Setmanari digital i cultural

Dimecres, 31 maig 2023

ARTS ESCÈNIQUES

S’estrena una obra de teatre inspirada en la història d’amor de l’exbisbe de Solsona, Xavier Novell

'Lo del Bisbe' es mou entre el drama i la comèdia i s'estrenarà l'11 de juny a la sala Tatrau

|

La vida de l’exbisbe de Solsona, Xavier Novell, arribarà al teatre de la mà de la companyia solsonina Lacetania Teatre. El grup ha creat l’espectacle ‘Lo del Bisbe’, que s’estrenarà a la sala Tatrau de Solsona el dia 11 de juny i es podrà veure durant dos caps de setmana. Es tracta d’un text que es mou entre el drama i la comèdia i que reconstrueix la història d’amor entre Novell i l’escriptora de novel·la eròtica Sílvia Caballol. El director de l’obra, Aleix Albareda, ha explicat a l’ACN que l’espectacle s’ha fet “amb tot el respecte” cap a Novell i Caballol i relata que és “una història d’amor convertida en obra de teatre”. Tot i que l’argument es basa en la història real, bona part de l’obra és de ficció.

Albareda diu que la idea de crear aquest espectacle va sorgir arran de tot el rebombori que es va generar quan Novell va anunciar que deixava el càrrec per amor. “En aquell moment vaig pensar que era un senyor molt valent perquè l’amor ha guanyat davant de tot el que tenia”, relata el director de l’espectacle. Albareda deixa clar que el muntatge s’ha fet “amb tot el respecte” cap als dos protagonistes i fa èmfasi en el factor humà de la història. A més, fa un pas més enllà i planteja una reflexió: què passa quan un bisbe s’enamora? Quins dilemes interns se li plantegen?

L’espectacle presenta moltes escenes de comèdia com ara un moment en què el Vaticà envia un delegat del Papa a Solsona per fer un exorcisme a Novell. “Creuen que aquest senyor i l’escriptora Sílvia Caballol estan posseïts pel dimoni i, per tant, se’ls ha de treure el dimoni de dins mitjançant l’exorcisme”, relata Albareda.

La companyia ha posat en coneixement de la iniciativa als protagonistes reals de la història -Novell i Caballol-, però Albareda explica que no han rebut cap ‘feedback’. “Sabem que ho saben, però no tenim cap resposta”, explica.

L’obra està interpretada per 8 actors amateurs -7 homes i una dona- del grup Lacetània Teatre, una companyia de Solsona que enguany compleix 40 anys. Han programat quatre funcions durant dos caps de setmana (11 i 12 i 18 i 19 de juny). L’espectacle es podrà veure al Tatrau Teatre, una sala amb capacitat per a un centenar de persones.

Publicitat