Setmanari digital i cultural

Dijous, 30 març 2023

Sílvia Munt, Daniel Martínez, El Maldà, el Teatre Kursaal de Manresa i el Teatre de La Gleva, Premis Catalunya de Teatre

ACN

|

- Publicitat -

El lliurament dels guardons ha tingut lloc durant la gala ‘Catalunya aixeca el teló’, que dona inici a la temporada

Sílvia Munt, Daniel Martínez, El Maldà, el Teatre Kursaal de Manresa i el Teatre de La Gleva han estat guardonats en la primera edició dels Premis Catalunya de Teatre, que concedeix l’Associació de Teatres de Catalunya (ADETCA). Els premis s’han lliurat aquest dimarts en la tradicional gala ‘Catalunya aixeca el teló’, la cerimònia amb què el sector teatral dona el tret de sortida a la temporada. Una gala conduïda novament per l’actor i clown Guillem Albà i que enguany s’ha traslladat al Teatre Coliseum de Barcelona en detriment del Liceu, on s’havia celebrat els darrers anys.
La primera edició dels Premis Catalunya de Teatre ha reconegut cinc persones i/o entitats de l’univers teatral català. L’actriu i directora Sílvia Munt ha estat premiada per la seva trajectòria artística i per “l’interès artístic” al llarg de la temporada 2017-2018 (en què ha dirigit ‘Les noies de Mossbank Road’, a La Villarroel, o ‘La Resposta’, al Teatre Goya dins del Festival Grec 2018, entre altres projectes professionals). Munt, qui no ha pogut recollir el premi perquè està treballant a Madrid, ha assenyalat, a través d’un vídeo, que el teatre és com “una família amb la que tu gestiones el talent dels demés i fas possible que surti allò que creus que ha de sortir. Sense el seu talent, segur que no seria aquí”.

Publicitat

Els guardons han premiat també Daniel Martínez, president del grup Focus (propietari de diversos teatres barcelonins), per la seva contribució a la millora i articulació de les arts escèniques. Martínez ha dit que l’inici de temporada serà més tranquil·la que l’anterior i ha assegurat que tots volen una mica “menys de ‘calentura’ i de febre”, en referència sense citar-ho a la situació política, davant l’anomenada “tardor calenta”. Ha dit que els 49 espectacles programats per Focus aquesta temporada els hi fan molta il·lusió. “Et diré un secret que de prop i des de les pròpies butaques encara és millor”.

D’altra banda, El Maldà ha estat distingit com la sala privada de Catalunya amb la programació més “destacada, coherent, rellevant i innovadora”. Laura Pau, del Maldà, ha ressaltat que volen seguir fent un teatre per a qualsevol tipus de públic i que tothom trobi el seu tipus d’espectacle. També s’ha guardonat el Teatre Kursaal de Manresa en la categoria de sala de teatre públic. Els seus representants han indicat que molta gent de diferents edats poden trobar el seu muntatge en la programació.

ADETCA ha reconegut el jove Teatre de la Gleva, de Barcelona, com a “sala i projecte artístic que te un futur més prometedor”. Albert de la Torre, de la Gleva, ha demanat que el seu interès es poder seguir fent funcions de diferents generacions, estils i gèneres “sense tancar-se i en contra dels que estan en contra dels taps i a favor dels que estan a favor dels llevataps”.

La junta d’ADETCA amb responsables de l’AADPC i la consellera Borràs, abans de la gala ‘Catalunya aixeca el teló’

Els premis s’han atorgat de sense cap fase de candidats, a partir dels finalistes escollits per una comissió d’ADETCA i de la posterior decisió d’un jurat extern integrat per Marta Clari (ICUB), Núria Lomas (Diputació de Barcelona), Magda Puyo (Institut del Teatre), Àngela Domínguez (SGAE), Marta Font (públic) i Marta Cervera (periodista cultural d”El Periódico’).

La gala ha estat conduïda enguany de nou per l’actor Guillem Albà, qui ha estat acompanyada per Marabunta. També s’ha fet una crida a una major presència femenina programant i dirigint teatres.

Lluís Pasqual

A la meitat de la gala, Guillem Albà ha dit que hi havia una novetat i “volien tenir un moment emotiu i especial i recordar la gent que ha marxat”: Moment que ha aparegut en pantalla la imatge de l’exdirector del Teatre Lliure Lluís Pasqual. “I fins aquí l’homenatge, moltes gràcies”.

Han assistit a la gala el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre els representants del món teatral.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies