Setmanari digital i cultural

Divendres, 31 març 2023

Obre al públic a Lleida la col·lecció d’art de Tatxo Benet formada per 31 peces que han patit diverses formes de censura

Una de les obres és un cotxe logotipat amb simbologia franquista que aquest matí s'ha passejat pels carrers de la ciutat

|

- Publicitat -

El Centre d’art La Panera i el Museu de Lleida acullen des d’aquest dissabte la mostra ‘Línies vermelles. La censura a la col·lecció de Tatxo Benet’. El muntatge, que s’exposa al públic per primera vegada, està format per un total de 31 peces de la col·lecció ‘Censored’ del periodista i empresari lleidatà, dedicada a obres d’art que han patit diverses formes de censura. S’hi poden veure peces d’artistes tant diversos com Ai Wei Wei, Charo Corrales, Zoulikha Bouabdellah, Abel Azcona o Pablo Picasso, entre altres. Abans de la inauguració, que ha aplegat un centenar de persones, un cotxe logotipat amb simbologia franquista, obra de Núria Güell i Levi Orta, s’ha passejat pels carrers de Lleida fent parada a espais que van patir la dictadura.

L’impulsor de la mostra i propietari de la col·lecció, Tatxo Benet, ha explicat que la primera reacció del públic visitant ha estat “molt positiva” i ha afegit que a molta gent li sorprèn la censura que han patit les obres exposades perquè en alguns casos és “incomprensible”. “Quan les peces es veuen d’una en una s’entén millor la censura però quan es veuen en el seu conjunt i es veu aquest món d’obres censurades per qualsevol motiu és llavors quan tot cau pel seu propi pes i es veu que tot és una bajanada”, ha dit l’empresari lleidatà.

Publicitat

L’exposició vol obrir una reflexió sobre els motius que han portat a la censura de les peces i, per això, Tatxo Benet ha demanat a la ciutadania que visiti la mostra “amb actitud oberta i de tolerància”. L’empresari ha afirmat que “quan es produeix un acte de censura, el que s’està posant són límits” i ha animat la societat a mirar aquestes peces, ja que d’aquesta manera es “trenquen” aquests límits i es “lluita per la llibertat de l’artista”.

La mostra, que es pot visitar fins al 10 de gener, ofereix un total de 31 peces, 26 de les quals estan exposades al Museu d’Art la Panera. Entre aquestes s’hi troba ‘Silence Bleu’ de Zoulikha Bouabdellah, obra formada per un conjunt d’estores amb sabates al damunt en homenatge a la fermesa de les dones àrabs. Tot i que va ser exposada a diversos països, l’any 2015 va ser censurada a París, poc després dels atemptats terroristes que hi va haver a França. ‘Shark’, de David Cerny, que representa Sadam Hussein dins d’una peixera, o ‘Always Franco’ d’Eugenio Merino, on s’hi veu el dictador dins d’una nevera, són altres de les peces que s’hi poden trobar.

Per la seva banda, el Museu de Lleida acull quatre peces de la col·lecció. Una d’elles, que ja fa temps que es troba a l’espai, és ‘Presos polítics de l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra, que va ser retirada d’ARCO de Madrid. De fet, Tatxo Benet assegura que l’obra estarà exposada en aquest equipament fins que els presos independentistes siguin alliberats.

I una de les obres s’ha pogut veure aquest dissabte al migdia pels carrers de Lleida. Es tracta d’un cotxe logotipat amb simbologia franquista, obra de Núria Güell i Levi Orta, que s’ha passejat pels espais de la ciutat que van patir l’aixecament militar del 1936 i la posterior dictadura de Franco. En concret, ha passat per la Seu Vella, la Subdelegació del govern espanyol, l’estàtua d’Indíbil i Mandoni, el Liceu Escolar, el turó de Gardeny i el Museu de Lleida.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies