Divendres, 26 febrer 2021

Publireportatge

Pla de xoc de la Diputació de Barcelona per a la reactivació cultural

|

Museus, centres d’art i sales d’exposicions, teatres i biblioteques són espais on alimentar l’ànima en temps de pandèmia. Són entorns segurs, adaptats a la normativa vigent, que garanteixen el gaudi de la cultura, un bé que s’ha demostrat essencial i al qual bona part de la població no vol renunciar.

Per mantenir l’activitat cultural amb la represa després del confinament i en els darrers mesos, en un context de prevenció constant, la Diputació de Barcelona ha desplegat un pla de xoc amb un paquet de mesures d’acompanyament i recolzament als agents culturals del territori. A l’entorn d’ajuntaments, tècnics de cultura, artistes i creadors, s’han impulsat accions de suport tècnic i econòmic en els àmbits de les arts escèniques i musicals, les arts visuals, la cultura popular i tradicional, l’art i el patrimoni i les biblioteques.

La Diputació posa ara en marxa un nou pla de mesures extraordinàries de suport al sector cultural quantificat en 2.220.000 €. En la seva globalitat, la corporació haurà aportat aquest 2020 104 milions d’euros al sector cultural. Aquest pla de xoc, desenvolupat a través de l’Àrea de Cultura, preveu mesures per garantir i incrementar les aportacions econòmiques per a ens locals, entitats i creadors, per a les activitats culturals al territori en el difícil context generat per la crisi sanitària de la COVID-19.

Les principals mesures estan encaminades a actuacions per fomentar la programació dels equipaments escènics municipals, per donar suport a la creació local, per a la continuïtat de les Festes Majors, per ajudar a la captació de públic per als museus locals o per a l’adquisició a les llibreries de proximitat de nous fons per a les biblioteques, entre d’altres.

Suport als espais escènics

Per a la recuperació de les programacions artístiques estables dels espais escènics municipals la Diputació de Barcelona ha destinat una aportació econòmica de 400.000 € a la convocatòria de subvencions durant el darrer quadrimestre de l’any. L’objectiu és garantir que els municipis de la seva demarcació puguin seguir oferint una programació professional a la ciutadania, tot i les restriccions d’aforament en els espais escènics i les reserves que el públic pugui tenir en l’accés a espais tancats.

Ajuts als artistes i creadors

Per al suport al sector de les arts escèniques i musicals i de les arts visuals, que s’ha vist molt afectat tant per la pandèmia com per les mesures per combatre-la, s’ha creat una plataforma audiovisual a través dels canals de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) per a la difusió de continguts culturals (enregistraments) de creadors, artistes, companyies, formacions i col·lectius de les arts en viu i de les arts visuals. Des de l’Àrea de Cultura s’ha establert un acord amb la XAL perquè sigui l’instrument amb què la Diputació de Barcelona pugui donar-los suport, gestionant els costos derivats de les emissions de diferents projectes. Aquests continguts s’emeten en el nou programa de televisió de la XAL creat per a l’ocasió, “Temporada impossible”, i que les nits del cap de setmana presenta les actuacions enregistrades dels artistes, les quals també es poden recuperar “a la carta” a la plataforma xala.cat.

Festes Majors, cultura popular i festivals

En col·laboració amb els ajuntaments i les respectives entitats i comissions de festes s’ha treballat en propostes per realitzar activitats culturals en el marc de les “Festes Majors confinades” del 2020, que estan recollides en el web “Una altra Festa Major és possible”. Amb aquesta mesura s’ha garantit la continuïtat del suport econòmic que la corporació dona als ens locals per a les festes majors a través del fons de prestació. També ha contribuït a que s’hagin mantingut el màxim d’activitats previstes en cada programa, respectant en tot moment els nous protocols de seguretat.

Així mateix, la convocatòria de subvencions per a activitats culturals a realitzar dins la demarcació de Barcelona per a l’any 2020 en sectors com els festivals artístics i la cultura popular i tradicional s’ha adaptat al nou escenari amb una dotació de 700.000 €.
També s’ha incrementat el pressupost per al finançament de les entitats representatives del sector cultural destinades a la seva funció d’interlocució, assessorament i difusió, fins als 200.000 €.

Museus i centres municipals d’art

En l’apartat dels museus i centres municipals d’art s’han invertit 100.000 € en l’impuls d’eines de difusió, amb l’objectiu de captar nou públic per a la nova temporada d’exposicions i per a la reprogramació d’activitats artístiques. S’estan produint materials audiovisuals per donar a conèixer els equipaments i els fons més representatius de la Xarxa de Museus Locals i, alhora, aconseguir consolidar i atraure nous públics, tot afavorint un consum cultural responsable i un turisme sostenible. A més, per a la realització d’aquests vídeos s’ha contractat professionals del sector artístic, amb dramaturgs com a guionistes i actors i actrius com a presentadors.

Biblioteques i llibreries

Pel que fa al servei de la Xarxa de Biblioteques Municipals, s’han destinat 130.000 € a l’adquisició de nous fons comprats a les llibreries de proximitat i s’ha augmentat en 90.000 € la dotació per a l’adquisició de recursos electrònics de nous títols i llicències.