Per llegir Fidel Castro

Amb la mort de Fidel castro desapareix una figura d’una dimensió històrica colossal. Us proposem seguir la petjada del pare de la revolució cubana a través de quatre llibres.

539-castro-dPÀTRIA O MORT. VENCEREM.

Fidel Castro (Edicions Lluita, 1984). En edició de Vicent Partal, que en va tenir cura de la selecció de textos, la traducció i el pròleg, aquest llibre recull alguns dels textos fonamentals que conformen la vida política i revolucionària de Fidel, com són les dues Declaracions de l’Havana i altres discursos que se centren en l’antiimperialisme, la revolució cubana o la construcció del socialisme.

539-castro-c

UN GRANO DE MAIZ. HABLANDO CON FIDEL

Tomás Borge (Txalaparta, 1992). Un dels grans intel·lectuals i revolucionari fundador del Frente Sandinista a Nicaragua, manté una llarga conversa amb Fidel Castro sobre la situació mundial i les perspectives de futur, la situació al Tercer Món. En un elevat to literari els dos comandants la avancen l’hegemonia del capitalisme més salvatge.

539-castro-bFIDEL CASTRO. BIOGRAFIA A DOS VOCES

Ignacio Ramonet (Debate, 2006). Fruit unes llarguíssimes converses de l’intel·lectual francès amb Fidel Castro al seu despatx de l’Havana durant més d’un any, aquest probablement sigui el llibre més complert sobre la ideologia i el pensament present i passat de Fidel. Prop de 700 pàgines de conversa, que es llegeix de manera amena, sobre la trajectòria personal, política i ideològica de l’artífex de la revolució cubana, de la seva infantesa a la seva relació amb el Che, passant per la construcció del socialisme a Cuba, amb els encerts i errors.

539-castro-aCASTRO. COMIENZA LA REVOLUCIÓN.

Enrique Meneses (Espasa Calpe, 1995). El gran periodista madrileny que va rebre fa uns anys el premi LiberPress a Girona, va ser el primer periodista que va pujar a Sierra Maestra i va conviure durant uns mesos amb els guerrillers revolucionaris que lluitaven contra la dictadura de Batista. Un document de primera mà de la Revolució Cubana.