Sis passions catalanes creen una federació per promocionar les representacions tradicionals de Setmana Santa

ACN

L’organització agrupa els espectacles d’Esparraguera, Olesa de Montserrat, Cervera, Ulldecona, Molins de Rei i Vilalba dels Arcs

Els representants de les passions que conformen la Federació Catalana de Passions durant la presentació el 27 de febrer de 2016. Horitzontal.
Els representants de les passions que conformen la Federació Catalana de Passions durant la presentació el 27 de febrer de 2016
El projecte estava en gestació des del 2005, quan es va celebrar a Esparreguera una col·laboració entre dotze agrupacions actives que es va denominar “Passió de Passions”. Deu anys després, s’ha creat la Federació Catalana de Passions, presentada aquest dissabte a Vilalba dels Arcs. Neixen amb l’objectiu de promocionar les representacions tradicionals de Setmana Santa i difondre la cultura teatral del país. També pretén generar sinergies entre produccions i que s’acabin fent col·laboracions o compartint aspectes tècnics dels espectacles. L’organització agrupa les passions d’Esparreguera, Olesa de Montserrat, Cervera, Ulldecona, Molins de Rei i Vilalba dels Arcs. Amb tot, esperen que s’hi acabin sumant més passions. Segons Marc Sampé, vocal de la Federació, se celebrarà una assemblea general per sumar altres representacions.

Sampé, que interpreta Jesús a la passió de Vilalba dels Arcs, ha explicat que les passions comparteixen “el moviment social” que es genera darrere l’espectacle, on hi participen “nens i nenes, gent de mitjana edat, avis i que, entre ells, pensen diferent”. A banda d’això, cada passió té el seu element distintiu, sigui pels 500 anys d’història que porta darrere, perquè en fa una versió moderna, perquè s’interpreta en exteriors o perquè la meitat dels apòstols estan representats per dones, per reivindicar la paritat.

Un cop s’acabin les representacions de Setmana Santa, la Federació organitzarà una assemblea general on totes les passions de Catalunya estaran convidades per si s’hi volen sumar. A partir d’aquí, es planejaran accions que aniran des de representacions conjuntes, intercanvis o compartir aspectes tècnics que envolten els espectacles.

Els orígens de la Federació

El 4 de juny de l’any 2005 es va realitzar la 1a Trobada de Passions dels Països Catalans amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana d’Esparreguera on hi van participar dotze de les passions actives en aquell moment i es va representar el que es va anomenar “Passió de Passions”, on les companyies participants van representar un quadre del seu espectacle.

D’aquesta trobada va sorgir la idea de crear una Federació de Passions però no va ser fins al
28 d’abril de 2008 que va tenir lloc una primera reunió a Reus per preparar la fundació de la
Federació. A causa del caràcter voluntari i a les dificultats econòmiques que han passat els espectacles aquests darrers anys, el procés s’ha anat allargant fins al novembre quan a Olesa de Montserrat va culminar el procés de creació de la Federació Catalana de Passions.