; ‘Mort de Dama’, de Llorenç Villalonga; ‘La filla del Mar’, d’Àngel Guimerà; ‘Pigmalió’, de George Bernard Shaw; ‘La vídua trapella’, de Carlo Goldoni, en adaptació de Maria Aurèlia Capmany; ‘Hamlet’,de Shakespeare, dirigit per Pere Planella; ‘Primera història d’Esther’, de Salvador Espriu; i ‘Música per a una nit d’estiu’, de Stephen Sondheim.

També va interpretar papers en nombroses pel·lícules com ‘Surcos’ (1951) de José Antonio Nieves Conde; ‘Cambio de sexo’ (1977) de Vicente Aranda; ‘Companys, procés a Catalunya’ (1979) de Josep Maria Forn i Costa; ‘El Vicari d’Olot’ (1982) de Ventura Pons; ‘La ciutat dels prodigis’ (1999) i, més darrerament, ‘El orfanato’ (2007) de Juan Antonio Bayona. També ha treballat en algunes sèries de televisió, com ‘Secrets de família’ (1995), ‘Dones d’aigua’ (1997), ‘El cor de la ciutat’ (2000) a TV3 o ‘Hospital Central’. Entre molts altres reconeixements, el 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1999 la Medalla d’Or al Mèrit Artístic.

A més, va estudiar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. De la seva figura també cal destacar els papers com a actriu de doblatge, en català i castellà.

Carulla va retirar-se dels escenaris el 2014, protagonitzant ‘Iaia!’ al teatre Romea, allà on havia fet el seu debut. L’obra estava escrita i dirigada pel seu fill, Roger Peña, i compartia escenari amb Aleix Peña, el seu net.

Publicitat