Dissabte, 27 febrer 2021

Pau Alabajos inaugura un Barnasants “més km 0 que mai”

El festival ha reprogramat els concerts suspesos , i els llatinoamericans i europeus els deixa pel 2022

|

Pau Alabajos ha inaugurat el Barnasants 2021 al Teatre Joventut de L’Hospitalet amb ‘Les hores mortes’. El treball, publicat abans del confinament, havia de clausurar la passada edició però que ha obert aquesta en el que pel cantant ha estat un “privilegi” i un “caramelet”, segons ha explicat a l’ACN. A les 260 localitats que s’haurien pogut omplir hi havia més de 100 espectadors, el que l’organització ha atribuït al confinament municipal. El director del festival, Pere Camps, ha explicat a l’ACN que han fet una edició “més km 0 que mai, que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó passant per l’Alguer”. S’han reprogramat la majoria de concerts suspesos, i els llatinoamericans i europeus els deixen pel 2022.

El cantant de Torrent s’ha mostrat satisfet d’inaugurar el Barnasants, un festival que “ha cregut amb la cultura com una ferramenta de transformació social, que és una cosa que va a l’ADN de la cançó d’autor”. “És un ‘caramelet’ la possibilitat de fer un concert en aquestes condicions després d’haver-lo ajornat la cloenda de l’edició passada”, ha reblat.

Alabajos ha explicat que tenien moltes ganes de tornar a cantar junts i que han intentat fer un espectacle “el més normal possible tenint en compte les dificultats. Alabajos ha aclarit que el títol del seu treball, ‘Les hores mortes’, “sembla premonitori de les hores de confinament, però no és això, és una referència a ‘Estimada Marta’ de Martí i Pol”.

“La vacuna és la cultura”

- Advertisement -

Començar amb l’actuació que havia de cloure la passada edició del Barnasants “demostra que no hi ha normalitat”, ha reconegut el director del festival, Pere Camps. Per afrontar aquesta edició han decidit reprogramar tots els concerts que s’haurien d’haver fet a l’octubre i novembre de l’any passat.

Ha dit que aquest serà un Barnasants “molt km 0 allargat: això vol dir que aquest any lògicament hi ha una presència encara més gran, tot i que sempre ho és, de la llengua i la cultura catalana”. Per aquest motiu reconeix que el que patirà més serà el “front internacionalista”, el dels concerts llatinoamericans o europeus, però sobretot els de Cuba, que va ser el país convidat i els concerts es van quedar sense fer.

- Advertisement -

Camps creu que “no costarà” treure la gent del sofà malgrat la pandèmia, i diu que “el problema és la incertesa”. “Em preocupa més la pandèmia reaccionària, repressiva, antidemocràtica, i feixista, que està recorrent molts llocs; serà molt més difícil vèncer-la perquè es basa amb la incultura, desconeixement les desigualtats socials. Necessita una vacuna que és la cultura”, ha dit.

L’Ateneu de la Cançó

Al concert hi ha assistit alguns polítics com la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el regidor de cultura de l’Hospitalet, David Quirós, o el tinent d’alcalde de Barcelona, Joan Subirats. Quirós ha excusat l’alcaldessa i ha dit que “la part positiva és que almenys estem aquí, a sobre l’escenari i que la programació continua”.

La consellera de Cultura ha destacat la “tossuderia i ganes de ser-hi i de no cancel·lar res” del Barnasants. “Necessitem la cultura i la cultura també ens necessita a nosaltres, i això no és un tòpic, és un moment que potser per difícil ha posat al descobert les mancances de la cultura que són històriques, i en el cas de la música encara és més descarnat”.

Abans del concert s’ha projectat un vídeo on cantants com Lluís Llach, Silvio Rodríguez, Maria del Mar Bonet o Joan Manuel Serrat reclamaven l’Ateneu de la Cançó, un centre d’estudi i investigació de la cançó d’autor. Veient els polítics presents, Camps s’ha dirigit a ells reclamant “voluntat política” per impulsar-lo. “Demano que sense excuses es reuneixen per posar fil a l’agulla i posar la primera totxana d’aquest Ateneu de la Cançó”, ha reivindicat.

- Advertisement -