Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

MÚSICA

Richard Bona, Cimafunk, José James, Andrea Motis i Sílvia Pérez Cruz se sumen al 53è Festival de Jazz de Barcelona

|

Richard Bona i Alfredo Rodríguez al capdavant d’un sextet; el vocalista cubà Cimafunk; el retorn de José James; l’estrena a Barcelona de l’espectacle d’Andrea Motis ‘Guitar Storm’; la celebració dels 10 anys del disc ‘En la imaginación’ de Sílvia Pérez Cruz i el Javier Colina Trio, i la recuperació de ‘Careless love’, de Madeleine Peyroux, són algunes de les novetats del 53 Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, que s’han anunciat aquest dimarts. Una edició que arrencarà el 20 d’octubre i acabarà excepcionalment el 10 de març del 2022 amb un concert de Marco Mezquida que presentarà el seu nou disc. La Locomotora Negra, ara sí, oferirà el seu últim concert al Palau de la Música i al festival.
Tito Ramoneda, director de TheProject i director del festival, ha dit que són fidels programant una edició amb grans noms internacionals per a tots els públics amb actuacions per tota la ciutat i amb una forta aposta per l’escena local.

Els noms anunciats aquest dimarts s’afegeixen als ja anunciats abans de l’estiu, com ara Maria del Mar Bonet, Avishai Cohen, Kenny Garrett, Mary Halvorson, Vijay Iyer, María José Llergo, Cécile McLorin Salvant, Maria Schneider i Chucho Valdés.

De Cajón!, la sèrie flamenca del festival, incorpora noms com Miguel Poveda, convidat de luxe del concert de Tomatito Viviré–, el guitarrista Rafael Riqueni en solitari, Antonio Carmona en un espectacle d’estrena i una producció pròpia del festival, Una Nit amb Solera, amb els guitarristes Pepe Fernández, Jerónimo Maya i Rycardo Moreno. Noms que s’afegeixen als ja anunciats Estrella Morente, Dorantes i Chano Domínguez-Diego Amador.

El Conservatori del Liceu continua sent l’epicentre del jazz a Barcelona amb concerts i classes magistrals úniques al món. Melissa Aldana, The Trio de Ted Nash (músic cabdal de la Jazz At Lincoln Center Orchestra de Wynton Marsalis), Jakob Bro, Jeff Ballard, Marc Miralta, Chris Potter, Avishai Cohen, Ambrose Akinmusire, Bill McHenry, Michael League i Kenny Garrett tocaran i faran classes magistrals al Conservatori. També hi passaran per fer-hi classes artistes com Maria Schneider, Tomatito i Chucho Valdés.

Maria Serrat

Per celebrar els 10 anys de col·laboració amb l’escola superior de música més antiga de Catalunya, la Medalla d’Or del festival aquest any serà pel Conservatori del Liceu, representat per la seva directora general, Maria Serrat. “Han passat més de 100 artistes de primer nivell que han ensenyat el seu art a joves alumnes”, ha destacat Ramoneda.

Per altra banda, l’abonament Descoberta, 50 euros per 5 concerts, permetrà assistir als concerts de cinc professors del Conservatori: Carme Canela (a duo amb Jurandir Santana), Gonzalo del Val Trio amb Benet Palet, Kevin Díaz Double Trio, Òscar Latorre i Marco Mezquida.

El festival col·labora per primera vegada amb el centre KBr de la Fundación Mapfre, que proposa una meravellosa exposició dedicada al fotògraf Lee Friedlander, autor de retrats de figures icòniques de la història del jazz com ara John Coltrane, Miles Davis, Duke Ellington, Aretha Franklin i Sarah Vaughan.

Publicitat