Divendres, 10 juliol 2020

Sílvia Munt, Daniel Martínez, El Maldà, el Teatre Kursaal de Manresa i el Teatre de La Gleva, Premis Catalunya de Teatre

ACN

|

+Notícies

L’Hermitage “esgotarà” els tràmits legals i exigirà responsabilitats si es denega el projecte per “criteris polítics”

El govern de Colau va reiterar divendres la negativa a negociar amb el Port i l'Hermitage un conveni

Lleida acollirà aquest estiu una setantena d’espectacles amb companyies i artistes locals en el marc de ‘Fase Cultura’

El tràmit es va posar en marxa el 15 de juny i restarà actiu fins a exhaurir el pressupost de 5M€.

Els municipis de l’Alt Penedès suspenen els àpats populars, concerts i balls de Festa Major d’accés lliure

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Penedès ha acordat que les Festes Majors dels 27 municipis de la comarca se celebraran sense àpats populars, concerts...

Centenars de veïns de Sant Pere de Ribes celebren la Festa Major al carrer sense distanciament ni mascaretes

Centenars de veïns del nucli de Ribes de Sant Pere de Ribes (Garraf) han celebrat aquest diumenge la Festa Major al carrer amb actuacions...

La Guàrdia Urbana de Reus prohibeix tocar les matinades a un grup de grallers improvisat

La Guàrdia Urbana de Reus ha obligat a aturar les matinades que un grup de grallers de la ciutat s'ha reunit de manera improvisada...

El documental ‘Maragall i la Lluna’ retrata el Pasqual “visionari” gràcies a una cinquantena de testimonis

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

+Llegits

El lliurament dels guardons ha tingut lloc durant la gala ‘Catalunya aixeca el teló’, que dona inici a la temporada

Sílvia Munt, Daniel Martínez, El Maldà, el Teatre Kursaal de Manresa i el Teatre de La Gleva han estat guardonats en la primera edició dels Premis Catalunya de Teatre, que concedeix l’Associació de Teatres de Catalunya (ADETCA). Els premis s’han lliurat aquest dimarts en la tradicional gala ‘Catalunya aixeca el teló’, la cerimònia amb què el sector teatral dona el tret de sortida a la temporada. Una gala conduïda novament per l’actor i clown Guillem Albà i que enguany s’ha traslladat al Teatre Coliseum de Barcelona en detriment del Liceu, on s’havia celebrat els darrers anys.
La primera edició dels Premis Catalunya de Teatre ha reconegut cinc persones i/o entitats de l’univers teatral català. L’actriu i directora Sílvia Munt ha estat premiada per la seva trajectòria artística i per “l’interès artístic” al llarg de la temporada 2017-2018 (en què ha dirigit ‘Les noies de Mossbank Road’, a La Villarroel, o ‘La Resposta’, al Teatre Goya dins del Festival Grec 2018, entre altres projectes professionals). Munt, qui no ha pogut recollir el premi perquè està treballant a Madrid, ha assenyalat, a través d’un vídeo, que el teatre és com “una família amb la que tu gestiones el talent dels demés i fas possible que surti allò que creus que ha de sortir. Sense el seu talent, segur que no seria aquí”.

Els guardons han premiat també Daniel Martínez, president del grup Focus (propietari de diversos teatres barcelonins), per la seva contribució a la millora i articulació de les arts escèniques. Martínez ha dit que l’inici de temporada serà més tranquil·la que l’anterior i ha assegurat que tots volen una mica “menys de ‘calentura’ i de febre”, en referència sense citar-ho a la situació política, davant l’anomenada “tardor calenta”. Ha dit que els 49 espectacles programats per Focus aquesta temporada els hi fan molta il·lusió. “Et diré un secret que de prop i des de les pròpies butaques encara és millor”.

Publicitat

D’altra banda, El Maldà ha estat distingit com la sala privada de Catalunya amb la programació més “destacada, coherent, rellevant i innovadora”. Laura Pau, del Maldà, ha ressaltat que volen seguir fent un teatre per a qualsevol tipus de públic i que tothom trobi el seu tipus d’espectacle. També s’ha guardonat el Teatre Kursaal de Manresa en la categoria de sala de teatre públic. Els seus representants han indicat que molta gent de diferents edats poden trobar el seu muntatge en la programació.

ADETCA ha reconegut el jove Teatre de la Gleva, de Barcelona, com a “sala i projecte artístic que te un futur més prometedor”. Albert de la Torre, de la Gleva, ha demanat que el seu interès es poder seguir fent funcions de diferents generacions, estils i gèneres “sense tancar-se i en contra dels que estan en contra dels taps i a favor dels que estan a favor dels llevataps”.

La junta d’ADETCA amb responsables de l’AADPC i la consellera Borràs, abans de la gala ‘Catalunya aixeca el teló’

Els premis s’han atorgat de sense cap fase de candidats, a partir dels finalistes escollits per una comissió d’ADETCA i de la posterior decisió d’un jurat extern integrat per Marta Clari (ICUB), Núria Lomas (Diputació de Barcelona), Magda Puyo (Institut del Teatre), Àngela Domínguez (SGAE), Marta Font (públic) i Marta Cervera (periodista cultural d”El Periódico’).

La gala ha estat conduïda enguany de nou per l’actor Guillem Albà, qui ha estat acompanyada per Marabunta. També s’ha fet una crida a una major presència femenina programant i dirigint teatres.

Lluís Pasqual

A la meitat de la gala, Guillem Albà ha dit que hi havia una novetat i “volien tenir un moment emotiu i especial i recordar la gent que ha marxat”: Moment que ha aparegut en pantalla la imatge de l’exdirector del Teatre Lliure Lluís Pasqual. “I fins aquí l’homenatge, moltes gràcies”.

Han assistit a la gala el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre els representants del món teatral.