Salomó acull aquest dissabte la primera Mostra de Balls Parlats de la Catalunya Nova

L’esdeveniment ha estat organitzat per commemorar el 175è aniversari del primer text del Ball del Sant Crist i l’inici de les seves representacions

A manca de menys d’un mes per donar el tret d’inici a les representacions del Ball del Sant Crist, Salomó acull aquest dissabte 14 d’abril a les 17:00h. un primer tast de les funcions d’enguany. Serà en un format diferent, tal com ja va anunciar la Junta Directiva de l’entitat a principi d’any. I és que la plaça de Cal Cadernal, casa pairal de la família Nin, protagonista de la posada en escena salomonenca, acollirà la primera Mostra de Balls Parlats de la Catalunya Nova.

L’esdeveniment ha estat pensat per commemorar el 175è aniversari del primer text del Ball del Sant Crist, datat de 1843, i l’inici de les seves representacions, amb la voluntat de sumar una funció més a les ja habituals del maig i dotar-la, a la vegada, d’un caire especial. Segons el president del Ball del Sant Crist, Joan Boronat, “una efemèride com aquesta no podia passar desapercebuda”, i per això s’ha organitzat “un acte que estarà a l’alçada de la seva significació”.

En aquest sentit, la Mostra reunirà per primera vegada una representació de diferents estils i gèneres del que es coneix com a Ball Parlat. Pel director artístic del Ball del Sant Crist, Raimon Casals, la voluntat és “d’una banda ensenyar els diversos estils que d’aquest gènere trobem actius al nostre territori, i de l’altra reclamar la seva importància en la tradició teatral catalana”. Casals ha afegit que “acostumem a parlar de teatre professional o de teatre amateur, i no s’acostuma a tractar el teatre popular com es mereix; i tot i que sigui una forma més senzilla, generalment sense mitjans, té el fet teatral en la seva gènesi més pura”.

La Mostra de Balls Parlats oferirà una varietat d’estils i temàtiques que alimenta el model festiu del Penedès i el Camp de Tarragona. Al costat dels amfitrions, el Ball del Sant Crist de Salomó, hi prendran part el Ball de Vells de Valls, el Ball de Sant Joan de Rodonyà, el Ball de les Gitanes de Vilafranca del Penedès, el Ball de Marcos Vicente de Reus, el Ball de Pastorets de Sitges, el Ball d’en Serrallonga de Vilafranca del Penedès i el Ball de Diables del Vendrell.