Neix el premi ‘Teresa Rebull’ al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional

ACN

El guardó està dotat amb 5.000 euros i la proposta guanyadora s’estrenarà a la 19a Fira Mediterrània de Manresa

El Departament de Cultura i la Fira Mediterrània de Manresa convoquen per primer cop el Premi ‘Teresa Rebull’ al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional. El guardó té per objectiu donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, Els projectes han de tenir com a resultat la presentació en directe d’un espectacle musical. El premi està dotat amb 5.000 euros, que s’hauran d’invertir íntegrament en la producció del projecte premiat. L’espectacle guardonat s’estrenarà en el marc de la propera edició de Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 6 al 9 d’octubre. La convocatòria s’obrirà l’1 de març i es tancarà el 30 d’abril.

Segons informa la Fira Mediterrània de Manresa, poden optar al premi les fundacions i les associacions, amb domicili social a Catalunya, així com les empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, i els professionals, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu. El projecte que es presenti ha de ser inèdit i no pot haver estat estrenat anteriorment.

El jurat encarregat de valorar les propostes que optin al premi tindran en compte la qualitat artística; el recorregut potencial de la proposta, tant a nivell nacional com internacional; el diàleg amb altres disciplines artístiques; la seva viabilitat tècnica i econòmica, i la presència d’altres coproductors (tant públics com privats) i diversificació en el finançament del projecte.

El jurat estarà format per cinc personalitats de prestigi reconegut en l’àmbit de la música i la cultura popular, incloent un membre designat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El seu veredicte es donarà a conèixer durant el mes de maig de 2016.

Homenatge a Teresa Rebull

Aquest premi vol homenatjar trajectòria vital de Teresa Rebull, cantant, pintora i activista de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que va morir l’abril de 2015. Filla de reconeguts militants sindicals, Teresa Rebull va viure la República i la guerra civil com a militant del POUM. Exiliada a França amb 19 anys, va entrar en contacte amb molts intel·lectuals francesos i sud-americans. Tot i que durant la seva joventut va actuar amb diferents formacions artístiques, com a cantant i ballarina, no va ser fins als 50 anys, quan va entrar en contacte amb els joves de la Nova Cançó. Rebull va deixar els escenaris al 1980, i va passar els darrers anys de la seva vida pintant a casa i assistint a diferents actes polítics i culturals.