Dimecres, 5 octubre 2022

ARTS ESCÈNIQUES

Sílvia Munt estrena a la Sala Gran del TNC una obra de Benet i Jornet sobre “el desig en totes les seves facetes

L'espectacle es basa en la història d'un matrimoni que veu interrompuda la seva vida rutinària

|

La directora i actriu Sílvia Munt estrena a la Sala Gran del TNC, ‘Desig’, una obra de Josep Maria Benet i Jornet escrita el 1989. L’espectacle es basa en la història d’un matrimoni que veu interrompuda la seva vida rutinària. Munt ha explicat que l’obra parla dels desitjos en totes les seves facetes: “Comencem i acabem a la vida desitjant coses, si no desitges res estàs mort”. L’obra es podrà veure del 27 de gener al 6 de març a la Sala Gran del TNC. Per aquesta ocasió, es dividirà el públic en dues bandes: una part dels espectadors estaran sobre l’escenari i l’altra, al seu lloc habitual, però amb mitja platea invalidada El repartiment està format per Laura Conejero, Carles Martínez, Raimon Molins i Anna Sahun.

Munt va conèixer el ‘Papitu’ quan ja era més gran i l’ha descrit com un “home generós, conflictiu, amb una humanitat brutal i valent”. De fet, ha declarat que ‘Desig’ és “una obra valenta que espitxa que el director sigui valent també perquè els codis que dona són oberts i suggeridors”. La directora ha apuntat que quan es llegeix ‘Desig’ cada vegada es troben més tresors i codis. A ‘Desig’, ha explicat, hi ha molt també dels neguits i les contradiccions i els ulls brillants i insatisfets de Benet i Jornet.

Munt ha assegurat que ‘Desig’ és un títol impossible d’acabar. “Comencem i acabem a la vida desitjant coses, si no desitges res estàs mort”. Ha dit que l’obra parla del desig en totes les seves facetes: “del desig sexual, però també del desig de fer, d’equivocar-se, d’anar contra la societat i de creure que ets dolent o no, i de perseguir allò que creus que és bo”.

La directora ha remarcat que l’obra és molt oberta i això permet molt marge de llibertat i un “s’ha de tirar de la moto”. Benet i Jornet explica a l’obra, ha afegit, “que siguem allò que som de petits, que els nens que vam ser no siguem manipulats i manipulables per una societat que ens omple de pors”.

L’actriu Laura Conejero ha apuntat que quan es va trobar amb l’obra ‘Desig’ li va recordar la sensació d’enfrontar-se a la poesia. “El text es deixava interpretar i de la mà de la Sílvia Munt ho hem fet d’una manera valenta. M’ho estic passant molt bé amb el meu personatge, que és una dona empesa a fer un viatge cap a l’interior de si mateixa, que són els més difícils del món, un viatge cap a dins que és el que fa més por, el que provoca més resistències”. Munt ha afegit que amb el femení interpretat per Conejero, Benet i Jornet entra dins “una psicologia complexa i femenina”, un ser que desitja i s’autocensura.

Dues bandes

Pel que la disposició del públic, aquest estarà dividit a dues bandes. La meitat de la platea habitual estarà invalidada i l’altra meitat estarà sobre l’escenari. “Fem com un circ i la meitat de les butaques estan sobre el seu lloc i l’altra sobre l’escenari” “Volia que tothom estigués el més pròxim” i “reconvertir” la Sala Gran, ha dit la directora.

Per la seva part, La directora del TNC, Carme Portaceli, ha assenyalat que Josep Maria Benet i Jornet, com tan altres autors com Lluïsa Coniller o Sergi Belbel, “hauria de formar part del repertori d’un país”. Són autors i autores traduïts, que han creat una dramatúrgia catalana traduïda a moltes llengües i ha de ser considerat “com a repertori”, ha dit. Per a Portaceli, era “elemental” que Benet i Jornet estigués present en la seva primera temporada al capdavant del TNC i des del primer dia volia fer ‘Desig’.

Publicitat