Setmanari digital i cultural

Dimecres, 5 octubre 2022

Sant Quintí de Mediona es vol situar com un centre d’atenció de la cultura popular catalana

|

Més notícies

- Publicitat -
29.07.2014 ACN
El municipi penedesenc crearà un centre dedicat a Joan Amades i rehabilitarà les grutes de les Déus

[dropcap]S[/dropcap]ant Quintí de Mediona (Alt Penedès) impulsarà un projecte cultural i natural per reivindicar el municipi com un centre d’atracció de la cultura popular. L’ajuntament tirarà endavant un Centre d’Intepretació Joan Amades que vol ser una casa per a la cultura popular de Catalunya i que giri al voltant d’aquest folklorista. “Pretenem que sigui un node que vinculi la vida cultural i associativa del municipi”, explica el regidor de Cultura, Sergi Garcia. A més, s’acondicionaran les grutes de les Déus, un espai natural que es va obrir fa 60 anys però que s’ha de rehabilitar per poder-se obrir al públic. La inversió, de prop d’un milió d’euros, es finançarà amb diners de fons europeus i del Pla de Barris.
L’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) vol dinamitzar el poble a partir de la cultura popular i les tradicions catalanes. Per fer-ho, el consistori utilitzarà l’espai de les antigues escoles per crear-hi tot un node cultural que sigui vàlid pel municipi i també pels visitants de fora. “Volem crear un node cultural on la vida cultural catalana i associativa local es trobin”, explica el regidor de Cultura, Sergi Garcia.

900843
Edifici que es transformarà en el futur centre d’interpretació Joan Amades

Per això, es crearà l’Espai Amades, un centre d’interpretació de la figura del folklorista català Joan Amades, que va tenir una estreta vinculació amb aquest poble penedesenc. “En aquest nou centre volem explicar qui som i què volem ser”, diu Garcia. L’edifici, que s’aixecarà nou al carrer Sant Antoni, tindrà dues plantes i també ensenyarà els elements festius del poble i acollirà l’oficina turística. Per ara “s’està elaborant un discurs museològic per explicar al país com som i què volem ser”, detalla el regidor. A més, a les antigues escoles velles també s’hi concentrarà la biblioteca del poble i l’escola de música, amb aquesta voluntat d’aplegar tot d’elements culturals.

Cinc àmbits de cultura i natura
- Publicidad -

El projecte contempla que l’Espai Amades tingui cinc àmbits. D’entrada, hi haurà un espai històric amb un recorregut pel passat de la vila de Sant Quintí. El segon espai, ja centrat en Joan Amades i la seva passió per la cultura popular, posarà de relleu la necessitat de preservar les festes i tradicions locals i d’arreu. La figura d’Amades s’introduirà com a nexe d’unió entre les dues tipologies de tradicions.

El tercer espai serà l’àmbit central que es basarà en l’exposició i contextualització dels diferents gegants, dracs, capgrossos i d’altres materials com vestits i estris vinculat als diferents balls. Finalment, hi haurà un quart espai vinculant el patrimoni natural amb les festes i un cinquè àmbit que portarà el nom ‘Som i serem’, que sintetitzarà els altres àmbits en un format audiovisual.

- Publicidad -

A banda d’aquest espai situat al centre del poble, el projecte de l’Espai Amades també inclou rehabilitar i fer visitable l’espai natural de les Déus. L’espai natural de les Déus és una zona que comprèn esports d’aventura, ombres de lleure i de descans envoltant de pèlags i de 23 fonts d’aigua.

900850
Imatge del projecte del Centre d’Interpretació Joan Amades de Sant Quintí

El primer tinent d’alcalde, Pol Pagès, explica que les grutes de les Déus “es van inaugurar fa 60 anys” tot i que en fa uns quants que es van tancar al públic pel perill que poden comportar algunes esllavissades. Per això, el que pretén el projecte és “adaptar la seguretat de les grutes per fer-les visitables” i fer un projecte que ajudi als visitants “a entendre la importància de la cultura de l’aigua i dels aspectes geològics d’un espai tan característic com aquest”, detalla Pagès.

- Publicitat -