Divendres, 26 febrer 2021

Sílvia Pérez Cruz, Natalie Dessay, Ute Lemper i Michael League protagonitzaran el 52 Festival de Jazz de Barcelona

La cita oferirà més de 60 concerts i suma com a nous espais el Palau Robert i el Milano Jazz Club

|

El 52 Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, que se celebrarà en diferents espais de la ciutat del 24 d’octubre al 29 de gener tindrà 60 concerts i comptarà amb la presència de Sílvia Pérez Cruz, Natalie Dessay, Ute Lemper, Marco Mezquida, María José Llergo, Andrea Motis, Michael League, Lionel Loueke, David Murray i La Locomotora Negra, en una edició marcada per dones “amb talent”. Com a novetat d’enguany, el festival sumarà com a espais el Palau Robert i el Milano Jazz Club i l’emissió per streaming de concerts de les sales Smalls i The Village Vanguard de Nova York, segons ha explicat el president de la promotora The Project, Tito Ramoneda. “Esperem uns 30.000 espectadors”, ha dit Ramoneda, a banda dels que participin per streaming.

Ramoneda ha pronosticat que serà una edició “excepcional per a un moment excepcional” produïda com es feia fa 25 anys, “amb quinze dies d’anticipació”. Ha destacat que aquest festival s’ha produït en un moment de dubtes i incerteses, quan ha calgut fer “un esforç titànic”, ha afegit. Ramoneda ha destacat que “els artistes tenen unes ganes de tocar immenses”, i que tothom està aprenent a viure amb la pandèmia, el que no vol dir només seguir viu, sinó també gaudir de la vida: “La música en directe ens fa feliços i la felicitat ens millora la salut i fins i tot el sistema immunitari”, ha defensat.

Ha remarcat que enguany el festival serà “més assequible que mai” gràcies al Bonus Cultura de l’Ajuntament: qui compri el bonus de 30 euros en tindrà deu més per gastar. Ha detallat que el preu mitjà de les entrades serà 32 euros, i que el pressupost d’aquest any serà de 820.000 euros, un 40% menys que l’any passat. En concret, el festival espera obtenir un 52% d’ingressos per vendes, un 18% de subvencions, i sobre un 30% el patrocini comercials.

Un “esprint” per tenir la programació

- Advertisement -

A la plana programació, el director artístic del festival, Joan Antón Cararach, ha detallat que s’ha fet un “esprint” per a presentar un any especial “que recorda l’any 75 quan moria Franco i no se sabia si hi hauria toc de queda”. Ha afegit: “Esperem que ara el virus estigui sota control i ens permeti fer els concerts”.

La cita l’obrirà el 24 d’octubre la soprano francesa Natalie Dessay, que juntament amb el grup del contrabaixista Pierre Boussaguet, oferiran un recital dedicat a la música del compositor de cinema Michel Legrand. Una altra gran dama de la cançó, Ute Lemper, retrà també un homenatge cinematogràfic, en el seu cas a Marlene Dietrich.

- Advertisement -

Cararach també ha destacat els quatre concerts ‘Retrat d’artista’, de Sílvia Pérez Cruz. Dos d’ells seran la presentació del seu darrer disc (un en solitari i l’altre amb la seva banda). Els altres dos tindran lloc a la Sala Barts: un duo inèdit a Barcelona amb Javier Colina, i un encàrrec del festival on Pérez Cruz interpretarà versions.

La Medalla d’Or del festival serà aquest any per Brad Mehldau, que tornarà a Barcelona en solitari. També destacarà l’adéu als escenaris de La Locomotora Negra en el seu concert de 50 anys, i el duo de Michael League (líder de Snarky Puppy establert des de fa un any a Catalunya) i Bill Laurance.

Pel que fa a la sèrie flamenca De Cajón!, la cantaora María José Llergo s’encarregarà d’inaugurar el cicle, que tindrà quatre concerts més: el trio format per Carles Benavent, Tino di Gerlado i Jorge Pardo; les guitarres de Vicente Amigo i Tomatito, i la veu de Miguel Poveda.

Escena catalana

L’escena catalana té molts altres representants. Per exemple, Marco Mezquida amb un concert antològic, ‘All About Marco’, en el qual reuneix en una sola nit tres dels seus projectes: l’estrena del disc Talismán, el seu projecte Beethoven Collage al voltant de la figura del geni de Bonn i la seva associació amb el guitarrista flamenc Chicuelo, i el trio cooperatiu MAP (que completen Ernesto Aurignac i Ramon Prats) en una producció amb la Banda Municipal de Barcelona.

Serà també un any de celebracions i de comiats: els 15 anys de la Sant Andreu Jazz Band dirigida per Joan Chamorro donen el tret de sortida al Palau, mentre que Pegasus farà el seu últim concert, ‘L’apocalipsi final’.

A banda, la pianista Carolina Alabau i la violinista Èlia Bastida presentaran al Conservatori del Liceu el fruit de la seva recent aliança com a duo. I finalment, Andrea Motis tornarà al festival després de la seva recent maternitat amb el que ja s’ha convertit en una tradició anual: l’estrena d’un nou espectacle. Es tracta d”A Swingin’ Story,’ que coprotagonitzarà al capdavant del seu quintet amb el crooner Randy Greer.

Noves incorporacions

Per a la seva incorporació al festival, el Milano Jazz Club, antic Milano Cocktail Bar, ha tancat una programació “molt engrescadora” amb músics com ara Albert Bover, Lluc Casares, Joan Chamorro, Scott Hamilton, Lucía i Horacio Fumero, Ivan Kovacevic, Roger Mas, Dani Nel·lo, Pol Omedes, Fèlix Rossy, Jurandir Santana, Carlos Sarduy, Xavi Torres i Giulia Valle. Pel que fa al Palau Robert, s’hi posa en marxa un programa anomenat Do Jazz Cat, que vol fer valdre la riquesa i la diversitat de l’escena musical a Catalunya: Josep Traver-Martí Serra, Tori Sparks & Calamento, Aupa Strings i Joan Mar Sauqué en concerts que s’emetran en streaming.

Pel que fa als streamings internacionals, els dos clubs de referència a Nova York, l’Smalls i The Village Vanguard, esdevenen també seus del festival, i els seus concerts es podran seguir a través de les seves respectives webs. Segons Ramoneda, és una mena de suport i abraçada a una ciutat que “ho està passant molt malament”.

- Advertisement -