Dimecres, 23 setembre 2020

Prova pilot als Tonis de Taradell per testejar un protocol de benestar animal pioner a Catalunya

Es monitoritzarà les pulsacions de quatre cavalls per conèixer el seu estat en cada moment de la festa

|

+Notícies

La mobilització d’Alerta Vermella protesta a Barcelona

L'objectiu és instar les administracions a prendre mesures pel sector de l’espectacle i els esdeveniments

La pandèmia endarrereix indefinidament la finalització de la Sagrada Família prevista pel 2026

Les obres es reprendran properament i es manté la el calendari de culminació de la torre de la Mare de Déu el 2021

El domini .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició ‘Ànima .cat’

Serà una mostra itinerant que girarà per diferents llocs de Catalunya fins a finals de l'any vinent

Sitges cancel·la el Carnaval 2021 i treballa en una programació online

Les principals rues, com la Disbaixa, l'Extermini o les infantils no es podran fer per evitar aglomeracions

Més de 25.000 visitants i una facturació de 325.000 euros a la Setmana del Llibre donen optimisme al sector

La Setmana del Llibre en Català supera les previsions i tanca aquest diumenge amb "èxit de públic i vendes" la 39a edició, marcada per...

Temporada Alta programa vuit noves funcions

Aquest dijous es posen a la venda les entrades

+Llegits

La pandèmia endarrereix indefinidament la finalització de la Sagrada Família prevista pel 2026

Les obres es reprendran properament i es manté la el calendari de culminació de la torre de la Mare de Déu el 2021

El Govern declara la cultura “bé essencial”

Budó destaca que la declaració "forma part d’un pla per preservar la cultura davant de noves restriccions"

El domini .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició ‘Ànima .cat’

Serà una mostra itinerant que girarà per diferents llocs de Catalunya fins a finals de l'any vinent

La mobilització d’Alerta Vermella protesta a Barcelona

L'objectiu és instar les administracions a prendre mesures pel sector de l’espectacle i els esdeveniments

Els Tonis de Taradell seran objecte d’un estudi científic aquest diumenge amb motiu de la festa en honor a Sant Antoni Abat. Liderat per la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) i l’organització de la festa, experts de diferents camps avaluaran l’estrès, el dolor o el patiment dels cavalls que participaran al passant. El president dels Tonis de Taradell, Josep Presseguer, ha explicat a l’ACN que es monitoritzarà les pulsacions de quatre animals amb l’objectiu de conèixer el seu estat en cada moment de la festa i posar a provar el protocol de benestar que han elaborat conjuntament amb els animalistes. Entre d’altres, el treball que ha fet per primera vegada una associació de Tonis a Catalunya regula el descans dels animals, el pes dels carros o la música que sona durant la festa.
L’objectiu dels Tonis de Taradell sempre ha estat mantenir la festa i salvar el patrimoni que representen els carros o les eines de pagès que han anat recuperat al llarg dels anys. Així ho ha explicat el seu president, Josep Presseguer, qui ha destacat que cal “adaptar-se” als nous temps. “La societat cada vegada demana més protecció cap als animals, i com que no hem fet prou pedagogia de la nostra festa, entenen que estem maltractant els animals”. “Hem de demostrar que no els estem maltractant i que entenguin que estem fent les coses bé”, ha destacat Presseguer.

La idea d’elaborar un protocol de benestar animal pren forma fa un parell d’anys, quan l’Associació dels Tonis de Taradell es posa en contacte amb les protectores d’èquids de la zona. Segons relata Presseguer, les van anar a trobar perquè els diguessin quins aspectes creien que els Tonis estaven fent malament en relació al benestar dels animals. D’allà en van sorgir algunes propostes, com l’eliminació de la música durant la festa o la quantitat de càrrega que traginaven els animals.

L’interès de l’associació osonenca també va despertar l’interès de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) amb qui ràpidament es van posar a treballar per elaborar un protocol, també en col·laboració amb veterinaris del municipi. Des de punts de partida molt diferents, els uns amb la voluntat de fer que la festa perdurés en el temps, i els altres amb l’objectiu que festes d’aquest tipus desapareguin del mapa, van arribar a acords per vetllar pel benestar dels animals.

Publicitat

“Les primeres reunions van ser tenses”, ha explicat el president dels Tonis de Taradell. “Tenien molts dubtes sobre allò que havien vist en aquest tipus de festes i els vam fer venir a Taradell per ensenyar què estàvem fent i fer pedagogia”, ha explicat. El protocol que han elaborat és obert i enguany, si hi ha aspectes a millorar, no descarten aplicar canvis en la festa de l’any vinent. “Ens anirem adaptant cada any”, ha afegit.

Un protocol per salvar la festa

Segons Presseguer, cada festa de Sant Antoni Abat ha de trobar el seu propi protocol si vol persistir en el temps, “i aquest treball pot ser la salvació per a moltes festes”. Aquest diumenge Taradell acollirà representants de les festes de Barcelona i Molins de Rei que arribaran interessats per veure com s’aplica el protocol de benestar animal que han elaborat.

Presseguer creu que tot i que es pot agafar el model de Taradell com una base, “cada població l’ha d’adaptar a la seva casuística”. De fet, enguany, la federació dels Tonis a nivell de Catalunya també ha elaborat una guia que, segons ha apuntat Presseguer, no pot tenir molt recorregut perquè no té en compte les particularitats de cada festa. “No és el mateix la festa dels Tonis a Manlleu o a Barcelona”, ha explicat.

Normes que busquen el benestar

El protocol es fonamenta en tres grans eixos. En primer lloc té en compte l’animal abans del passant, durant el passant i després del passant. Per exemple, un dels aspectes que els Tonis de Taradell han hagut de corregir és el fet de tenir en compte que abans de sortir al passant, els animals no poden estar tancats dins els mitjans de transport o estables, sinó que han de trepitjar el terra.

Prèviament, també es busquen animals proporcionals als carros que han tibar, i també s’indaga en la seva salut, la seva edat, si normalment viuen en llibertat o què mengen, entre d’altres. L’eliminació de la música durant la festa també és un dels aspectes que es té en compte, tot i que recentment s’ha descobert que el so de la gralla els agrada. El protocol també regula altres punts com el maneig dels cavalls.

Inevitablement l’aplicació d’aquestes normes ha tingut conseqüències en el nombre de cavalls que es podran veure aquest any. Una de les figures que es vol fer desaparèixer és la del tractant d’animals, una persona que només fa negoci i que potser compra els cavalls només per llogar-los per les festes i després se’n desentén.

“L’animal que treballava s’havia de cuidar”

Un dels traginers que fa gairebé trenta anys que participa a la festa és Joan Serra. Normalment s’encarregava del carro del sant, però admet que des de fa un parell d’anys ja no es troba tan àgil i ha hagut de buscar algú que el rellevi. Malgrat admet que anys enrere “no s’hi miraven tant pels animals”, Serra explica que els pagesos se’n cuidaven prou de tenir cura de les bèsties. “L’animal que treballava es cuidava, perquè sinó no rendia”, ha assenyalat. “Jo em llevava a les sis del matí i els animals, com nosaltres, treballàvem tot el dia, i no passava res”, ha recordat. Sobre l’aplicació del protocol ha assenyalat que ho veu molt positiu i ha afegit que “el món ha canviat”.

Una de les novetats d’enguany d’aquesta festa declarada Festa d’Interès Nacional que se celebrarà diumenge a partir de dos quarts de dotze del migdia són els carros que es portaven a mà. Durant el passant es podrà veure un dels carros que s’utilitzaven a Vic per traslladar els malalts. Amb una campana que avisa de la urgència, dues persones carretejaven a mà el malalt estirat en una llitera de tela fins l’hospital. A Taradell en total es podran veure uns 65 carros, cosa que implica una setantena de cavalls.